Страници

петък, ноември 04, 2016

Ще гласувам за Трайчо Трайков

Евгений Дайнов каза в края на 2014 година, че ни чакат няколко революционни години, а минаха само две. И вероятно е прав. Както също е вярно, и проверено на практика, че е трудно да се живее в интересни времена. От 2009 година насам само през 2010 и 2012 не е имало избори. Обществото ври и кипи и тъкмо, когато си кажем, че няма как да стане по-зле, някой отгоре се усмихва и лесно ни доказва, че може. :)

Радвам се, че на тези президентски избори има кандидат, който мога да подкрепя с пълно сърце. Това е Трайчо Трайков. Предимството човек да трупа стаж и години е в това, че успява да премине през много преживявания, да усети дистанцията на времето, да събере опит и да оцени хората, които е срещнал по пътя си.

Не ми трябва кампания да гласувам за Трайчо. За мен е важно бъдещият президент да е честен човек с принципи и с характер. Да има силата да се посвети на нелеката си държавна длъжност, която ще го бележи за цял живот. А той има тези качества.

Когато учех в Английската гимназия в София през 80-те години, свирех на тромпет в училищния оркестър. До мен на тромпет свиреше и бъдещият кандидат-президент. С него сме водили дълги разговори на политически теми. Дълго време сме обсъждали историческите перипетии на България и особено съдбата на Македония.

По време на едно пътуване с оркестъра до Западна Германия и обратно, бродихме с неизчерпаемо любопитство по улиците на чужди градове и разсъждавахме защо (Западна) Германия и Австрия изглеждат толкова добре, а всичко на изток изглежда някак овехтяло и неподдържано. С особено настървение обикаляхме Белград, с надеждата да открием някакво македонско присъствие там. В крайна сметка се снимахме пред табелата на ул. „Призренска“. (нямам идея къде съм си заврял снимките от тогава)

Призрен не е в Македония, но е най-близкото нещо до нея, което открихме там.

Нещата на тези избори предизвикват оптимизма и на най-големите оптимисти. Трудно е да се повярва, че обществото, вместо да си взима исторически поуки, затъва все по-дълбоко в приспивното блато на митовете и пропагандата. Че вместо да потърси вътрешни сили да се отръска от популизма и обещанията за лесни решения, затъва все по-опасно в полуистини и празни очаквания.

Под българската демокрация е заложена ядрената бомба на референдумите. И не бяхме прави да се подиграваме на британците, защото ние сме на път да я свършим още по-зле.

Всички ме питат как ще гласувам на втория тур. Неудобен въпрос, нали. Имам още по-неудобен. Какъв беше пътят да не се стигне до втори тур? Защото такъв път имаше. Но изискваше известно дистанциране от мафията и олигархията в името на реалното европейско бъдеще и настояще. Да се направи първа стъпка към съдебна реформа, после да се издигне смислена кандидатура. Такива имаше и всъщност такава кандидатура има, макар и да не е обща.

А невъзможността за дистанциране от мафията и провалът на реформата на съда и прокуратурата, не означават ли, че по-малкото зло е вече твърде пораснало? Че е неотличимо от „голямото“? Все едно някой да ме пита, абе ако утре те удари кола и те утрепе, ти какво ще правиш тогава?  Тогава ще е късно за правилни решения и ще трябва само да се ограничават щетите. Не желая да участвам в това. Нима можем само толкова?

Горчивите чаши на историята винаги се изпиват до дъно. Историческите „аванти“ винаги се плащат скъпо и прескъпо. Умственият и физически мързел днес винаги се изплаща с тежка работа и ужасна умора утре. Но какво да се прави, такива сме си, и единственото, което ни остава, е да правим каквото трябва, пък да става каквото ще.

Аз ще гласувам за Трайчо Трайков


13 коментара:

 1. Анонимен3:34 сл.об.

  Гласувай.

  По времето, което Трайчо Трайков беше министър и с негово одобрение, сумите, дължими по АЕЦ "Белене" нараснаха от 66 милиона евро (съгласно Допълнение 10 от 9 август 2010) до пълната сума, за която ни осъди трибунала.

  Вместо затова да иде заедно с тартора на протестърите Борисов и Дянков да търка наровете, Трайчо беше удобно преместен в РБ.

  Междувременно, "съдействал" срещу скромната сума от 140,000 лева да загубим арбитража за разходите, които той е натрупал.

  Естествено е умните и красивите да гласувате за него.

  За КОЙ друг?

  ОтговорИзтриване
 2. Тъкмо се чудех, кога ли ще се появи първата анонимна клевета, пълна с полуистини. Ето я. От смел коментатор, когото го е страх дори да се представи с фалшива самоличност. Мерси за рибата, дет се вика

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен3:46 сл.об.

  Какви полуистини бе, хубавецо?

  Това, че сумата по АЕЦ-а набъбна до 650 милиона евра докато Трайчо беше министър е документален, медицински факт. Това, че Трайков си трая и подписва, докато сумата набъбваше - също.

  Както и петте процента, които тоя лешпер ще вземе от глупаците, на които такива като тебе им мътят главите.

  Наздраве, за победата.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен7:19 пр.об.

  Сега, както винаги, на втория тур с "отвращение" за мафиотите.

  Забрави ли "протестите" едно време, когато комитите, асенгеновците, трайчовците и раданите първо уж бяха против бойко, пък после, със зеления плакат изгониха, антибоковата дружинка, отбиха шествието да не минава пред НДК и така докато взеха властта и ни нагушиха с 16 милиарда нов дълг.

  Пламенната реч на Радана на Демокрацията за Горанов забравихте ли я вече?

  ОтговорИзтриване
 5. анонимните си фантазират анонимно, после анонимно си отговарят, само троленето им е истинско

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен8:55 пр.об.

  Не знам кой е фантазьор, но за тебе съм сигурен, че имаш видеоматериал на събитията, за които разказвам, включително бутането на протеста. Виждал съм ти шкембето там, никога в шествието, винаги встрани, отпред или отзад и с видеокамерката, за докладчето до работодателя.

  Отначало ги бутахте под моста на влюбените да не ходят към малкото НДК, а после направо от Орловия, че да не шетат изобщо в посока централата на Герб. Няколко дни не ви се получи, но ви разпечатаха ония зелените плакати и тогава стана. По-умните между умните и хубавите ви отсвириха още тогава.

  Честита победа, между другото, Трайчо направи протестърите велики отново.

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен6:27 сл.об.

  И какво като гласуваш за Трайчо?!

  И шпагат да му направиш все тая, важното е, че народът гласува за Генерала.

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен9:07 пр.об.

  Комитата, като истински умен и красив и след издънката, която умните и красивите демонстрираха с провала на крадлив Трайчо, сега ще ходи да гласува за истинския си работодател - Цецо.

  ОтговорИзтриване
 9. Анонимен10:12 пр.об.

  Дори последната надежда на комитите - Цецка - загуби изборите и то масивно. Днес цялата протестърска общност е в ШОГ, не само се смениха господарите на началниците в Задатлантическата, ами и началниците на жълтите павета заминаха. Рошльо, Боцко, всичките бидоха изметени от народния глас. Заедно с тях и ръбовете заминават - от Кънева, та до Кунев.

  Сега ще трябва всичко да се гради отново.

  Няма да има будвайзер на "Козяк" догодина май...

  ОтговорИзтриване
 10. Анонимен5:21 сл.об.

  Комитата вече е учредител на проектчето на Прокопиев / Бойкикев. Значи и те няма да прокопсат...

  ОтговорИзтриване
 11. Анонимен5:26 сл.об.

  В списъка с учредителите Комитата скромно се е посочил като докторант по социология. От комитаджилък ли ги пишеш грантовете от Козяк?

  ОтговорИзтриване
 12. Анонимен8:16 сл.об.

  Трайчо Трайков вече е клиент на прокуратурата...Шок за кръга Капитал!

  ОтговорИзтриване