понеделник, октомври 05, 2015

Отдавна очаквани лица и обекти в Софийска градска галерия

Една изложба, която имаше шанса да стане културното събитие – празник на годината, в момента отминава (почти) незабелязано. Световноизвестният артист (художник) от български произход Кристо (Христо Явашев) и жена му Жан–Клод са представени в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) с изложбата „Графики и обекти“.
Кристо няма голям късмет в родината си. Роден през 1935 г., влиза в Художествената академия в София през 1953г., където бива каран заедно с негови състуденти, да обикалят населените места по протежение на железопътната линия, по която минава „Ориент Експрес“ и да дават указания на селяните как да подреждат дворовете си, включитено прането, така че гледано от железопътната линия, всичко да изглежда подредено, чисто и спретнато.

С големи мъки успява да замине за Прага, където да продължи да учи изкуство. Малко след това пресича нелегално австрийската граница и се установява в Париж, където се запознава с бъдещата си жена Жан–Клод и постепенно става звезда от световна величина.

Имах страхотен късмет  през 1998г. да попадна на негова изложба в Торино.

За съжаление, въпреки че е предмет на национална гордост, Кристо не е особено обичан в България. „Квадрат 500“, т.нар. „Български Лувър“ можеше да се открие с летящ старт с хубава изложба на Кристо и Жан Клод, тоест с по–добро издание на тази изложба, но за съжаление, при проектите които се правят само за да не се изпусне европейското финансиране, рядко нещо е наред. А кътчето, посвенето на Явашев в „Квадрата“ е по–скоро повод за срам, отколкото за гордост.

В СГХГ изложбата обхваща и трите зали и двата етажа и проследява цялата кариера на семейството – от 50–те години до днес. Има опаковани вестници, телефони и накрая се стига до картини и снимки на наистина мащабните проекти със завеси през речни долини и през планински пейзажи. На втория етаж са по–интригуващите неща.

За мен най–интересен беше едночасовия документалния филм „Чадърите“, който може да се види в заличката за семинари и който разказва за знаменитите 3100 6–метрови чадъра, опънати в живописни пейзажи в Калифорния (1760 жълти) и в Япония (1340 сини). Ето графика на прожекциите, за да не го пропуснете.

 Мастаба от петролни варелиОбградените острови, Флорида

Цената на проекта е 26 милиона долара (по цени през 1991г! ). Да закрепиш и опънеш един чадър с такива размери сред природата не е много лесно, а какво остава за 3100 бройки.

Горещо препоръчвам филма, който е едновременно ценно свидетелство за творческия процес на Кристо, но също и историческо и документално свидетелство за САЩ и Япония в началото на 90-те годиини. Първо погледнете графика на прожекциите.


Разбира се, препоръчвам и изложбата, най–малкото защото такова не може да се види всеки ден в България, макар че кой знае, вероятно можеше и много по–добре.

Не пропускайте!
 Проект за Таймс Скуеър

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)