понеделник, май 25, 2015

Съвременно изкуство за всеки

Сигурно на голяма част от вас ви се е случвало, на мен включително, за гледате примерно някакви странни метални парчетии, за които се прави изложба и се обявяват по телевизията за голямо постижение на съвременното изкуство, където дами с хубави тоалети и господа с чудесно ушити костюми разправят същото пред обектива на камерата.

Или пък медиите да отидат да отразят изложба с цветни петна в рамки и лично някой наш академик да каже с блага усмивка пред микрофона, че е направена още една стъпка към духовното възраждане на България.

Да не говорим за по-сложни и по-горещи теми, като паметниците „1300 години България“ или паметника на съветската армия, където на обикновен гражданин като мен често му е трудно да отсее пропагандата и личните интереси на говорещите пред обектива от обществения интерес и от художествената и историческа ценност на въпросните конструкции.

За да се помъча да попълня поне някоя дупка в естетическото си образование, приличащо на занемарена улица в безперспективно селище, започнах да ходя на курс по съвременно изкуство веднъж седмично.

Курсът ми се стори лесен, приятен и доста полезен.

Започнахме с някои от теченията на модернизма, преминахме през минимализъм и land art. и в момента сме на съвременно изкуство.

Междувременно ми присветна защо Кристо (Христо Явашев) е всъщност толкова важен и известен.

Кристо, Surrounded Islands (Обградени острови), картинка

Не се изисква кой знае какво усилие да се следи материала, ако човек присъства редовно на занятията. Обикновено преди занятие трябва да се прочетат 1-2 страници цитат от книга или важно есе, за да се подготви човек.

Предполагам, че ефектът от курса е различен при различните курсисти. На мен ми даде много материал за размисъл и доста нови идеи.

Спрях да смятам Джаксън Полак за абсолютен шарлатанин.


Джаксън Полък, Summertime: Number 9A 1948 (Лято:№9А) картинка


Открих за себе си Джеймс Търел (ударение на втората сричка на фамилията)

Джеймс Търел, Skyspace (Небесно пространство), картинка

Доста време отделихме и на паметниците, включително направихме една много яка игра-дискусия.

Започнах доста по-добре отпреди да се ориентирам в българското модерно и съвременно изкуство и ми дойдоха разни интересни идеи.

Курсът се води от Нада Нешева, изкуствовед и журналист, която дълго време е работила и учила извън България, тъй че погледът отвътре се комбинира с поглед отвън, което намерих за изключително полезно.

Пиша ви всичко това, защото скоро приключваме и започва нов цикъл (за последно!) в началото на юни, тъй че ако някой се интересува от тия неща, сега е моментът да се запише.

Повече информация тук.

3 коментара:

Анонимен каза...

Мисля че долната статия е по темата и ще ти е любопитна, от историческа гледна точка.
http://www.independent.co.uk/news/world/modern-art-was-cia-weapon-1578808.html

Belomore каза...

Браво, браво!

Виждам, че се квалифицираш, за да може по-компетентно да докажеш, че злият Вежди погрешно е изчислил квадратурата на Чинкуеченто-то?! ;)

Тръпна от нетърпение в очакване на либерал-ортодоксалния анализ на Квадрата!!!

Анонимен каза...

Честно казано, дори след курс ще се затрудня да повярвам или разбера защо "Кристо е важен"

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)