неделя, март 08, 2015

Тодор Живков през 1981г - „Човек от народа“ (ВИДЕО)

Един от големите проблеми при изучаването на тоталитарния период е, че има много малко достъпни оригинални източници на информация от онова време. Не е дигитализиран архива на най-тиражните вестници от онова време, включително и тези, които оцеляха до днес, като „Труд“ и „Култура“. Архивът на „Работническо дело“ (сега „Дума“) също не е достъпен.

Почти не са достъпни и речи, изказвания и интервюта на Тодор Живков, по времето на пълното му господство, които формираха целия политически и психологически климат в държавата десетилетия наред. Днес най-вече са достъпни само такива от неговия домашен арест, където той вече не е на власт и е склонен на по-честни и по-адекватни изказвания.Това, което е достъпно днес от онова време, е от носталгични източници, които премълчават или захаросват неприятното.

Много от хората днес имат умилителни спомени за тоталитаризма, свързани с това, че става дума за дните на тяхното детство, когато много неприятни преживявания и осъзнавания са им били спестени и когато много информация (примерно за концлагерите) въобще се криеше.

От тая гледна точка някои от най-възмутителните неща от режима минават под радара и постепенно се забравят. Примерно, безобразното индоктриниране на младото поколение още от първите дни в училище. Или пък безсрамния култ към личността на Тодор Живков, в който той е третиран като живо божество, около което смело се творят легенди ( говорили сме за неговата къща - музей в Правец ), или пък пълната липса на алтернативни гласове в публичното пространство. .

Ето ви нещо за илюстрация. Някой е качил онлайн документалния филм за Тодор Живков „Човек от народа“, където можете да се запознаете с официалната, захаросана биография на „най-добрия приятел на учените“ (както е споменато във филма). Фактите няма да можете да ги прецените, ако нямате и други източници, но можете да наблюдавате други неща - порядките, изразните средства, нивото на изказващите се, методите на пропагандата и тн.

Филмът е от 1981г., правен едновременно с НДК и честванията за 1300 годишнината на България и съответно - 70-тата му годишнина. Внушението е елементарно – това е венецът на 1300 години развитие. (Използвани са изказвания, в които ТЖ се представя във възможно най-добра светлина). Може маниерът му на изказване да ви се стори познат:Ако имате желание, ето и целия филм:
19 коментара:

Димитър Димитров каза...

Филмът не беше за 1300 годишнината от основаването на Българската държава, а по-сколо посветен на 70 годишнината на Тато.

Комитата каза...

Да, абсолютно. Предполагам че партийците много са се радвали, че двете съвпадат!

Анонимен каза...

не е дигитализиран архива
Индоктриниране
алтернативни гласове в публичното пространство

Умен човек е написал това !!!!

Комитата каза...

проблеми с чуждиците? помагаме, ако има въпроси

Анонимен каза...

И все пак, има един въпрос- дали Бойко е по интелигентен от Т.Ж. Освен клишетата на антикомунизма не виждам нищо ново. Винаги се питам, защо разговаряйки с по-стари хора, те твърдят че по онова време са живели по-добре от сега. Не искат да са свободни и в същото време гладни. И всичките тези публикации губят смисъл и са отживелица. Пиши за нещо, което би спомогнало за оправянето на тази скапана България, потъваща в нови дългове. Комунизмът е победен и е вече в небитието.

Комитата каза...

Ако такива травми ви нанася четенето на този блог, защо се мъчите още?

Анонимен каза...

Ако искаш да знаеш абсолютно нищо не ме мъчи. Просто се чудя, че захапваш теми, които нямат нищо общо със сегашното жалко оцеляване на българина. Признай си , че някога под юргана си псувал Т.Ж. и сега избиваш комплекси. Единствено причината да се връщаш назад е защото сигурно някой ти плаща за това. Ако е бизнес - одобрявам.

Комитата каза...

Ами другарю, проспал си 10-ти ноември и демокрацията значи. Задължителни теми няма. Няма руска телевизия в петък, няма политинформация и начало на партийната учебна година. Сега всеки пише каквото си иска, тъй че ако искаш нещо друго да четеш сменяй канала или най-добре нещо самият ти напиши. Хващаш и пишеш, много е лесно.

Анонимен каза...

Аууу партийна учебна година! Ауу комунизъм! Сега свободен и удовлетворен, с удоволствие мога да умра от глад. Моята заплата е 400 лв
и както други съм сигурен, че ще ми посочиш границата. Да стана американец или испанец, да бера портокали или да мета улуците, макар и с диплома за висше. Такива като тебе не виждат истината и като те видя със сигурност мога да твърдя , че никога не си лягаш гладен. Не можеш да ме разбереш и за това критикуваш събития във времена преди четвърт век

Комитата каза...

Не знам къде ги намери тия висшисти, метящи улиците и берящи портокали в чужбина. В момента с това се занимават неграмотните българи, които емигрират. Всичките ми познати висшисти работят неща и взимат заплати, за които могат само да мечтаят в България. А ти щом като висшист взимаш 400 лева заплата, значи толкова си и висшист. Виж статистиката на НСИ колко средно взимат висшистите в момента в България.

Тъй че посъбуди се и ако искаш да пишеш за горката си участ действай.

Анонимен каза...

Завършил съм миналата година и това ми е встъпителната заплата. Дай Бог да расте, но имам жена в майчинство и гледа бебето. Ти никога няма да почустваш положението на такива като мене. Занимаваш ни с антикомунизъм, на никого вече непотребен. Сигурен съм, че родителите ти са били комунисти, а не някакви бедняци от село като моите. От всички ти писаници лъхат комплекси, които искаш да избиеш.

Анонимен каза...

Напротив аз мисля, че по тези теми трябва да се пише, защото нищо не е отминало. Точно защото не беше изписано и анализирано и преврата на 09/09 1944г, и сталино-инспирираните репресии и тоталитарното ни минало- подробно описано, за да си вземем поуките, затова такива млади хора като този Анонимен( щом сега е завършил- значи е млад) съвсем грешно мнение си съставят за близкото ни минало.
Млади човече, нищо вярно няма в това , че едно време- разбирай тоталитаризма се живееше по- добре. Повярвай на мен, която съм живяла онова време и мога да сравня със сега. Аз също съм с висше образование и започнах с 150 лв заплата. И не ми казвай хляба беше 30 ст. За интелигентния човек не само хляба е важен. А това, че не можеш да излезеш извън страната без полицейско разрешение, не можеш да напреднеш в професията без партийна благословия, не можеш да си кажеш свободно мнението и да получаваш достоверна, а не пропагандна информация за това какво става по света? Макар и на 52 никога не бих се върнала в онези години- единственото им хубаво беше, че бях млада.А за това , че заплатата ти е 400 лв са виновни точно тези хора, които тогава политически ни управляваха, а сега икономически ни натискат с банкови фалити, неизгодни енергийни проекти, откраднати евросредства- това са същите тези уж бивши управници или по- точно техните синове и внуци. Чети, момче, ако не си платен трол, чети и разбери истината.

Анонимен каза...

В тези времена, които се коментират, аз не съм съществувал. Сега живо ме интерисува каква е ситуацията в момента, какви са ми перспективите на мене и поколението след мене ( на детето ми). Комитата не казва как ще се спасяваме икономически, с поблема с циганите, като се очертава да станат повече от нас. Не ме интерисува никакъв комунизъм, като знам, че всеки ден трябва да осигурявам ХРАНА на семейството. Нарочно с главни букви, защото за друго парите не стигат. По снимките във фейсбук гледам автора и завиждам, защото фигурата му е плод на обилно хранене. Вижда се, че сега няма никакви проблеми а в същото време ме занимава с дела от преди четвърт век. Бивши били виновни, а какво да кажем за сегашния премиер ( и бъдещ президент ) който е бил член на БКП цели 18 години. Някой, включително и Комитата да е споманал нещо за това? Значи ББ е от добрите. А лошите са някакви аноними.

Комитата каза...

Ох 22 годишен с бебе, 400 лева заплата, висшист. Шападна! ПЛАЧА! Я кажи сега, чистачката като минава по коридора подиграва ли ти се с нейните 600 лева заплата? :)

Ма измисляйте ги по–реалистични тия герои бе, другари.

Анонимен каза...

" Комитата не казва как ще се спасяваме икономически..."

А бе, приятел, ти от Комитата ли очакваш да научиш как да "се спасяваме икономически"?
Досега за какво си ползувал собственото мислене?

Анонимен каза...

В частна фирма е така. Сега получихме голяма поръчка и имам шанс след месец два да ми вдигнат заплатата поне 200- 300 лева, като перспективата е още по-добра. Аз съм на работа само от няколко месеца, но перспективата е много добра. Но нямам намерение да напълнявам като тебе. За мме не периоди като т. робство, фашизъм, комунизъм ми звучат еднакво.Наричаш ме "другар", но не отговори на въпроса, дали твоите родители са били комунисти, защото моите не са били. Само знам, че преди промените е имало над милион комунисти и не са ставали членове с опрян на главата им пистолет. Баща ми, абсолютно неграмотен, лека му пръст, казваше че тогава не можел да псува Живков, после можел да си го псува колкото си иска, но новите управници не бива. За последен път се уверявам, че пишеш тези архиварски истории, защото някой ти плаща за това. Пиши си, но моето поколение несе от тези писаници.

Комитата каза...

хахахахха... голяма поръчка, 200 лева увеличение на заплатата? нямаш право да псуваш никого? хахахха.. определено за писател има още хляб да ядеш, другарю пенсионер. въобще не можеш и да си представиш живота на младото поколение днес.

Анонимен каза...

Ти си пенсия, защото бъркаш в архивна клоака и след това мажеш, вместо официално, с доокументи да докажеш какви доходи имаш, а не да пищиш, че прокуратурата щяла да ти проврява доходите

Комитата каза...

Оооо, проверяват ме защото пускам материали за ТЖ ли? Не го очаквах хахахахаха.

Не ме е страх от проверка. Документи си имам, всичко ще дам.

Проблемът е, че проверката е заради политическа активност, а това е политическа репресия и е незаконно. Но ти от законност разбираш колкото свиня от кладенчова вода.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)