петък, май 08, 2015

Какъв ни е девети май?

Нацизмът е една от двете големи злини (знаете коя е другата), сполетели света през 20–ти век и победата над него е изключително постижение.

Втората световна война пък е ужасяваща трагедия, погълнала десетки милиони животи и прекършила стотици милиони съдби, чието приключване оправдано е едно от най–радостните събития в историята на човечеството.

С капитулацията на нацистка Германия пък приключва войната в Европа, а в Западна Европа приключват и други ужаси, като концентрационните лагери.

Затова е и редно да отбелязваме тази капитулация като деня, в който е победено едното голямо зло (за другото трябва да почакаме още 45 години) и сме длъжни да отдадем почит на жертвите и загиналите.

Германия капитулира на 7–ми май 1945г. и това са подписите на подписалите капитулацията. (източник)


Две са интересните неща в този списък с подписи.

1. Капитулацията е подписана на 7–ми май;
2. От съветска страна е подписал неизвестният днес на широката публика ген. Суслопаров.

Обърнете внимание също на съвсем делничния вид на документа, и на това, че подписът на съветския представител е без никакъв намек за особено мнение и е подписан като страна, а не като свидетел.

Ето и снимка от церемонията, също съвсем делова и непретенциозна. В залата има хора, които имат по–сериозна работа от това да гледат как се слагат подписи:

източник

В дъното вляво, виждате ген. Иван Суслопаров, подписал акта от страната на СССР. Ето и целия документ:

източник

В съветската литература и популярна култура битува схващането, че Суслопаров е подписал капитулацията „без разрешение“ от висшестоящите си началници. Без разрешение? След десетилетия чистки и след 6 години война, през които съветски генерали са разстрелвани на тумби за много по–дребни неща, съветски генерал прави такова нещо без разрешение? Едва ли. Може би просто е подписал без разрешение от „правилния“ висшестоящ?

За всеки случай, налага се лично Сталин да защити Суслопаров пред страшния Вишински, като му обясни, че няма претенции към „непослушния“ генерал.

Само че съветското командване не е доволно от подписаното споразумение. Защо? Формално, защото Суслопаров „не е бил упълномощен“ да подписва, а и защото е подписал друг текст, а не предварително уговорения. Неформално, заради изключителната ревност на Георгий Жуков, първи заместник на върховния главнокомандващ, който не е могъл да понесе факта, че някой друг съветски офицер пред камери и фотоапарати, а не той, е подписал капитулацията.

Затова по един срамен начин церемонията се повтаря на следващия ден, 8–ми май, този път в тържествена обстановка и с друг участник от съветска страна – маршал Георгий Жуков (същият, на когото кметът на Стрелча вдигна паметник преди няколко дни). Дуайт Айзенхауер, главнокомандващ на съюзническите войски в Европа, смята второто подписване за „безвкусен“ спектакъл и заявява, че не би участвал в него (оригиналният израз е tasteless, което може да се преведе и като „пошъл“), затова предоставя тази висока чест на друг американски генерал, подписал от името на САЩ, този път като „свидетел“ (и така вероятно намекващ коя е истинската капитулация).

Ето и текстът на второто, „поправено“ споразумение, според в–к „Правда“, подписано на 8–ми май в в Берлин (за съжаление, не открих варианта на английски, за да мога да сравнявам двата текста на един и същи език, 1:1, а не през превод)


Очевидно, текстът е абсолютно същият като този от предишния ден. Разликата е в подписалите и в мястото на подписването.

(източник, втората церемония в Берлин. Жуков подписва)

Защо обаче в Европа и САЩ отбелязват победата над нацизма на 8–ми май, а бившият Съветски съюз и свързаните с него лица, на 9–ти?

За Западна Европа е очевидно. Първата капитулация (тоест истинската, когато германската армия реално се отказва от съпротива), е на 7–ми. Тогава се дава едно денонощие време на германците, до 23:01ч на 8–ми май, да прекратят всякакви бойни действия, а втората „капитулация“, която задоволява и егото и пропагандните нужди на Жуков, е подписана на 8–ми май в 22:43 ч., като точният час за прекратяване на германската съпротива не се променя, той си остава в 23:01ч, 18 минути след второто подписване. Така че, по всички признаци, победата над нацизма трябва да се отбелязва или на 7–ми май, когато е чествана от Общността на нациите (организацията, по–известна със старото си име – Британската общност) или на 8–ми май, когато се отбелязва от Европейския съюз.

В Съветския съюз (както и рублофилите в Стрелча и на други места), желаят да наблегнат на историческата роля на Георги Жуков и затова за Ден на победата в СССР официално е определен 9–ти май, заради часовата разлика, понеже подписването в Берлин се пада в 0:43ч по московско време.

А кога ние в България трябва да отбележим деня на победата над нацизма и да почетем жертвите? И по двата признака при нас капитулацията се пада или на 7–ми, или на 8–ми май. ЕС я отбелязва на осми, а и по българско време втората подписване се пада на 8–ми май, буквално в дванайсет без седемнайсет (в 23:43).

Днес няма особен смисъл България да угажда на егото на Георги Жуков, нито пък да следва пропагандните клишета на СССР, междувременно наследени от путинския режим, хеле пък да се води по московската часова зона. Осми май, тоест днес, е годишнината от тази голяма победа и денят, в който трябва да почетем героите и жертвите си.


Снимката е направена днес, 8–ми май, пред паметника на част от българите, загинали във Втората световна война. Да си отбележим контраста с паметника на червената армия като размер, лукс и местоположение в градското пространство. Както забелязвате, цветя няма, нито някакъв друг знак за голямата годишнина.

Вместо това, хора деклариращи се за „антифашисти“, УТРЕ ще носят цветя и венци пред тотема на червената армия, утре ще си дерат ризите и гърлата, а тази нощ ще дежурят край него, за да го пазят от случайно „оскверняване“, а дори може и да запалят някое европейско знаменце като миналата година.

И да не забравяме, че 8–ми май маркира краят само краят на военните действия в Европа и излизането на Германия от войната, но самата война реално завършва с японската капитулация на 2–ри септември 1945г. 

Като изключим неяснотите около горната дата в България, цели 70 години по–късно не сме приключили и с осмислянето на самата война. Все още има свързани с нея въпроси, неизяснени за широката общественост. Ще изброя тези, за които се сещам:
– Въпросът за участието на България във войната до 8–ми септември 1944г., когато правителството на Константин Муравиев обявява война на Германия;
– Въпросът за дипломатическата активност на България преди войната и свързаните с нея събития, примерно Соболевата акция.
– Въпросът за поведението и отговорността на българската армия и граждански власти в териториите, които сега са част от Сърбия, Македония и Гърция;
– Въпросът за изтеглянето на българските войски и за съдбата на изоставеното българско население и войски на териториите на днешните Сърбия, Македония и Гърция и отговорността на просъветското отечственофронтовско правителство за последиците (примерно известният случай за пленяване и спасяване на българските войници в Охрид);
– Въпросът за отговорността на българските граждански и военни власти за съдбата на евреите от горепосочените територии;
– Истинската история на партизанското движение и другите форми на съпротива по време на войната;
– Истинската история за участието на България в заключителния етап от войната (наричан по време на тоталитарния режим „Отечествена война“. Заснетият паметник е посветен на загинали в този етап от войната); 
– Истинската история на 9–ти септември 1944г.

(мистериозно превръщане на американски „Додж“ в съветски танк Т–34, снимка „Изгубената България“, също тук и тук)

– Истинската история на съюзническите бомбардировки и отговорността на България, СССР, Великобритания и САЩ за тях;

(бомбардировка на София, източник)

(паметник на загиналите летци–изтребители, защитаващи София от бомбардировките, източник)
– Тезата на нацистката пропаганда, после продължена и от комунистическата, за използване на играчки–бомби от съюзниците в България и извън нея, специално за поразяване на деца;
– Въпросът за знаменитата салфетка от четвъртата Московска мирна конференция (а не от Ялта), изписана месец след пълната окупация на България от червената армия, когато Сталин вече има 100% контрол върху съдбата на България; 
– Историята на бившите български военнослужещи и български граждани, родом от Македония, мобилизирани в югославската армия и също участвали в заключителната фаза на войната. (прочети за бунта на войниците в Скопие);
– Създаването на Народна република Македония в рамките на Югославия и създаването на македонски литературен език и нация;
– Отражението на горните въпроси върху съвременните отношения с Македония, чиято държавност също е пряко следствие от Втората световна война. В центъра на Скопие има музей на Холокоста, пълен с български артефакти – вагон на БДЖ, снимки на цар Борис, български документи и т.н.;

(вагонът на БДЖ в музея на Холокоста в Скопие. снимка)

– Отговорността на царстващата династия за събитията през войната и детайлите около провеждането на референдума „Монархия или народна република“;
– Въпросът за ролята и отговорността на българските комунисти по време на войната, които до 22–ри юни 1941г. са съюзници и поддръжници на нацистка Германия;
– Въпросът за ролята и отговорността на СССР като съюзник на Германия и агресор срещу неутрални държави – Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Естония, Полша, до 22–ри юни 1941г.
– Ролята на България и Югославия в гръцката гражданска война 1946 – 1949г., 


Триъгълничетата са лагери за обучение на въстаници, кръгчетата са пунктове за снабдяване, има също пунктове за приемане на бежанци, болници и лагер за военнопленници (отбелязан с Х)

Имаме много домашно за писане, четене и учене.

Препоръчвам за четене и материала на колегата Асен Генов „Трябва ли да празнуваме 9–ти май?“.

А какъв ни е 9–ти май? Девети май е денят на Европа и няма нищо общо с никакви капитулации.

50 коментара:

Кентавър каза...

Всяка година се надпреварвате със Сульо и Пульо да обяснявате как Денят на Европа бил на 8-ми Май, как капитулацията била подписана еди кога си, пък Сталин, пък Жуков, пък Айзенхауер, пък не знам още какво си ...
Всяка година е това!
Май не ви стигат кладенците да носите вода сами на себе си да се убеждавате в правотата на това, което пишете.
20 милиона официални жертви има Съветският съюз. Помислете си поне за един ден колко инженери, лекари, юристи, артисти, учени са загинали сред тях.
Днешният ден ви дава възможност за това.
За Катин, за комунизма, за СМЕРШ, за окупацията, за Рибентроп-Молотов имате възможност да пишете през останалите 364 дни в годината.

Комитата каза...

Просто българската дата е осми, а не девети май. Никой не пречи на бившия СССР да я отбелязват на девети.

Julia Kalojanova каза...

Абсолютно съм съгласна с коментара на ""Кентавър" ... 7,8 или 9 май не са само символ на това, какво ни е причинила войната,..тук става дума и за милионите отнети човешки животи..!!! Нима е лошо да се остави цвете в памет на това, че почти не е имало съветско семейство, което да не е загубило някой в тази война..) Човещината и политиката са различни неща..!)

Julia Kalojanova каза...

Твърде агресивно и тенденциозно е написана статията,.. при това без да е ясно какво се цели точно..!)

Комитата каза...

Статията не е тенденциозна и цели нещо съвсем елементарно - да обясни какво, защо и как.примерно защо има разлика в датите. И изброих какви въпроси са ни останали също.

Комитата каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Coroviev Fagot каза...

Малко по въпроса за бомбардировките. Първата английска бомбардировка над София е на 06.04.1941 вечерта. След това, 14 и 21 април, ако не ме лъже паметта. Обявяването на война на Англия и САЩ / безспорно малоумно решение/ не е повода за бомбардировките. Англия прави опит да бомбардира Петсамо / Финландия/ от базирани на самолетоносач бомбардировачи през лятото на 1941 без никакво обявяване на война. Война, Англия обявява на Финландия на 06.12.1941- финландския национален празник. Финландците не обявяват война на Англия и САЩ до края на конфликта.
Бомбите-играчки не са само наш мит. Същите истории ги има в Италия, например. По същество, това е напълно в духа на тоталната война / концепция разработена от италианския генерал Дуе през 20-те години, твърди, че смазвайки градовете се подкопава моралът на врага/, поддръжник на която е "Бомър" Харис. За мен е под въпрос техническото осъществяване. Разните морални въпроси като "Ама децата!" тук нямат място, защото избиването на деца със стандартното carpet bombing може да е по-хуманно само в главата на някой доста перверзен тип. Рекапитулацията от бомбардировките е доста стряскаща. Между януари 1941 и първата половина на 1943 -та, германската икономика се увеличава над 2 пъти/ германско изследване, тях неможем да ги обвиняваме в пристрастност/, видим спад в производството се наблюдава след пролетта на 1944-та, когато ген. Спаац нарежда да се удрят предимно танкови заводи, хим. промишленост и ключови жп възли. За да няма съмнения за моята позиция, за мен има само победители и победени в тази война. Иначе всички са лоши. Не правя разлика м-у избиване на хора в лагери и избиване на хора сривайки градове. Руснаците въобще няма да ги коментирам, щото там само нашите мурзилки не са наясно какво са вършили. Ама нали незнаят руски и немогат да прочетат това, което излезе като документи в Русия.
Тъй, като днес е 9.05., ето малко кофти факти от Бургас https://www.facebook.com/photo.php?fbid=709836785811182&set=a.192060310922168.39713.100003546015030&type=1&theater

Комитата каза...

Опитайте медикаментозно лечение. Решението за бомбардировките е взето в края на 1943г. „Решението за въздушна кампания срещу България на Имперския комитет по отбраната е взето под председателството на премиера Уинстън Чърчил и формално е протоколирано на заседанието от 19 октомври 1943г.“

Анонимен каза...

Всъщност ние сме загубили ВСВ, какво празнуваме? Загубата си?!

Комитата каза...

Кои сме ние? Цялото човечество си е отдъхнало, когато нацизмът е бил победен.

А ние, като България сме били смятани за победена държава, заради др. Сталин, който е положил всички усилия за това и е успял.

Coroviev Fagot каза...

Опитах и медикаментозно и духовно лечение, фактите обаче са упорито нещо и неискат да се променят
http://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Sofia_in_World_War_II :)
Но сте прав, че решението за Point blank е от 1943-та, просто тази операция няма нищо общо с рейдовете от 1941.

Coroviev Fagot каза...

Простете за двойния коментар, пропуснах този линк https://news.google.com/newspapers?nid=2507&dat=19410409&id=zz1AAAAAIBAJ&sjid=aVkMAAAAIBAJ&pg=1550,686756&hl=en

Комитата каза...

Интересно, благодаря. Този епизод не ми беше познат. Доколкото разбирам, е било кратък опит да бъде спряно германското настъпление в Гърция и Югославия.

Coroviev Fagot каза...

Определено, но как точно се спира германско настъпление като се бомбардира София е известно само на висшите адепти от RAF и върховният им жрец ген.Харис. Както виждате, обявяването на война не е задължително, за да бомбардираш нещо. Ето едно къдраво мнение по въпроса за ефективността на бобмбардировките.http://www.spectator.co.uk/books/9062821/the-bombing-war-by-richard-overy-review/

Комитата каза...

Това променя нещата, но не радикално. Колкото повече чета, толкова повече се убеждавам, че отговорността е изцяло на българското правителство и на партиите, подкрепящи влизането в оста. България става съюзник на Германия на 1-ви март 1941г. между другото и под силен натиск от БРП (к), тоест лично от другарите Димитров и Червенков. От този момент нататък България става легитимна цел на военни действия на съюзниците. А след обявяването на война, вече и съвестта не ги е мъчела, предполагам.

Не знам какво са си мислели тогава в правителството и парламента и пред какви дилеми са били изправени, но вече достатъчно е трябвало да знаят, че с това решение се набутват между шамарите. Такива бомбардировки е имало навсякъде по фронтовете, включително столиците - Лондон, Берлин, Париж, да не говорим за Варшава.

Всички участват в такъв тип бомбардировки, дори и СССР, които през лятото на 1941 бомбардират Румъния.

https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_bombing_during_World_War_II

Комитата каза...

Опитвайки се да изтрия дублиращ се мой коментар, изтрих чужд, за което дълбоко съжалявам. Моля ако имате сили напишете го наново.

Асен Генов каза...

Изтрил си без да искаш моя. Ето го отново — и аз да се намеся: Комунистите натикаха България в съюз с нацистите. Когато Сталин започна своята "Велика отечетсвена", мръсниците обърнаха палачинката и след Девети избиха опозицията, вкл. и тази, от БЗНС, която ФАКТИЧЕСКИ се противопоставяше на присъединяването на България към Оста...

През март 1941 България вече не е неутрална, а на 19 и 20 април 1941 български войски навлизат в Югославия и Гърция, разбира се, на страната на Германия и Оста.

България УЧАСТВА във войната, като съюзник на Германия. Формално и фактически.

Бомбардировките през 1941 са легитимни военни действия на Съюзниците срещу Германия и нейни военни партньори.

Комунистите да мълчат и да не вият до Бога, тези безбожници, защото ТЕ участваха в натикването на България в Съюз с нацистите...

Coroviev Fagot каза...

Дълга е темата за стъпването ни в остта. Препоръчвам Ви да намерите книгата "Записки по дейността на щаба на войската 1939-1945" ген.лейт. Иван Попов изд. 1993г. издателство на СУ и военно издателство. Този човек е участвал в дипломатическата мисия, която преговаря с германците. След 9-ти едвам оцелява, пише тези спомени и ги предава на военния архив. Секретни са до падането на режима. Реабилитиран и произведен в чин ген.лейт. от ВНС. Ако откриете и втория том и го сканирате ще Ви бъда задължен 2 прераждания напред! За съжаление тази книга ми бе дадена за малко преди поне 6 години и от тогава нямам достъп до нея. Та той разказва, че германците са казали следното: "Момчета, дърпате се, ама тук има една напълно съсредоточена армия, която ще мине през България, независимо как. По-добре подпишете и кажете вашите условия." Подписват и нашите условия са били спазени напълно. Единственото търкане е възникнало, когато става белята с Югославия, фелдмаршал Лист/много арогантен според автора/ пристига и настоява български части и артилерия да се включат в атаката с-у Югославяните. Нашите отказват, като се позовават на подписаното споразумение. Лист се врътва и нацупено отлита.
За легитимната цел- разпространена е легендата, че ни бомбардират заради нашето обявяване на война. Фактите сочат друго. Това е, а Вие наистина ли мислите, че някоя от воюващите страни е страдала от съвест?
А, бъркате, руснаците освен над Румъния хвърлят бомби и над нашата Добруджа.
Един от куриозите е, че от общият брой бомбардировачни излитания през войната, на германците и руснаците се падат 10 процента над цивилни цели, на западните съюзници се падат 90 процента над цивилни обекти. А руснаците са единствените, които бомбардират собствените си градове.

Комитата каза...

Всичко това показва нужда от една хубава нова монография по темата, включително и за пропагандната теза за използване на бомби, специално насочени за поразяване на деца. За процентите и причините може много да спорим, затова предлагам да спрем дотук специално по този въпрос.

Coroviev Fagot каза...

Немога да споря за процентите, само цитирам какво съм чел по въпроса. Единствено съм категоричен, че руснаците са единствените, които бомбардират собствените си градове.
За играчките бомби, има една много шашава хипотеза. Всички сведения от западната част на Европа са от един и същ времеви диапазон през 1943-та. Тогава оперира 8-ма въздушна армия. Възможно ли е там да е имало психопат-пилот, който на своя глава да е правил това?
А сега сериозно, едно от свидетелствата които широко се цитират е писмо на германски морски офицер от базата в Кил до жена му. Той пише за такива играчки-бомби. Така, ама Гьобелс в дневника си пише за тези събития така: " Сведенията от командването в Кил за играчки-бомби излязоха силно преувеличени". Дотук може да се направи извод, че тези истории се разпространяват без да имат връзка с официалната пропаганда. Разбира се, такива неща са добре дошли за Гьобелс. Лошото е, че ако нещо е пропаганда не е задължително да е лъжа. Широко използвана пропаганда е изнасилването на германки от доблестните войни на РККА, от което не следва, че няма такова нещо, а напротив, били са по-мащабни отколкото Гьобелс си е представял.
Аз имам/ за съжаление немога да го изровя от компютъра/ скан на доклад от разпит на 2-ма американски пилоти. На въпроса- "Знаете ли за играчките-бомби?" Отговарят: "Това не е наша работа, англичаните може да са ги пускали."
Та в заключение има такъв химикал в музея в Милано има снимки и спомени. Разсекретени оперативни документи-няма. Но може да се купи в и бей инструкция за химикал бомба. http://www.ebay.com/itm/SOE-Special-Operations-Executive-TRAINING-WW2-INFO-CARD-/290573104071
Експонат от музея в Милано https://www.flickr.com/photos/psicologiaclinica/5700683218/

Комитата каза...

Тоест за играчки-бомби, насочени срещу деца, няма нищо.

Coroviev Fagot каза...

Не съм попадал на снимки на кукли и камиончета, например. Това, което съм чел е за пострадали деца основно от химикалки. Можем да приемем, че децата са избивани основно по хуманния начин, с карпет бомбинг. Докато не видя официално разсекретени документи за провеждането на такива операции, обаче, немога да съм напълно убеден в съществуването им. За момента има само материал, върху който да се градят хипотези и нищо повече. Моралният въпрос не е аргумент за липсата на такова нещо, обясних защо в първия ми коментар.

Комитата каза...

Въпросът за правната и моралната страна на бомбардировките стои от ден първи на съществуването на бомбардировъчна авиация, за която знаеш България е горда, че е допринесла. Аз специално държа да се изясни въпросът с пропагандната лъжа за играчките, които изглеждат като играчки и насочени специално срещу деца. Спирам участието си в дискусията, че неделята замина, а имам много други работи да свърша, а и далеч надхвърлихме темата на коментирания материал.

Coroviev Fagot каза...

Беше ми приятно! В заключение ще добавя, че въпросът за правната и моралната страна на убийството стои още от шестата Божа заповед насам.
Започва се с "Не убивай" и винаги следва правно- моралното "освен ако". После си пишем по токите на коланите "Гот мит унс" или "За Сталина" върху танка и се почва клането. Ако приемете факта, че в израза Homo Sapiens, "sapiens" e просто заглавие без съдържание, няма да сте толкова учуден от нечовешките действия на човечеството.

Асен Генов каза...

Коровиев, усложнявате излишно! Това му се казва тролене и спамене...

Да се придържаме към конкретните факти, тях оспорвате ли ги? А именно, че България, по време на въпросните априлски, от 1941, бомбардировки е била дефакто в състояние на война със Съюзниците, а, видимо от историческите данни, и де юре...

Coroviev Fagot каза...

Здравейте г-н Генов, съжалявам, че Ви изглежда излишно усложнено. Толкова мога.
Единственото, което твърдя е, че не обявяването на война от страна на България на 13.12.1941 /безспорно глупаво решение, както подчертах в първия коментар/ е причината за бомбардировките през 1943-1944г. Посочих факти, че е имало бомбардировки без обявяване на война още през 1941, както над България, така и над Финландия. Естествено, че дефакто заемаме страна. За деюре въпроса, по-скоро някой специалист по международно право ще Ви отговори.

Асен Генов каза...

Благодаря Ви за бързия отговор.

Де юре, ако България е подписала съюзния договор с Оста, е във война със съюзниците. Друг проблем е, че концепцията (звучи цинично, но във военно-исторически пан е вярно) за бомбардировките, като престъпление (сами по себе си, не дрезденските, примерно) е идея от времето на ПСВ, когато възможностите за защита от въздушни атаки са били почти нулеви... Тоест, в чисто военен, без пристрастия, контекст, бомбардировките са легитимно военно средство през ВСВ. Имало е ПВО, имало е изстребители за защита, имало е оповестяване... Пак повтарям! Не опрадвавам примерно Дрезден... Нали разбирате?..

Та, и де юре, и де факто, България е била във война със Съюзниците. Аз разбирам колегата Павлов и познавам историческите му познания. Разбирам казаното и написаното от него само и единствено в контекста на бомбардировките през октомври 1943 - април 1944. Това е и смисълът на написаното от мен, което Комитата цитира. За ТЕЗИ бомбардировки говорим, които са планирани, целенасочени и систематични, а не тези, които Вие споменавате.

Но дори и те, строго погледнато, са също така легитимни, казвам го със съжаление, защото България е била в съюз с нацистите и дори е участвала (видимо от навлизането на наши войски в Гърция и Югославия)...

Дано съм ясен и аз. :)

Coroviev Fagot каза...

И аз благодаря за бързия отговор / днес съм в предгрипно състояние и си прекарвам времето пред компа, не приемайте това като спам/, обаче грешите за концепциите за бомбардировки. През 20-те години италианският генерал Дуе разработва концепцията за тоталнато война. Бомбардира се масово цивилното население, за да се деморализира врагът. Генерал Харис е горещ привърженик на тази теория и цялата тактика на RAF се крепи на нея. Американците не са много съгласни с това, те си падат по прецизното бомбардиране и избягват доколкото могат чисто граждански обекти. Но, какво да правиш, трябва да се съобразяваш и с желанията на съюзника. Има и много търкания му Спаац и Харис, но няма да влизам в подробности, има достатъчно инфо по въпроса. Както споменах, в края на краищата германската икономика бележи значителен спад след април 1944, когато Спаац нарежда фокусиране на ударите върху икономически обекти, за сметка на цивилните цели. В тази светлина, личното ми виждане / не го пропагандирам и не го натрапвам, просто го споделям/ е, че няма никаква разлика дали избиваш деца в концлагер или ги избиваш, като размазваш градове.

Асен Генов каза...

Казвам само, че през ПСВ възможностите за защита от въздушна атака са били нищожни, за разлика от ВСВ...

И моля, да не приемате думите ми превратно, дори извратено! Легитимни в никакъв случай не значи добри и правилни. Нито пък в личен план одобрявам бомбардировките на мирно население, вкл. и от СА, което също е факт.

Само казвам, че да търсим вина у Съюзниците и, повтарям, И СССР за бомбардировките на България е не съвсем логично. Ние сме в състояние на ВОЙНА с тях...

Виж, защо Мошанов осуетява мира със Съюзниците, за да даде възможност на СССР да нахлуе само дни след това в България, в името на "светлото бъдеще на НРБ" е доста по-съществен въпрос от това, дали Комитата формално е прав или формално е пропуснал един факт, който с нищо не променя нито контекста, нито смисъла, нито обективността на текста, който коментираме.

Да приключим с това, че комунистите провалят, по заръка и със съдействието и участието на СССР две неща: 1. излизането на България от войната и сключване на мир със СССР и Съюзниците и, далеч по-проблемното, 2, осуетяват контрола на следвоенна България от Европейската консултативна комисия, което би позволило на САЩ и Великобритания да проследят ситуацията в капитулирала България... Това комунистите правят с ясното съзнание, че предстои окупация...

С това съгласен ли сте?

Комитата каза...

Ключовата фигура е ген. Иван Маринов, който носи огромна отговорност за случилото се от осми нататък.

Coroviev Fagot каза...

С господин Павлов имахме единствено неразбирателство имало ли е бомбардировки през 1941, но стигнахме до консенсус доста бързо.
За предателството на Мошанов и сие съм абсолютно съгласен. Нещо повече, най-големият проблем за България е не БРПк, клетка на Коминтерна, която всъщност е ал-кайда на 20-ти век, а агентурата на ГРУ и НКВД на всички нива във висшите кръгове. Злите езици твърдят, че доклад за проведено съвещание при царя е лежал на бюрото на Сталин, още преди царя да излезе от кабинета.Това са професионални предатели-шпиони, които нямат нищо общо с комунистите. Ако имаха общо със смешното комунистическо движение, Гешев щеше да ги излови много бързо. Малко отклонение, т.нар. партизанско движение е оставено да съществува с една единствена цел- да се хвърля прах в очите на Хитлер, че имаме много сериозни вътрешни проблеми и няма начин да заделим още дивизии за Югославия и Гърция. Всъщност, големият скандал м-у ефрейтор Шикългрубер и Борис през август 1943-та е точно заради отказа на царя да праща още войска в окупираните територии. Хитлер никога не е искал войски за източния фронт от нас.
По същество, дори и да нямаше предатели, дълбоко се съмнявам, че руснаците щяха да ни се разминат. Съдя по съдбата на Полша и Чехословакия, съюзниците ги предадоха на Сталин. И още нещо, нямам никакви данни, но посланника в Москва Стаменов също ми се струва съмнителен. Много е странно, че оцелява след 9-ти.

Асен Генов каза...

Ако нямаше агентура, съдейки по Полша и Чехия, настроенията днес вероятно щяха да са също сходни с полско-чешките... ;) Но историята работи с конкретни документирани факти... Хипотезите са за нас, да си чешем крастите, образно казано... :)

Относно факта, приемам думите Ви за обективни, че Коцето е пропуснал 1941, смятам, че 1. това няма пряко отношение към фактите и събитията, които и Комитата, и аз (повтарям се заради неговата препратка в текста) дискутираме, а именно, Pointblank операцията, както някои я наричат, в резултат на срещата в Казабланка и която е можела да бъде спряна, ако СССР бяха пожелали... 2. отдавам това именно на желанието, своето и на Комитата, да разгледаме точно този епизод и 3. пропускането на този факт от него не променя смисъла и силата на написаното от него..

За позицията Ви за терористичната компартия мога само да Ви аплодирам.

Лека вечер и скорошно оздравяване от грипа! :)

Coroviev Fagot каза...

Благодаря г-н Генов! Лека и на Вас!
Само не разбирам, защо трябва да ме аплодирате за споделяне на очевидни факти? Вероятно философските ми излияния за войната са ви навели на мисълта, че съм от "вярващите". :)

Анонимен каза...

Май, авторът споделя мнението на Сталин който забрани Денят на победата през 1947г?

Комитата каза...

На автора му е все тая какво правят в Русия с тази дата. Авторът желае в България да имаме по-адекватно отношение към нея.

Анонимен каза...

Извадени от контекста факти и снимки (събрани на ангро от Уики и Фейсбук през последните дни) + антисъветски мистицизъм а ла Владимир Резун (познат като Виктор Суворов), резултат: напудрена партенка за непретенциозни. "Суета на суетите, каза Еклисиаст, суета на суетите - всичко е суета!"

Комитата каза...

Че кой те кара тебе да излизаш от кочината. Стой си там.

Анонимен каза...

Ха-ха.. Елитарните либерали винаги сте ми били най-присърце, кочината е добра алюзия за това, че "Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите" и че тъкмо вие я строите последните две десетилетия и не искате да я напуснете. Прочее, Оруел и други неща е предвидил, като противопоставянето на Евразия, Истазия и Океания, методите в Министерството на истината, базирано в Лондон, Първа писта виждаме приложени на практика тук. :)

Комитата каза...

Аз какво да правя като сам си изобретяваш реалност, сам си ръмжиш в нея, а после започваш да критикуваш всички останали, че май не ги разбират нещата като тебе. Кочина, да - самотно и мръсно място, където никой не ще да те последва.

Анонимен каза...

Имах си аз, че ще пропуснете възможността за анализ на менталното ми състояние, напротив всеки критик е не повече от социопат, дебнещ трол в интернет. Ок, това беше ясно, но напъните ви са все така бездарни. Може да сглобите едно филмче/презентация със същите материали и да го пуснете, да речем, във Vbox, толкова елементарно и едностранчиво обяснение на 9 май ще се понрави на подрастващите тийнове. Жалко, че после бързо ще го забравят при следващото клипче за гъзарска кола или чалга/поп песен.. консуматорството преди идеологическите постановки. :)

Комитата каза...

Изведнъж на нещо взе да ми дреме... момент да проверя.. не, на нищо не ми дреме.

Coroviev Fagot каза...

Здравейте пак, г-н Павлов! Тъй, като се интересувате от темата за играчките бомби, както и аз, ще ви постна какво открих последната седмица. За съжаление прекопирах линковете и преводите, без да запомня форума откъдето ги взех. Естествено не са документи, но в италианската статия има интерсни снимки. Пропаганда или не, показателни са за периода.
http://d.scribd.com/docs/b6jx86b1s3dj1hsjl27.pdf
Резюме: This article is he most scholarly source. It includes some official documents talking about these devices, propaganda material and newspaper clips from the WWII period.
Among others, a confidential memo from the Italian Anti-Aircraft Protection Services (n. 280, 12/17/1943, original in the article) instructing officials to warn the population about "explosice penns" dropped by the allies, without creating panic.
From the same period, there is an a document from the authorities of the Italian city of Vercelli (6/4/1944, original in the article) to the local newspapers not to write about allied fighters strafing farmers in the fields and the dropping of "explosive penns and similar objects" as it was detremental for the morale of the population.
Another official document is the confidential memo from the Italian ministry of the interior (July 1943 original in the article), reporting multiple sightings and warning against spreading panic.
http://gsb.download.bva.bund.de/BBK/BBKNV194308.PDF
Резюме: page 203)

Translation:
According to a report of the Royal Bulgarian general staff, which was published in mid-July, disguised explosives (clocks, sweets bowls, cigarette cans, fountain pens etc.) were repeatedly dropped on Bulgarian territory which exploded when being uplifted or touched causing severe harm to the finder. The report 1) of the general staff mentioned describes two particular cases from June of this year and warns all citizens of touching such found objects. It also points out that under all circumstances the next police or military office must be informed.

Поздрави!

Комитата каза...

Мерси, имам ги и двете. :)

Анонимен каза...

Здравейте,
Включвам се късно по темата, но днес попаднах на нея. Искам да коментирам играчките-бомби. Майка ми е от Кюстендил и в периода 1943-1944 е била 1-ви и 2-ри клас. Тя ми е разказвала за бомбардировките над Кюстендил, как са се крили под чиновете и за играчките-бомби. Много деца са били осакатени и убити. По радиоуредбите непрекъснато са се излъчвали съобщения да не се пипат намерени по улицата кукли и други играчки. За съжаление тази статия и много от коментарите, са насочена към младото поколение с цел да омаловажат някои исторически факти, с цел да се промият мозъците, да се изопачи истината за това страшно време.
Поздрави на всички. А иначе името ми е Адриян Дамянов.

Комитата каза...

За съобщения и статии във вестниците че е имало, имало е. Въпросът играчки-бомби дали е имало? Изглежда е било само пропаганда. Вие или някой от съучениците ви виждал ли е такова нещо? Влакче, кукла?

Belomore каза...

Лоша кюстендилска майка е имал г-н Дамянов - вместо да му запази едни 15-20 години някоя кукла-бомба или играчка-бомба и да му я даде като скъпа семейна реликва, тя само с едни разкази се отчела...

Belomore каза...

P.S.

Надявам се, че все още има шанс да осъзнаеш безумието и цинизма на аргумента си "Вие или някой от съучениците ви виждал ли е такова нещо?"

На фона на този въпрос, скромното "изглежда е" звучи направо академично.

Комитата каза...

Всичко това е нацистка пропаганда, подета после с удоволствие от ОФ властта. Демонстрирам, че освен приказки и пропагандни статии и дори роман, други доказателства за играчки-бомби няма. А иначе напълно е възможно подготвено дете да види съмнителна играчка да избяга и да повика възрастен. И това не се е случвало.

Belomore каза...

Явно самовглъбяването в света на идейния монолог изключва автоматично и то за дълго време функциите "четене" и "разбиране"...

Не знам какво демонстрираш или какво манифестираш, а още по-малко в какви възможности вярваш - не съм коментирал въобще основната тема, но съм убеден, че е цинично (или глупаво - избери си) да питаш някого, чиято майка е била 1-2 клас по време на бомбардировките, дали той или неговите съученици са виждали играчки-бомби.
Освен ако не очакваш адресатът на въпроса ти да е бил съученик на майка си.

А това за подготвеното дете, което вижда съмнителна играчка и вика възрастен, е умилително - направо си го представих като пионерски пропаганден комикс.

Разкази в картинки - Костя и играчката.
Подозрительную игрушку не трогай, позови взрослого!
/после идва добрият чичко милиционер, при това сапьор/

Недей така, рано ти е още. ;)

Комитата каза...

Ааа, ами да, къде блея. Аз мислех че говори за себе си, а той за майка си.
Явно не ми е чак толкова рано.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)