неделя, март 06, 2016

Ако древните египтяни имаха киносалони

Хатор (Елоди Янг) Хор (Николай Костер – Валдау), Сет (Джерард Бътлър), Зая (Кортни Ийтън), Бек (Брентън Туейтс) картинка

Въпреки че беше подложен на унищожителни критики и май не се справя добре с продажбите, гледах „Боговете на Египет“ – епичен филм–приказка за сблъсъка на два древноегипетски бога – Хор и Сет за царстването над Египет.

Действието се развива преди хиляди години в древен Египет, който изглежда като ъпгрейдната версия на себе си – всичко е по–голямо и по–пищно, отколкото го реконструираме днес по учебници и туристически албумчета. Храмовете са цветни и нови, пирамидите са нови, а размахът на архитектурата е наистина грандиозен.

В приказната си версия, древен Египет се управлява не от хора, а от богове. Цар на Египет покрай Нил е Озирис, цар на пустинния Египет е Сет. Идва време Озирис да предаде властта на сина си Хор.

Церемонията е пищна. На гигантския площад присъстват десетки, стотици хиляди хора. Всеки дарява по нещо, а даровете на боговете са наистина божествени.

Боговете са около половин ръст над хората, разглезени, всеки си има специализация (някои са по знанието, други по защитата, трети по природните стихии), и във вените им не тече кръв, а злато.

Бек и Зая са обикновени хора, които са млади, амбициозни и се обичат. Бек е ловък крадец, а Зая е... ами умно зайче–байче, което има амбиции за кариера в двореца.

Само че между боговете има обидени, тъй като не са доволни от сегашното си място и професия и точно когато Озирис трябва да предаде властта на сина си Хор, се заплитат едни каши, за които трябва после цял филм за да се разплетат докрая.

По небето обикаля бог Ра (големият Джофри Ръш), баща на Сет и дядо на Хор, който единствен от всички работи усилено и денонощно, като с огненото си копие ръчка демона Апофис да не изяде цялата земя, заедно с реките, планините и хората.

Знам за отзивите за филма, знам и колко звездички му дават  в IMDB, но аз го намерих съвсем поносим за гледане и дори весел на моменти. Ефектите са добри, актьорите са прилични, актрисите до една хващат окото. Явно просто твърде много пари са пръснати за пищна визия и ефекти.

Може да се гледа, според мен може и с децата заедно (не знам дали официално има възрастово ограничение). И без друго ефектите, полетите и обратите в сюжета не ви дават и секунда да се замислите за наличие за разни втори или трети планове в разказа, кажи речи като в новия Star Wars (за него пиша по–нататък)

В крайна сметка, ако древните египтяни можеха да правят такива филми и имаха киносалони със съраунд звук, може би щяха точно такива да ги правят.

Зая (Бая) – Кортни Ийтън ;Бек – Брентън Туейтс

4 коментара:

Martin Ruskov каза...

А дали нямаше да си намерят актьори, които да приличат повече на древни египтяни... или боговете тогава са изглеждали като белите американци днес? Просто продължавам една тема, която едва наскоро привлече вниманието ми :)

Комитата каза...

Абе расово разнообразни бяха - и хората и боговете. На мен ми на прави впечатление точно обратното - че доста мургав народ чяха ангажирали

v0!d каза...

Ще му хвърля едно око, но прилича на детска приказка.

Ето филм за истинските египетски господа:

https://www.youtube.com/watch?v=yzHJf-am0QY

Комитата каза...

То е приказка

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)