петък, декември 05, 2014

Особено опасни и подлежащи на обезвреждане

Неведнъж в този блог сме обсъждали противозаконните и дори в известен смисъл противоконституционни метални заграждения и неимоверното разширяване на зоната на охрана около Народното събрание по времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски:
Който ни раздели, той ще ни владее,
– Бел автобус мерцедес ме преследва в живота и неизменно след мене върви,
– Двайсет и четвърти ден протести - с иновация (денят на най–голямо разширение на „Забранения град“ – от Парламента до ЦУМ и Президентството),
– Двайсет и осми ден на протести – с искри.

Народният представител Петър Славов (Реформаторски блок) е получил отговор (.docx) от Министъра на вътрешните работи на въпроса си (.docx) за използваните заграждения и разширената зона на сигурност.

Крайно любопитно четиво, което ви препоръчвам да си четете и препрочитате в оригинал.

Цитирам:
Охраната при провеждането на тези протести е осъществявана от органите на Министерството на вътрешните работи. 
, тоест отговорността за законноста на охраната е в тогавашното ръководство на МВР.

Както всички помнят, операцията беше изключително масова, с привличане на униформени от цялата страна и от всички структури на МВР:
...осъществявана от СДВР и придадени към нея допълнителни полицейски сили, командировани от цялата страна.
, тоест не става дума за самоинициатива на някакви местни началници.

Сега да видим ограниченията в Закона за събранията, митингите и манифестациите:

Чл. 7.
(3) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по ал. 2, която обхваща не по-малко от пет и не повече от двадесет метра от съответната сграда. ....
Само че загражденията и полицейските кордони се намираха далеч извън тези ограничения. Въз основа на какво?

Зоната за сигурност може да бъде разширена въз основа на вътрешна Инструкция № Із-1231/07.10.2008 на министъра на МВР:

...при провеждане на масови мероприятия с висока степен на обществена опасност” .... се изготвя план, който се утвърждава от директора на съответната областна дирекция на МВР, на чиято територия се провежда мероприятието. Планът, ...следва да съдържа и определени зони за сигурност, като същите може да се обозначат с полицейски съоръжения и знаци, ограничаващи достъпа, като при необходимост по периметъра им се изграждат контролно пропускателни пунктове. 
Няма как вътрешна инструкция на МВР да отмени действието на цял закон и това е още един скандал.

Но какво ли са „масови мероприятия с висока степен на обществена опасност“ и дали протестите бяха такива? Петър Славов коментира:
...тогавашното ръководство на силовото министерство е квалифицирало протестните шествия като „масови мероприятия с висока степен на обществена опасност”, вкл. такива, при които МВР може да се позове на чл. 89, ал.1 от ЗМВР- за „освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива”, когато МВР може да използва специални средства, да отцепва цели райони и да ангажира маскирани служители. Т.е. събития, нямащи нищо общо с мирните протестни шествия.
Тоест, заграждения и цели легиони полиция е имало защото протестиращите са били набедени, че са въоръжени, че смятат да вземат заложници или че са потенциални извършители на особено опасни престъпления.

Нека ви припомня безкрайния „доброжелателен“ вой по време на протестите, че „умните и красивите“ един протест като хората не могат да направят, тъй като с представления и шествия правителство не може да се свали. А обзетото от тежка параноя МВР през цялото време било на съвсем друго мнение :)

И сега какво? Сега, ако има достатъчно политическа воля и достатъчно смислена прокуратура, бившият министър на МВР би трябвало да бъде подведен под отговорност най–малко за превишаване на правата си, но също и за нарушение на един куп други закони и вътрешни наредби, правилници и инструкции. Вероятно компания трябва да му правят и други лица, участвали в управление на полицейски операции. Например, ще е интересно да се проверят  слуховете, че депутат от ДПС е ръководил силите на МВР около парламента в злощастната нощ на белия автобус.

А също и да се поразнищят някои по специални дати, като долните:

12–ти ноември 2013г. 

 Площадът пред св. „Александър Невски“, небивало стълпотворение на полицейски сили и техника – 12–ти ноември, 2013г.

 Огромно количество автобуси и служебни коли, събрани в пространството между Народното събрание и „св. Александър Невски“.  12–ти ноември 2013г.

21–ви ноември 2013г.


 Полицейски кордон на Лъвов мост!

Кордон на площад „св. Неделя“

Като знаем как се дозират служебните лимити за бензин на превозните средства в МВР, можем спокойно да заключим, че горната акция с използване на такова количество превозни средства, специална техника и хора е минала със санкцията на самия министър, (а дали и да не се провери и в Министерски съвет за санкция).

Задължително трябва да стигнем до дъното – до политическите лица, давали нарежданията и до тези полицейски началници, които не са отказали да изпълнят незаконни заповеди.

Особено опасни и подлежащи на обезвреждане не бяха протестиращите срещу кабинета „Орешарски“, а някой друг!

Току виж след това в България се появили такива екзотики като офицерска чест и отговорни политици.

За допълнително четене: МВР отмени конституцията (от 21.11.2013г.)
9 коментара:

Анонимен каза...

Хубаво четиво, но защо няма коментар относно съществуването на чл. 64 алинея 1,2,3,4 от Закона за МВР. От правна гледна точка как седят нещата - ние си протестираме по Закона за събранията, митингите и манифестациите, обаче се появява кордон с полицаи и ни казват да им "направим място като отидем на 30 метра вляво". И не го направим?

Кентавър каза...

"Само че загражденията и полицейските кордони се намираха далеч извън тези ограничения. Въз основа на какво?
"

Въз основа на това, че докато протестирахте, блокирахте цяла София подобно на таксиметровите шофьори, пречихте на останалите софиянци да се придвижват нормално от т. А до т.Б и блокирахте кръстовища и булеварди.
Което по кой закон ви беше позволено?

Комитата каза...

Конституцията?

Кентавър каза...

Правото на протест и блокирането на кръстовища и булеварди са две различни неща.
Пробвайте пак!

Анонимен каза...

Кое точно кръстовище беше блокирано пред парламента? Пречеха тези метални заграждения( отцепили цял квартал) и на хора,които просто имаха да си свършат някаква работа в района.

Vencislav Georgiev каза...

Мисля си, че ако няма наказани полицейски началници, ако вътрешния министър не понесе наказание, отново ще трябва да излизаме на простест. Така е в правовата, демократична държава - при превишаване на правомощията, следва наказание. Нали точно за такава държава протестирахме. Така че - стягайте се за нов протест с искане - "Нека да се приложи закона".

Анонимен каза...

Най-голямото престъпление на властта беше белия автобус. Никъде по света не съм виждал полицията да ползва бял автобус и то в 3 часа през ноща. Бял автобус трябва да стане символът на посткомунизма. Като го видях, изпаднах в дилериум.

Комитата каза...

Виж на мен ми е трудно да изпадам в „дилериум“

Michel каза...

Малко ще те разочаровам, но мисля, че е наивно да вярваме, че сегашното правителство ще се опита да търси отговорност за всичките безобразия а предишното -- правителството на г-н Олигарски, тоест правителството на #КОЙ (на мафията)... Да търси отговорност???...

...За безобразията, като кражбите, като незаконните заграждения в центъра на София, за маскираните полицаи, за записването на данни от лични карти на мирни протестиращи, за десетките камионетки на жандармерията, блокирали центъра на София в продължение на година и повече, за "хорцата" от стотици полицаи, дружно придвижващи се из центъра и блокиращи улици и кръстовиша (с цел да може 2-3 "държавни мъже" да могат да излязат от някой заден изход и да отидат "на работа"), за изцепките на Болен Сидеров (който се заканваше че ще се саморзправи с протестиращи и с посланици наравно), за сделките на "тъмно" с Газпром, за милиардите заеми, за стопираната ни икономика, за "освобождавеното ни от страха" с още повече полицейщина и страх... и още и още...???

...Не, не вярвам. Наивно е да се вярва. Нещата ще си останат в миналото и това е... Колко стотин дни минаха, например, за да се "разбере" че в Нощта на Белия автобус е имало "един" (??) маскиран полицай, че не известно кой е той, и че всичко в тази нощ е било "законно"? Еми, било е толкова "законо" колкото и оградите 400+ дни, ама... това е.

А ние се уморихме да протестираме.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)