сряда, януари 04, 2017

Защо ще кажа „Да, България!“Човек и добре да живее, му се случват разни работи. С мен се случиха протестите от лятото на 2013 година, след които нищо като че ли не е същото.

Този блог не беше замислян като политически, а по-скоро като научно-популярен, литературен, пътеписен или дори исторически, но стана предимно политически, след като Георги Първанов беше избран за втори мандат президент. Тогава моят кандидат не стигна до втори тур и си казах - нещо се счупи в България и ще трябва поне да говоря за политика, докато „нещата се оправят“.

Да, отдавна беше :) И блажени са били наивниците като мен, които са си представяли, че морето е било до колене и нещата ще се оправят след малко праведен гняв по блоговете.

От тогава този блог има ясна позиция по обществено-политическите въпроси. (А и да не забравяме, че имам и съавтор - Стойчо, който също никога не спестява никому политическите си позиции. )

Също така, на практика от 1998 година насам, се занимавам професионално с интернет. След като приключих поредния си интернет бизнес през 2006 година, си казах - интернет бизнесът е хубаво нещо, но може би трябва да се поработи малко върху свободата в самия интернет, защото без нея бизнесът в интернет е невъзможен. И се включих активно в действия срещу затварянето на торент тракерите, Наредба 40, поправките в Закона за електронните съобщения и АКТА. Само че се оказа, че нещата в обществото са счупени на още по-дълбоко ниво. И нормален бизнес не само в интернет, но и никъде в държавата ни (а понякога и по-широко) не може да има.

Оказа се, че свобода, справедливост и истина недостигат не само в Интернет, но и навсякъде в България, което пречи не само на бизнеса, а и на живота въобще.

Затова трябваше да се включа и в екологичните протести през 2012 на Орлов мост, също във всякакви протести срещу презастрояването и унищожаването на природното и културното наследство.

А когато Делян Пеевски беше избран за шеф на ДАНС през 2013 година, чувствата ми бяха същите, като при избирането на Първанов за президент, но по-силни:

„Това е краят на България“, си казах, „мафията превзе държавата“.

И, като истинско чудо, на площада на 14 юни 2013 година вместо дежурните стотина мрънкачи (тук употребявам думата в ироничен смисъл, всъщност тези хора имат най-дълбокото ми уважение), тоест протестиращи, видях море от хора, възмутени като мен от това безобразие.

И започнахме да си търкаме подметките по улиците и площадите. Ден след ден. Седмица след седмица. Месец след месец.

До края останахме една шепа хора, може би само най-твърдоглавите, които решихме че докато не изчистим това, което се нарича „моделът Кой“ от България, няма да мирясаме. С част от тях сме заедно и в „Протестна мрежа“, която е жива и до днес.

С част от тези хора, с които минахме през какво ли не заедно през последните години, си казахме, че трябва и партия. Трябва партия, директно да пожелае властта и която да се бори за европейското бъдеще на България, за нормални отношения в обществото, за качествено образование, против мафията, за смислена съдебна реформа и за какво ли още не.

Ако всички хора, които споделят идеята, че България трябва да се освободи от мафията, да установи върховенство на закона и справедливост, да бъде истинска европейска държава, да оползотвори огромния си човешки и всякакъв потенциал, намерят формулата по която да работят заедно, това няма да бъде просто една политическа мечта, която да си разказваме, а реалност.

А и Христо Иванов показа, че е човек с непоколебими принципи, който заслужава моето доверие.

Затова ще се включа и казвам -  „Да, България“!

26 коментара:

Hristo Hristov каза...

То не беше СДС, ДСБ, ГЕРБ, Кунева кво ли не подкрепя, сега пак сменяш плочата с поредния "проект" пуснат от мафията

Комитата каза...

Нямаш капацитет за политически анализи

Аз каза...

Само Аре Кришна не се връзва до тебе Комита... Тъп е и хората се питат защо ти е толкова близък...

Комитата каза...

Не обиждайте, не пишете анонимно и се изразявайте ясно

Vik Kiv каза...

Ще е чудесно ако всеки критикуващ, който и да е политически проект заяви точно каква алтернатива (политическа или друга) подкрепя.

Иначе с анонимен хейт вече и баба знае:)
Традицията знаем откъде тръгва още:
"Тури си едно перде на очите (па и няма нужда), па псувай наляво и надясно. Ами как!"
Бай Ганьо

Vladimir Dzhuvinov каза...

Аз също имам блог, и също установих, че само с писане и анализиране нещата няма да станат :)

Който иска, може да продължи да упражнява квантова теория. Да си просто наблюдател сигурно има ефект, но тук и сега в България, само това не е достатъчно.

Ще се радвам ако се видим събота.

Анонимен каза...

След като вече никой фонд и щифтунг не ще да налива в "Да, Костов", "Да, Радан", "Да, РБ", "Да, за Републиката" и "Да, за Трайчо" и като се има предвид грядущата смяна на "Козяк", нормално е грантаджийската общност, която мааше гащи _около_ протеста на Герб с видеокамерка за докладчето, да си търси нова фасада.

Само едно ми е интересно - в автентично-дясната преса, която възторжено отразява втората нова партия за деня освен Барековата - пише, че Малеева ви платила масрафа за организацията. Всички знаем, че тя ги изкарва тия парички понеже едно време успя да направи една много удачна заменка на няколко апартаментчета за един терен, част от Ловния парк.

Как ще я "борите корупцията" като ви финансират корупционери?

Въпросът е риторичен, колкото я бореше менторът ви, който пусна мафията на прехода да изкупи държавата, толкова и вие бихте я борили. Само дето вече нема балъци да гласуват за вас.

Анонимен каза...

Хамелеони и грантаджийски спецове като Комитата, Цонева и пр. окончателно ме убедиха в яловостта на новото политическо проектче. Където са отишли те, нищо не е прокопсало, така ще стане и тук.

Комитата каза...

Хахаха.. колко се притесних от манипулациите на някакви си АНОНИМНИ хахаха

Рамон Меркадер каза...

Комита, при цялото ми уважение, дежурните стотина мрънкачи сте си направили партийка. Не че досега нямахте.

Vik Kiv каза...

Христо Иванов единствен показа достойнство и си подаде оставката след като всички други партии се отметнаха от подписите си за съдебната реформа. Наистина хората бяха лъгани многократно и в момента са крайно скептични към десните проекти и особено след "триковете" на РБ. Не е нужно да му се вярва сляпо..това даже е глупаво! Затова следете думите и действията му, бъдете критични..той самият поиска това на учредяването на "Да, България." И оставете жълтите медии, агенции и тролове да бълват. Самият факт, че го заливат с помия денонощно е много показателен и всеки разумен човек разбира какво се случва. Явно Христо Иванов и всички, които го подкрепиха (хора по принцип отвратени от политиката) са на прав път и този път КОЙ осъзнава, че има проблем. КОЙ за пръв път среща партия която не е градена от език на омразата и не е създадена от него. Хората вече искат да градят а не да отмъщават и сами да постигнат истинско правосъдие, което да служи на всички без изключения. Това е достатъчно. Който не вярва, нека продължи да се бори отделно. Каузата така или иначе е обща. На останалите ни писна от фейсбук активности и целогодишни граждански протести без никакъв резултат. Докато протестирахме се случиха и КТБ и Белене. Кой знае какво още ни готвят докато си играем на "протестиращи" и се караме каква да е стратегията ни, дали сме леви или десни, докато междувременно КОЙ ни оглозгва до кокал. Затова сега влизаме на техен терен и се събираме заедно в "Да, България!". Политизирайте се, наистина. Поне ще знаем, че опитахме всичко!

Анонимен каза...

"от манипулациите на някакви си АНОНИМНИ"

Ако в "дабедабългария" не сте притеснени от това, че нагли крадци на общински паркове, ненаяли се още от Тошово време ви плащат масрафа на седянката и ви представляват, значи само едно - тази седянка не е сериозна партия, а е сбирка само за лапачката.

След ДСБ и РБ обаче нюхът на хората се поизостри и нема да има лесна плячка.

Пожелавам ви приятно търкане на жълтите павета и македонските закусвални.

Грантовете ще стават все по-малки ще требе да се отработват с все по-широк зад... Така де, Знаме.

Vik Kiv каза...

Анонимен, написал си доста, постарал си се. Това заслужава уважение и съм готов да гласувам за теб и да подкрепя усилията ти, ако имаш по-добра идея как да променим нещата. Какво предлагаш да правим?

Анонимен каза...

Жалко е целият ти живот да мине в облайване на околния свят и радостно скимтене пред поредния спуснат "спасител". Това са протестърите - другите са им криви, че от тях не става нищо, винаги са готови да прегърнат поредната идея, представена в шарена опаковка. По-оправните от тях като Цонева, Генов, Павлов, монетизират умело "протестирането" си, другите блеят за идеята. Не виждам кой ще ви се върже извън 1-2% лапащи мухи идиоти.

Vik Kiv каза...

Ще потретя въпроса, който всички "Анонимни" панически отбягват: Щом "Да, България" не е решение какво предлагаш да правим за да променим нещата? Ако е добро хората ще го подкрепят. С теб сме, не се срамувай, давай! Кое друго смяташ, че ще помогне, но още не сме опитали:)

Анонимен каза...

Гледам, че дебелия ми е изтрил коментара, щото неудобно да го остави без отговор, а пък няма какво да излъже. Простото, комсомолско решение - нема человек, нема проблем - винаги работи.

По твоя въпрос - нищо не може да се направи. България имаше малък шанс през 97-а, когато народът вкара мнозинство с ясен мандат какво да върши. Вашият Костов го осребри срещу 10% от няколко мафиотски групировки.

После мафията се укрупни, сега групировките са 2-3 и си преразпределиха купеното. Вашите реформатори ги бетонираха с подаръка от 16 милиарда дълг завинаги.

Те ще ви управляват и доят, а след много години внуците ви ще четат новите "Строители на съвременна България" от някой грантаджия, в която ще пише за великите политици на Герб и ДПС и великите бизнесмени Прокопиев и Пеевски.

Изходът е навън, далеч от кенефа, който СДС направи от 97 до 2001-а.

Vik Kiv каза...

..."нищо не може да се направи"..."комсомолско решение - нема человек, нема проблем".."Изходът е навън, далеч от кенефа.."
Хубавото е, че читателите сами ще си направят изводите както от диалога така и от тези "конструктивни" предложения.

Благодаря ти!:)


Анонимен каза...

Моля.

След колкото искаш време ела ми разкажи за успехите ви, под мъдрото ръководство на слугинажа на Рапона.

Ще очаквам лекцията с интерес.

После ще сравняваме кой колко е познал.

Vik Kiv каза...

Може и да успеем, може и не. В случая по-важното е да знаем, че наистина сме опитали всичко.
Както казах, целта ни е една, но разликата с вас е, че ние ще направим един последен опит. България с истинско правосъдие и по-добро място за живеене. Ако някой от "Да, България" искаше политическа кариера е имал достатъчно "десни", "леви" и "центристки" политически субекти в които да участва. Тук борбата е за правосъдие.
Който иска, може да ги подкрепи. Който има по-добро предложение..ще се радваме да го обяви с което също да събере хора около тази кауза и да я реализира. Може да подкрепим него или вас!
За съжаление от сегашното ви предложение Анонимен, ще спечели главно някоя самолетна компания. Поне засега ще пропуснем. И ни простете ината да постигнем целта си. Успехът ще е за всички:)

Анонимен каза...

Хохо, баннали са коментарите от анонимни вече.

Павлов, дори не можеш да опонираш с аргументи, а само по сралински.

Дебел и смешен комсомолец ;)

Анонимен каза...

Абе, какво се дразните на тия от Да България не разбирам. Правилно ви пита човека какво предлагате? Щом тази партия не заслужава доверие значи искате да гласуваме за ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, РБ, ПФ, ББЦ и т.н.. А ако не сте гласували за никоя от тия партии значи не сте гласували в последните 20г. пък сега давате акъл на другите?!:))
И с тия обиди на "дебел" стана ясно, че сте максимум 5-ти клас.
Вие какви сте? Високи, слаби шведи с IQ 250?
Дори нямате собствени блогове ами ходите да обиждате анонимно в чуджите и то на тема външен вид:))
Интересно защо смешници като вас са против Да България. Като им гледам организацията.. коя партия си публикува онлайн отчет за разходите. Аре, хейтвате си, може даже да пребиете някой "сороросоид", "либераст" довечера. Като ви гледам злобата май вас доста са ви били в училище. Само Русия и Путин ше ни оправят, нали?? Личите от 100км., но хората не са тъпи. Жалкото е, че ги е страх.

Vencislav Georgiev каза...

"Да България" е симпатична партия но няма позиции по важни въпроси. А без ясна позиция по следните въпроси те НЯМА да получат моето доверие
1.Какво мислят за паметника на окупационната червена армия в центъра на София? Подкрепят ли демонтирането му?
2.Мислят ли, че е редно най-голямата черква в София да е на името на руснак?
Подкрепят ли преименуването и на името на някой български светец?
3.Мислят ли, че е редно адреса на кметството на София да е ул. Московска. Това кметство на София или на Москва е? Подкрепят ли преименуването на улицата примерно на "Софийска"?
4.Мислят ли, че е редно адреса и на президента и на мин.председателя да е улица с руско име (нямат край тези руски имена бе!). Подкрепят ли преименуването на Дондуков на името на някой Български цар?

Сайта им има възможност за директна комуникация - възползвах се и питах част от горните въпроси. Бях много разочарован - получих отговор "Ама това ли сега е най-важното". Операторката от сайта (мисля беше Евгения) се чудеше какво да напише, само и само да не отговори категорично на въпросите. Отлично ми е ясен този начин на манипулация - когато няма желание да се реши даден проблем се казва "Ама това ли сега е най-важното". Не може партия, ако е сериозна партия изобщо да няма позиция по горните точки.

Vencislav Georgiev каза...

Забравих, имам още един въпрос:
Мислят ли, че е редно точно срещу Българското народно събрание да има руски паметник?
Това Българско народно събрание ли е или е Руско народно събрание?
Подкрепят ли преместването на този паметник (цар Освободител ли е, Поробител ли е това е друга тема) и изграждане паметник на някой Български цар?
Примерно един паметник на хан Кубрат прекрасно ще е в синхрон с надписа "Съединението прави силата".

Комитата каза...

Здравейте господин Георгиев,
Тъй като партията още няма позиция по тези въпроси, ще ви споделя личното си мнение
1. Подкрепям демонтирането на паметника на окупационната червена армия
2. Не смятам, че е редно, но това е вътрешен въпрос на Българската православна църква все пак. Светската власт там не може да се бърка, а само миряните, които участват в живота на църквата.
3. Дори и аз нямам мнение по въпроса. Нямам идея каква е историята на името, ако е кръстена така по време на комунистическия режим, може би е наистина добре да се преименува.
4. И тук нямам мнение, честно казано. Пак зависи в какъв исторически контекст е дадено това име на улицата. Ако е дадено по време на комунистическия режим може би и това име трябва да се смени.
5. Паметникът на Александър Втори пред Народното събрание може би трябва да е предмет на национален референдум, поради важността на въпроса.

За паметниците на български царе - честно да ви кажа, иска ми се да са по-красиви и правени от талантливи скулптори. Нашите царе и исторически фигури и особено тези, които имат голям исторически принос за България, заслужават най-добрите скулптори и най-добрите места в града. Това няма как да стане без добре да се обсъдят нещата от всички страни и да се направят честни конкурси. А честните конкурси идват със законността, нали знаете. :)

Dido каза...

Като цяло на пръв поглед изглежда доста симпатичен този проект, при все че всички останали се издъниха в последните години, но все пак не мога да приема Емил Джасим като сериозна алтернатива.

wattie каза...

Да гласуваш за зелените (които са едни от най-червените по идеи) е направо... нямам думи. Точно от теб не го очаквах :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)