сряда, март 18, 2015

Безсловесни любовни четириъгълници

„Прелюбодеяние“ е дипломната работа на режисьора Явор Веселинов в НБУ, която участва в тазгодишния SIFF.

снимка

Професорът по физика Александър (Владимир Пенев) има вече подрастващ син Виктор (Ованес Торосян), но търси втора младост във втория си брак със своята студентка Поли (Полин Лалова).

Лидия Инждова (гледали сме я в „Чайка“, прекрасно изпълнение) пък е опърничавата и безсловесна боксьорка–фотограф Джули, която от своя страна е гадже на бледия младеж Виктор.

Още от първите секунди забелязваме разтягането на кино–времето. Забавеният каданс е любим подход на режисьора и оставаме с чувството, че сценарият е бил написан за много по–малка предвидена продължителност, а после е бил разтяган като празничен локум.

Избраната стилистика също е интересна – героите непрекъснато ядат, пият кафе (или повече всъщност разбъркват кафето), пушат, спят и се разхождат по бельо или бански. Почти не разговарят, а главно общуват невербално и се гледат умно. Героинята на Инджова дори по сценарий е няма и не трябва да се обажда въобще. Дисонанс в компанията внася професорът, който непрекъснато нещо дрънка с безкрайния си оптимизъм.

От цялата компания единствено той е членоразделен –  има идеи за устройството на света и обществото, търси младостта, търси приключенията, гради кариера, въобще действа, но пък бъкел не забелязва ставащото около себе си.

От друга страна, синът му е с тежки психични травми от развода на родителите си, хормоните бликат дори от ушите му, а дилемите които го мъчат, по–скоро напомнят за сексуално–психологическите мъки на тинейджърите, а не на младите мъже в студентска възраст.

Както се досещате, всичко се забърква, обърква и разбърква в оплетен любовен четириъгълник, от който няма как да се излезе без поражения.

Би могло, би могло да се получи наистина много силна камерна драма. Но не се получава. Не всеки е Шекспир, дори не всеки е гледал внимателно Абсолвентът (The Graduate, горещо препоръчвам!). 

Затова, от  възможна драма се е получила реална мелодрама – като че ли любимият жанр на съвременното българско кино.

На мен ми харесаха изпълненията и на двете млади актриси, като си мисля че за Полин Лалова можеха да напишат по–добре ролята, защото тя определно има потенциал да покаже много повече от екрана, и като ангел, и като демон. Ованес и Владо Пенев са си класа, те биха изиграли добре и улични стълбове, ако това е задачата.

Останах за разговора с екипа, защото ми беше любопитно какво ще кажат и как ще се опитват да заобикалят острите моменти.Възхищавам им се, че почти без бюджет и в изключително къс снимачен срок (две седмици) са успели да го заснемат, което е постижение, граничещо с героизъм.

Ако ви се гледа – гледайте го, но евентулно само с познавателна цел и на ваша отговорност.

Трейлърът (рекламното филмче, за съжаление не е разрешено за вграждане в сайтове, тъй че клик):


Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)