петък, февруари 13, 2015

Забравената зимна война 1939-1940г.

Зимната война е война, която СССР води срещу Финландия между 30-ти ноември 1939г и 13-ти март 1940г. Финландия губи войната, заедно с 11% от територията си и 30% от икономиката си.

През 1939г. Съветският съюз е подписал няколко международни и двустранни споразумения за ненападение с Финландия: Договорът от Тарту през  1920 г., Пактът за ненападение между Финландия и Съветския съюз , подписан през 1932 г. и преподписан през 1934 г. , и Хартата на Обществото на народите.

През март 1938г. и 1939г. се провеждат съветски военни учения, основани на сценарий, при който граничен инцидент в село Майнила предизвиква война.

На 26-ти ноември 1939г са произведени са седем артилерийски изстрела по посока на село Майнила. Падането им е проследено от три финландски наблюдателни поста. Те са изчислили, че снарядите се взривяват на 800м навътре в съветска територия. Финландия предлага неутрално разследване на инцидента, но Съветският съюз отказва и скъсва дипломатическите отношения с Финландия на 29-ти ноември.

O, S, M - наблюдателните постове на финландската армия
3,4 - място на взривяване на снарядите, заедно с посочване на количеството им
15-50 - предполагаема позиция, от която се води артилерийския огън.

Материали в частните архиви на Андрей Жданов доказват, че целият инцидент е режисиран, за да бъде Финландия посочена като агресор и да бъде нападната.

Финландската страна отрича отговорността за нападенията и посочва съветската артилерия като виновник. Военните дневници на близките финландски артилерийски батареи показват, че Майнила е извън обхвата им, тъй като те са били изтеглени по-рано, точно за да се предотвратят подобни инциденти.

В дните след обстрела, съветската пропагандна машина генерира много шум и около други фиктивни актове на финландската агресия. След това Съветският съюз се отказва от пакта за ненападение с Финландия и на 30–ти ноември 1939г. започва първото настъпление на Зимната война.

През 1994г. руският президент Борис Елцин осъжда Зимната война като агресивна война.

(по-подробно във Уикипедия, но на английски, описание на инцидента в Уикипедия на руски)

картинката от тук

Българската преса отразява конфликта. Вестник „Зора“ на 13-ти февруари 1940г.,  точно преди 75г.  (с благодарности към Георги Грънчаров за снимката)


Образци от съветската пропаганда

12 коментара:

Coroviev Fagot каза...

Много добър филм по въпроса. Показват и мястото от което е стреляно при Майнила. https://www.youtube.com/watch?v=sWT3io4IuxM

turin каза...

Всъщност финландците се бият много добре тактически и нанасят огромни поражения на руснаците – единственото, което помага на руснаците са безграничните им запаси от нови и нови войници и техника, които са били хвърляни в снежните полета, за да намерят смъртта си.
Да, вземат територия и фактически побеждават Но ако това е победа, при толкова жертви... Истинският победител е Финландия, макар да губи Карелия.

Комитата каза...

Да, моралната победа категорично е за Финландия. Но за съжаление, по-нататъшните събития през Втората световна водят до затвърждаване на резултатите от тая война.

Комитата каза...

Благодаря за филма!

Анонимен каза...

Пак пишеш с омраза към Русия. Очаквам американците да ти преведат
нови суми. Време е да заминеш за Украйна, за да ликвидираш физически някой и друк руснак.

Комитата каза...

Знаех си, че фактите някой ден ще бъдат обявени за русофобски :)

Storm Shadow каза...

Най важната поука която си извлича червената армия е, че си припомня какво е да се воюва през зимата. Нещо което немците до тогава са забравили.

Storm Shadow каза...

Най важната поука която си извлича червената армия е, че си припомня какво е да се воюва през зимата. Нещо което немците до тогава са забравили.

Анонимен каза...

Войната от зимата на 1939/40 е сравнително добре известна. Има обаче още едно съветско нападение над Финландия, за което аз научих едва миналата година от един руски автор - Марк Солонин. Това нападение, на пръв поглед, е съвсем непонятно при наличието на съпътствуващите бойни действия в другите части на СССР.
И така, на 22 юни 1941 г. СССР отново напада Финландия. 3 дена се водят сражения, докато най-после руснаците се опомнят, че другаде ги стяга чепикът. Боевете са спрени чак на 25 юни 1941. Възниква въпросът - как може да се обясни това ново нахлуване точно на тази дата?

Комитата каза...

А, това нападение е известно, но е част от Втората световна война и самият Солонин добре го е обяснил. А самата Зимна война е извадена от историята на Втората световна и много малко хора си спомнят за нея.

Стойчо каза...

Всъщност СССР напада не само Финландия на 22 юни – Галац също е превзет тогава

Анонимен каза...

Да попитам нещо. Опитах се да напиша коментар с името си и понеже нямам посочените "профили" не успях. Трябваше да го подпиша като анонимен. Нещо незнам или пропускам?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)