петък, ноември 14, 2014

Политическа пародия с елементи на тефтерче

Не знам дали помните филма Top Gun. Аз го помня много добре, защото се появи в няколко ключови момента през живота ми. Първо, преди 90–та, още преди да го гледам,  беше разкостен от „прогресивната“ соц. кинокритика като художествен киноизраз на войнстващия американски империализъм. След това, след 90–та година го пуснаха официално по кината или поне се търкаляше навсякъде по видеокасети и съученичките и състудентките ми въздишаха по младия и наперен Том Круз, а пък мъжката част си падаше по нахаканата руса инструкторка и по епизодичната Мег Райън.

 картинка

След това се появи пародията му Hot Shots! („Смотаняци“, картинката отгоре), който си спечели почти същата култова слава, гъбаркайки се с патриотичния, технологичен и сексуален патос на оригинала.

Та, има един епизод в „Смотаняци“, в който героят на екрана върви към самолета си, разказвайки на жена си, че е открил тайната на някои световни загадки –например, как да реши проблема с глобалното затопляне и кой е убиецът на Кенеди.

Междувременно, покрай него преминават лоши поличби на килограм, които той дори не забелязва – жена му си чупи огледалцето, химикалката му заяжда и той не успява да си подпише полицата за застраховка „живот“, минава под отворена стълба, черна котка му пресича пътя т.н. Към края на сцената зрителите вече се кикотят на глас, защото е вече съвсем ясно, че той няма да се върне от полета и, разбира се, няма да промени света с откритията си...

Когато разбрах за изчезналото тефтерче на Филип Златанов, по същия начин избухнах в смях. Първо си помислих, че няма как да се вържем на толкова елементарен трик и второ, си спомних горния епизод от „Смотаняци“.

Тъкмо да научим тайните механизми на българската политика и да свалим прашасалото було от нея – #кой дърпа конците, #на кого му дърпат конците, #как върви тайната верига на властта и още по–тайната верига на куфарчетата, и изведнъж хоп – една „случайно“ спукана гума, един „разсеян“ шофьор, бивш щатен служител на Държавна сигурност и тефтерчето изчезва завинаги, проваляйки едно толкова важно откритие и създавайки чалга–мит, който ще ни занимава десетилетия.

Останалата символика е ясна – живеем в трагикомична пародия  („Смотаняци“) на политически трилър.

Спомнете си какво шоу направи прокуратурата от намерените тефтерчета с прожектиране на избрани страници. Повече от година и пресата се упражнява в гадателство, графология и решаване на ребуси, чии ли са инициалите ББ, ЦЦ и ИФ.


След като през 2013г. започнаха протестите на гражданите, които като вълни в  бурно море се разбиваха в металните заграждения около парламента, и които бяха против овладяването на държавата от сенчести структури, от друга страна, от парламентарната трибуна за баланс, също се говореше за задкулисие, само че за задкулисието на тефтерчето. Тогава представителите на управляващата коалиция се поупражняваха щедро в пиар и остроумие:
„И.Ф. си отиде, ще освободим и Ф.З. Аз обаче искам да попитам председателят на комисията кой се крие зад инициалите Ц.Ц. и Б.Б., защото от съдържанието на това тефтерче става ясно, че те са поръчителите на онова, което Филип Златанов се явява просто изпълнител”, каза Местан от трибината. „Трябва да спрем да гадаем дали Ц.Ц. е Цецка Цачева или дори Цецко Цачев. Има нещо по-сложно - авторът на абревиатурите, те са писани от неговата ръка и той трябва да ги разчлени. Затова аз питам г-н Златанов какво означават тези абревиатури, които още не са разкрити. Аз питам кой е Б.Б. от тефтерчето? Нали е много актуален този въпрос - „Кой?”, продължи Местан.
Според лидера на ДПС това е тефтерчето на задкулисието. Това тефтерче разкрива управлението на България през управлението на ГЕРБ. Никаква независимост няма в органа, управляван от Златанов. Решенията са вземани не в комисията, а извън нея - комисията е трябвало да санкционира само политически непослушните.
„Не ви стигна времето да подчините съдебната власт. Там успяхте частично и слава богу, че там не успяхте, защото това вече щеше да бъде краят не само на европейска България, а края на демократична институционална България”, заяви още Лютви Местан.
От концерт за Лютви Местан, Мая Манолова и тефтерче, 10–ти октомври, 2013г.

Не е ли странно, че доказателствен материал, който се отнася до похищаването на институциите, който е в центъра на политическия дебат и в центъра на най–голямото посегателството върху фундамента на държавата, се разхожда в счупената кола на един ошеметен несретник, вместо да бъде строго охраняван предмет на особено внимание като артефакт, тясно свързан с рисковете за националната сигурност?

Досега доста се чудех как ли може да бъде продадена идеята за съдебна реформа на гласоподавателите, така че да разберат важността на посланието и големината на залога. Вече си мисля, че единственият ни шанс е това послание не просто да достигне до адресата си, но и да го направи възможно най–бързо.

Съдебна система и прокуратура, които боравят по този начин със заплахите за националната сигурност не могат да бъдат оставени в това състояние.

Доколтото разбирам, от доказателствена гледна точка проблемът не е чак толкова голям, защото страниците са снимани и копията са на сигурно място. Проблемът е, че отсега нататък винаги ще виреят съмнения, дали всъщност е снимано оригиналното тефтерче, или пък дали не са нанасяни корекции върху копията от него, така че да се накисне един актьор и да се избели друг.

#Кой? #Кой?

Те тефтерчетата формално са две, ама да не издребняваме.

2 коментара:

Анонимен каза...

Как би реагирал ако тефтерчетата ги беше писал някой от БСП или тучин? Сигурен съм, че коментара ти щеше да е в друга посока. Много ясно е показано "КОЙ" задкулисно е управлявал държавата.Каква в случая е реакцията на " Протестната мрежа" или тя не е протестна, а си има друга цел. Цяла година слушам КОЙ и нямам отговор.

Комитата каза...

Е как да реагирам? Какво значение има кой ги е писал? Важно беше да разберем какво пише вътре, а не да изчезват.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)