неделя, февруари 28, 2016

Една от големите загадки на прехода късно нощем

Вече веднъж ви споменах за филма „Приключено по давност“ на Малина Петрова.

Тази вечер ще имате възможност да гледате от 23.10 филма-разследване за пожара на Партийния дом по БНТ1 в рубриката „Лачените обувки на българското кино“.

добавено на 29.02 – филмът ще бъде излъчен на две части – първата на 28. февруари, а втората (която обединява втория и третия клип отдолу), на 29. февруари от 23.30 часа. 

Писах наскоро изобилен материал в „Дневник“ за спомените си от онази запомняща се нощ и за хипотезите, които ме вълнуваха.

Една от малките загадките на прехода е, защо този документален филм толкова трудно си пробива път към екран. Въпросът за причините, подпалвачите и последиците от пожара са с изключително значение за съвременната българска история след 1990г., филмът преравя целият наличен материал по темата, но въпреки това, тази вечер ще бъде показан едва за втори път по телевизията, при това доста късно, когато голяма част от хората са си легнали, подготвяйки се за новата работна седмица.

На практика няма друго толкова подробно журналистическо разследване по темата, с участие на всички засегнати страни и с преравяне на всички документални свидетелства от тогава.


За съжаление, не мога да открия мои снимки от вътрешността на сградата, а някъде имам. Ако ви ги покажа, ще откриете че вътре няма кой знае какво да гори, освен завесите, килимите и мебелите, а те са твърде малко на фона на големите празни пространства от мрамор, камък и кристал.

За тези, които вероятно ще пропуснат филма, слагам трите части тук, за да можете да ги гледате, когато ви се отвори възможност.

Първа част: 


Втора част:

Трета част:
(абе това на 22:10 и на 22:48 не е ли Мая Манолова?)

Гледайки филма, двайсет и шест години след събитията, си мисля, че може би е време да му се добавят малко субтитри с имената и с кратки биографии на говорителите.

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)