четвъртък, октомври 02, 2014

Хроника на последните дни

Толкова много неща ми се случиха напоследък, че не знам дали за всяко от тях ще съумея да ви разкажа, затова набързичко ще ви въведа с по една снимка, а ако ми остане време тия дни, ще има и повече.

Ходих до Виена на Future Talk, по покана на Мтел, (вероятно има нещо общо с доброто ми представяне на Mtel Media Masters през 2012г.), и слушах наживо госпожа Ариана Хъфингтън от мега успешния Huffington Post за бъдещето на новините (всъщност медиите) в Интернет.Беше изключително интересно, мисля със сигурност да пиша нещо по темата и пак да кандидаствам за Mtel Media Masters.


Във Виена откраднах малко време за два музея - MAK (дизайн и приложни изкуства) и mumok (модерно изкуство). Избрах тях, защото ако дойда пак с други хора, едва ли ще успея да ги убедя да поразгледаме точно тези двата. В града има над 300 музея, кажи-речи по един на ден за цяла година, включително и такива, наблъскани с шедьоври на изящното изкуство.

MAK

mumok

Въртопът на политическия живот е достигнал и Бетахаус. В момента, в който се появих отново на работното място, попаднах в политически дебат, излъчван наживо по интернет с тема „Бюджет и данъчна политикаВ Бетахаус започна интересна изложба, кой как си представя София. Предлагат едни смешни шапки с крила (шапката на Меркурий, защо?), като част от инициативата. Върху контурна карта на София, различни хора проектират представите си за нея. Някои са наивни, други са смешни, трети обаче са доста сполучливи.В събота и неделя пропуснах няколко неща, на които бях канен (като WordCamp Europe 2014, Наградите на Програма достъп до информация за прозрачност и обучението за наблюдатели на изборите при Института за развитие на публичната среда ), но имах виенска абстиненция и всичко бях позабравил. Успях да отида на спускането с импровизирани безмоторни колички Redbull Soapbox по стръмната част на Черни връх. Страхотно беше, единствено ми дойдоха малко вповече импровизациите на Зуека и Рачков.

 Преди старта

Отборът на Шопската салата жъне овации.


Гроздан Караджов - вдясно.

В понеделник посетих предизборно събитие на Реформаторския блок, по покана на Гроздан Караджов. С него прекарахме доста време заедно по време на големите протести миналата година, той беше като мен един от хората, които нонстоп документираха случващото се. Зададох му въпрос и той обеща, ако влезе в парламента, да действа за създаване на парламентарна комисия, която да разследва незаконното събиране на лични данни, както и притесняването от МВР и ДАНС на протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Имаме обещание, сега да видим как ще се развие другата част - влизането в парламента.Вчера Мото Пфое представиха резултатите от кампанията „С тениска на бала“. Вдъхновени от учениците на Пирот, които спестиха пари от абитуриентски тоалети, за да ги дадат за свои съученици в неравностойно положение, нашите хора по същия начин събираха пари за даровити, но бедни деца, които искат да учат в университет или пък да придобият професия. Всеки може да си купи такава тениска и да подпомогне инициативата.
Следобед пък Протестна мрежа организираше дискусия по „Южен поток“, отново в Бетахаус :-) , като бяха канени всички фактори, които са страна по спора. За съжаление БСП се усъмниха в нашата способност да организираме честна дискусия и не изпратиха човек, министър Щонов който беше обещал да дойде, в последния момент се отказа, а хората от „Южен поток“ учтиво отговориха с дълго писмо, но не пратиха човек на дискусията. Вижте я, а ако нямате време, ето ви кратките позиции на участниците:

В. Николов – „ГЕРБ“;
Мартин Димитров – „Реформаторски блок“;
Константин Проданов – ПП „АБВ“;
Борислав Сандов – ПП „Зелените"
Христо Казанджиев – ДНБ (по-известна като формацията на Алекс Алексиев);

Цялата дискусия (отделете си два часа ;))Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)