петък, ноември 04, 2016

Ще гласувам за Трайчо Трайков

Евгений Дайнов каза в края на 2014 година, че ни чакат няколко революционни години, а минаха само две. И вероятно е прав. Както също е вярно, и проверено на практика, че е трудно да се живее в интересни времена. От 2009 година насам само през 2010 и 2012 не е имало избори. Обществото ври и кипи и тъкмо, когато си кажем, че няма как да стане по-зле, някой отгоре се усмихва и лесно ни доказва, че може. :)

Радвам се, че на тези президентски избори има кандидат, който мога да подкрепя с пълно сърце. Това е Трайчо Трайков. Предимството човек да трупа стаж и години е в това, че успява да премине през много преживявания, да усети дистанцията на времето, да събере опит и да оцени хората, които е срещнал по пътя си.

Не ми трябва кампания да гласувам за Трайчо. За мен е важно бъдещият президент да е честен човек с принципи и с характер. Да има силата да се посвети на нелеката си държавна длъжност, която ще го бележи за цял живот. А той има тези качества.

Когато учех в Английската гимназия в София през 80-те години, свирех на тромпет в училищния оркестър. До мен на тромпет свиреше и бъдещият кандидат-президент. С него сме водили дълги разговори на политически теми. Дълго време сме обсъждали историческите перипетии на България и особено съдбата на Македония.

По време на едно пътуване с оркестъра до Западна Германия и обратно, бродихме с неизчерпаемо любопитство по улиците на чужди градове и разсъждавахме защо (Западна) Германия и Австрия изглеждат толкова добре, а всичко на изток изглежда някак овехтяло и неподдържано. С особено настървение обикаляхме Белград, с надеждата да открием някакво македонско присъствие там. В крайна сметка се снимахме пред табелата на ул. „Призренска“. (нямам идея къде съм си заврял снимките от тогава)

Призрен не е в Македония, но е най-близкото нещо до нея, което открихме там.

Нещата на тези избори предизвикват оптимизма и на най-големите оптимисти. Трудно е да се повярва, че обществото, вместо да си взима исторически поуки, затъва все по-дълбоко в приспивното блато на митовете и пропагандата. Че вместо да потърси вътрешни сили да се отръска от популизма и обещанията за лесни решения, затъва все по-опасно в полуистини и празни очаквания.

Под българската демокрация е заложена ядрената бомба на референдумите. И не бяхме прави да се подиграваме на британците, защото ние сме на път да я свършим още по-зле.

Всички ме питат как ще гласувам на втория тур. Неудобен въпрос, нали. Имам още по-неудобен. Какъв беше пътят да не се стигне до втори тур? Защото такъв път имаше. Но изискваше известно дистанциране от мафията и олигархията в името на реалното европейско бъдеще и настояще. Да се направи първа стъпка към съдебна реформа, после да се издигне смислена кандидатура. Такива имаше и всъщност такава кандидатура има, макар и да не е обща.

А невъзможността за дистанциране от мафията и провалът на реформата на съда и прокуратурата, не означават ли, че по-малкото зло е вече твърде пораснало? Че е неотличимо от „голямото“? Все едно някой да ме пита, абе ако утре те удари кола и те утрепе, ти какво ще правиш тогава?  Тогава ще е късно за правилни решения и ще трябва само да се ограничават щетите. Не желая да участвам в това. Нима можем само толкова?

Горчивите чаши на историята винаги се изпиват до дъно. Историческите „аванти“ винаги се плащат скъпо и прескъпо. Умственият и физически мързел днес винаги се изплаща с тежка работа и ужасна умора утре. Но какво да се прави, такива сме си, и единственото, което ни остава, е да правим каквото трябва, пък да става каквото ще.

Аз ще гласувам за Трайчо Трайков


13 коментара:

Анонимен каза...

Гласувай.

По времето, което Трайчо Трайков беше министър и с негово одобрение, сумите, дължими по АЕЦ "Белене" нараснаха от 66 милиона евро (съгласно Допълнение 10 от 9 август 2010) до пълната сума, за която ни осъди трибунала.

Вместо затова да иде заедно с тартора на протестърите Борисов и Дянков да търка наровете, Трайчо беше удобно преместен в РБ.

Междувременно, "съдействал" срещу скромната сума от 140,000 лева да загубим арбитража за разходите, които той е натрупал.

Естествено е умните и красивите да гласувате за него.

За КОЙ друг?

Комитата каза...

Тъкмо се чудех, кога ли ще се появи първата анонимна клевета, пълна с полуистини. Ето я. От смел коментатор, когото го е страх дори да се представи с фалшива самоличност. Мерси за рибата, дет се вика

Анонимен каза...

Какви полуистини бе, хубавецо?

Това, че сумата по АЕЦ-а набъбна до 650 милиона евра докато Трайчо беше министър е документален, медицински факт. Това, че Трайков си трая и подписва, докато сумата набъбваше - също.

Както и петте процента, които тоя лешпер ще вземе от глупаците, на които такива като тебе им мътят главите.

Наздраве, за победата.

Рамон Меркадер каза...

Ами сега?

Анонимен каза...

Сега, както винаги, на втория тур с "отвращение" за мафиотите.

Забрави ли "протестите" едно време, когато комитите, асенгеновците, трайчовците и раданите първо уж бяха против бойко, пък после, със зеления плакат изгониха, антибоковата дружинка, отбиха шествието да не минава пред НДК и така докато взеха властта и ни нагушиха с 16 милиарда нов дълг.

Пламенната реч на Радана на Демокрацията за Горанов забравихте ли я вече?

Комитата каза...

анонимните си фантазират анонимно, после анонимно си отговарят, само троленето им е истинско

Анонимен каза...

Не знам кой е фантазьор, но за тебе съм сигурен, че имаш видеоматериал на събитията, за които разказвам, включително бутането на протеста. Виждал съм ти шкембето там, никога в шествието, винаги встрани, отпред или отзад и с видеокамерката, за докладчето до работодателя.

Отначало ги бутахте под моста на влюбените да не ходят към малкото НДК, а после направо от Орловия, че да не шетат изобщо в посока централата на Герб. Няколко дни не ви се получи, но ви разпечатаха ония зелените плакати и тогава стана. По-умните между умните и хубавите ви отсвириха още тогава.

Честита победа, между другото, Трайчо направи протестърите велики отново.

Анонимен каза...

И какво като гласуваш за Трайчо?!

И шпагат да му направиш все тая, важното е, че народът гласува за Генерала.

Анонимен каза...

Комитата, като истински умен и красив и след издънката, която умните и красивите демонстрираха с провала на крадлив Трайчо, сега ще ходи да гласува за истинския си работодател - Цецо.

Анонимен каза...

Дори последната надежда на комитите - Цецка - загуби изборите и то масивно. Днес цялата протестърска общност е в ШОГ, не само се смениха господарите на началниците в Задатлантическата, ами и началниците на жълтите павета заминаха. Рошльо, Боцко, всичките бидоха изметени от народния глас. Заедно с тях и ръбовете заминават - от Кънева, та до Кунев.

Сега ще трябва всичко да се гради отново.

Няма да има будвайзер на "Козяк" догодина май...

Анонимен каза...

Комитата вече е учредител на проектчето на Прокопиев / Бойкикев. Значи и те няма да прокопсат...

Анонимен каза...

В списъка с учредителите Комитата скромно се е посочил като докторант по социология. От комитаджилък ли ги пишеш грантовете от Козяк?

Анонимен каза...

Трайчо Трайков вече е клиент на прокуратурата...Шок за кръга Капитал!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)