петък, октомври 03, 2014

Да се гласува и да се гласува разумно!

Знаете, че всеки път като наближат избори, от тук ви призоваваме да се гласува. И тоя път ще е същото. Или не съвсем същото.

Всеки, който смята, че нещо в средата или в живота в България може да се подобри, трябва да гласува. Тези, които не вярват – ами не знам. Ще ви цитирам един от най–любимите си филми:

„Get busy living or get busy dying“ (Или се заемай с живеене, или се заемай с умиране). На български мога да го допълня с една от предизвикващите най–много спорове народни поговорки – „Залудо работи, залудо не стой“.

Цялата аргументация, която ви изсипах преди европейските избори, продължава да си важи – аз бях един от хората, които месеци наред, повече от година, излизаха на улицата с желанието да съборим правителството на Пламен Орешарски. Извоювахме си право на предсрочни избори и сега е настанало време за последната стъпка – да изберем парламента, който ще избере следващото редовно правителство след това на Орешарски.

Разбира се, вярвам, че протестите имат ефект, а в горния случай, с престъпното правителство на БСП–ДПС (с безценната помощ на Атака), протестите имаха решителен ефект за смяна на посоката на властта.

Разбира се, винаги консенсусът за това, което искаме, е по–слаб отколкото за това, което не искаме, и това е естествено и присъщо на всички човешки дейности, които се правят заедно.

Ако сега ни затворят всички заедно в една миризлива столова и ни сипят по един гаден буламач, без да съм надарен с пророчески способности, лесно ми е да предвидя, че на огромното мнозинство това в чиниите няма да му се яде. Обаче ако пуснем учтиви келнери между масите с разнообразни менюта, много е вероятно, че всеки ще си поръча различно.

Вярвам, че на България ѝ трябват спешни промени. Спешни промени, които включват оздравяване на обществения климат, възраждане на любовта към труда, образованието и науката, очовечаване на градовете, запазване на природата и решителни реформи, които да изпълнят със съдържание живота ни.

Както наблюдавахме вече, страната и обществото могат да се променят с протести. Но този инструмент действа бавно, мъчително и в голяма степен неточно, като голям чук. А необходимите ни промени приличат повече на хирургически операции, отколкото на изчукване на ламарини.

Затова, призовавам всеки, които цени времето и живота си, да се интересува от политика и да гласува. Вече е възможно и гласуването с преференции, което означава, че тези, които харесвате най–много, няма да са зачукани само някъде назад, на неизбирами места, а с помощта на бюлетината можете реално да им дадете шанс.

Също така смятам, че мястото на България е в Европа, и че другите две геополитически опции, които ни се предлагат – Русия или ислямизма, меко казано, не са подходящи за нашата страна.

Ще дам доверието си на тази политическа сила, която няма никакви колебания по същия въпрос.


Аз ще гласувам за Реформаторския блок с №7 на бюлетината. За преференцията все още мисля. Приемам идеи, регистриран съм в 23–ти МИР в София.

Защо? Седем причини (част от тях са убеждения, които споделям с голяма част от активистите на РБ).

1. Познавам лично огромен брой от кандидатите. Не просто съм се ръкувал с тях някога си, а сме говорили надълго и нашироко, спорили сме, ходили сме на море заедно. Познавам семействата им, децата им, родителите им, братята и сестрите им. С повечето от тях търкахме паветата, ден след ден, на най–дългите протести в българската история.

2. Вече споменах, че РБ е безкомпромисно проевропейска политическа сила, която ще направи всичко, за да защити европейската ориентация на страната и ще запази демократичния характер на общественото устройство

3. Унищожаването на българските плажове, гори и планини е ужасно престъпление, което усеща всеки, на който му се налага да напусне България, за да се наслади пълноценно на природата. Но това не са единични проблеми, които са ни паднали на главата поради престъпните действия на отделни лица, а логичен резултат от беззаконието, което цари в България под формата на шуробаджанащина, корупция, политическо връзкарство и т.н. Ако решим тези проблеми, ще си решим и проблемите с природата. Основна, ключова цел на РБ е реформата в българското правосъдие.

4. Хората в РБ, които познавам, действително имат политически убеждения и са готови да ги защитават. Въпреки че понякога имам различия с тях (и в момента няма да обсъждам какви точно), предпочитам да ме управляват честни хора, които имат истински принципи, и с които да споря, ако се налага, а не лица с мъртъв текст в партийните програми, които са готови да се продадат на първия срещнат.

5. За да се живее в България по–добре, по–смислено, по–културно и по–богато имаме нужда от по–добър бизнес климат, тоест от честна конкуренция, работещ съд, работещи институции и добра инфраструктура.

6. Свобода на словото – България непрекъснато пропада в класациите по свобода на словото. Необходима ни е политическа сила, която разбира важността на свободата на словото и ще се бори за него не само когато е в опозиция.

7. България има остра нужда от енергийна и всякаква независимост на България. и от приключване с популизма в енергетиката.

Един от любимите ми кандидати (за жалост не е в моя район) - Иво Божков

Разбира се, честни, принципни и проевропейски ориентирани хора има на много други места. Продължилите година и половина протести срещу правителството на Пламен Орешарски ме събраха с много такива хора.  Така че ако въпреки изтъкнатите причини не ви се гласува за Реформаторския блок, можете да изберете:

– „Зелените“, №23 в бюлетината. Вашият глас ще им помогне да се приближат още една стъпка към голямата политика, като вземат субсидия за добро представяне. Зелените бяха от най-искрените и най-упоритите протестиращи, не само против Орешарски и престъпната коалиция, която го подкрепяше, но и за запазване на плажовете, планините (Странджа, Пирин...), градската среда и т.н.
– „Десните“, №17 в бюлетината.  Така и не разбрах причините им да се отделят от РБ, но уважавам решението им и познавам достатъчно смислени хора и там.

Голяма част от хората, с които се запознах на протестите подкрепят ГЕРБ (№9) и лидера им Бойко Борисов. Има и хора от „Политическа промяна сега“ (№ 8), „Глас народен“ (№19, Светльо Витков) , „Движение 21“ (№1, Татяна Дончева) „Движение за независима България“ (№10, Алекс Алексиев). Едва ли бих гласувал за тях, но ако искате ги поразгледайте, ако първите три възможности не ви хващат окото.

Едно малко гласуване спестява година и половина протести на улицата!

6 коментара:

Кентавър каза...

"... безкомпромисно проевропейска политическа сила"

... която, ако хване повече от 10% ще трябва да си хвърля шапките от радост.
И това въпреки "катастрофалното" управление на БСП и ДПС.
Ако не се лъжа, Тото в "Рицарят на бялата дама" побеждаваше безкомпромисно на тепиха.

Христомир каза...

23/7/7. Деян Василев.

Анонимен каза...

Ако някой се беше вслушал в мъдрите съвети на изживяващия се като проникновен политически анализатор Комитата, можеше и да гласува за:

- Зелените, 19 990 гласа, 0,609%, никаква възможност за оказване на влияние върху управлението на страната;

- Десните, 7 234, 0,220%, никаква възможност за оказване на влияние върху управлението на страната;

- Нова България, 12 628, 0,385%, никаква възможност за оказване на влияние върху управлението на страната;

- Глас народен, 37 335, 1,137%, никаква възможност за оказване на влияние върху управлението на страната;

- Движение 21, 39 221, 1,195%, никаква възможност за оказване на влияние върху управлението на страната;

- Общество за нова България, 4 615, 0,141%, никаква възможност за оказване на влияние върху управлението на страната.

Всички тези на практика пропилени 121 023 гласа можеше да дадат няколко депутата, ако бяха насочени малко по-разумно... Извод: не обръщайте сериозно внимание на партизанските текстове на Комитата. Не го заслужават.

АнонименЪ

Комитата каза...

Охо, кръстоносният поход продължава.

Всъщност, не знам доколко безграничната злоба замъглява погледа ти, но не съм съветвал никого да гласува за никого. Съветът ми е всеки да гласува по съвест. Просто посочих, по моята скала за оценка на партиите, кои намирам за най–приемливи, за кого ще гласувам и кои са партиите, които имат някаква проевропейска ориентация, за да могат избирателите да имат възможно най–широк избор.
По принцип такава вманиаченост се лекува, но трябва специализирана помощ.

Belomore каза...

Е, сега като излезе регистрацията на ДЕОС като партия - "нов либерален проект", всичко ще се промени и от следващите избори нататък светът ще стане по-красив и бял*...

* пардон - шарен, да бъдем политически коректни по либералному
Песента да се коригира немедленно! ;)

Анонимен каза...

Комита, няма как човек систематично да подменя действителността с безсъдържателни пропагандни клишета като "възраждане на живковизма" например и подир това да очаква отношение като към стойностен политически анализатор. Между партийно острастената груба манипулативност и смисления и честен критичен анализ съществува огромна разлика. Ако в случая е налице каквото и да мое е действие, напомнящо някак за кръстоносен поход, то е опит за отстояване на разбирането, че агресивното подменяне на действителността с пропаганда, практикувано вече четвърт век от бившите комунисти и силно повлияните от методите им "автентично десни", има за резултат истеризация, разрушаване на публичния дебат и дълбоко отчуждаване на партийно необвързаните граждани от политиката.

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)