петък, септември 12, 2014

Измеренията на победата

Не сега, не така и не вие. Така популярно се критикуват протестите и протестиращите срещу бившето (и слава Богу) правителство на най–безличния и най–марионетен български министър председател от първите 15 години на 21–век, Пламен Орешарски.


(ако ви се четат гадости, сами си намерете статията :))

Тези дни атаките бяха особено интензивни - виж ПИК, Гласове, Тема, агент Димитър и т.н.

Критиките срещу протестиращите (Протестна мрежа) не стихват – „Не вие свалихте правителството, свалиха го ДПС/БСП/ЕС/САЩ (американските сенатори), семитите..“, пенят се критиците (зачертайте ненужното). „Защо свалихте правителството? За да докарате Бойко Борисов на власт ли?“ – твърдят те.  Третата контратеза си я знаем още от началото на протестите – „Не е редно красивите и богатите да свалят правителството, защото така не се прави революция  с цирк по жълтите павета и не сте никакви революционери“. Понеже богатите и красивите (благодаря за комплимента, сертификати издавате ли, че ми трябват за банката, да им докажа че разполагам  със средства? ) нямат право да бъдат честни и най–вече на жълтите павета, нали така. А логиката?

Ще ви оставя и вие да им се порадвате – хем протестите нищо не правят, хем докарват Бойко Борисов на власт. Хем богатите и красивите не са никакви революционери и само правят палячовщини по центъра, хем пък нанасят такива поразии на клета майка България ;)

Освен че са смешни, такива претенции са силно нехигиенични. Само да повторя идеята на Стоян Радев – Ако си подкрепял правителството на Орешарски и си искал да му дадеш шанс, то как можеш да имаш претенции за политическа хигиена?

Когато Бойко Борисов падна през късната зима на 2013г., много хора въздъхнаха с облекчение. Спомням си как моя позната ми се обади по телефона в първите дни на служебното правителство.

– Няма го! Сменям каналите и го няма никъде. Не мога да повярвам колко спокойно ми е сега на душата.

И без повече реплики се разбрахме за кой става дума.

В последните месеци на правителството на Борисов медийното му присъствие беше станало натрапчиво, вездесъщо и силно дразнещо голяма част от гражданството. Не минаваше нито една централна емисия новини и нито един брой на множество вестници, без да се насладим на името му, лицето му и мъдрата му мисъл.

В първите дни на протестите, БСП извадиха оригиналната теза, че нямало как толкова много хора да протестирали срещу правителството на Пламен Орешарски, което било само на две седмици и още нищо не било направило. Следователно, хората протестирали срещу предишното правителство.

Въпреки наглата смехотворност на горната идея, поради факта, че парламентарното мнозинство, стоящо зад нея, направи няколко непростими назначения, а за голям гаф не трябва много време (Една секунда грешка, а после цял живот мъртъв), в нея има и едно рационално зърно. А то е, че финансовата–бизнес–медийна група около Делян Пеевски и семейството му остана на власт и дори се засили при правителството на Орешарски, вместо и тя да слезе от властта като премиера Борисов при предсрочните избори. Именно тази групировка ни даряваше с огромна порция от натрапчивата публичност на Борисов и именно там Бареков се превърна във флагмана на казионната „журналистика“ и именно около нея се вихреха големите публични скандали, включително и заверата „Костинброд“.

Големите протестни усилия от началото на 2013г. имаха други акценти, но бяха насочени и срещу тази измама, срещу тази медийна вездесъщост. След изборите от същата година, много хора бяха готови да преглътнат управлението на БСП–ДПС, ако то все пак показваше готовност да намали влиянието на Делян Пеевски и семейството му, да бъде по-малко нагло в медиите, да скрие Бареков и да даде на Цветанов и Борисов по–задни позиции.

Тогава изглеждаше, като че ли държавата е минала метър от авторитаризма и гражданската война, макар и по доста посредствен начин, че е избягала от от една ситуация, в която един човек и свитата му заместват със себе си и благоволението си повечето механизми на парламентарната демокрация.

Това и обърка сметките на Борисов след изборите. Въпреки че беше получил най–много гласове, той беше поставен в изолация от другите парламентарни сили.

Тогава започнаха изцепките от началните дни на новия парламент, в който Пеевски направи първите си фундаментални изказвания от трибуната.

– Ама това ли е „онзи“ Пеевски с вестниците? – се питаха хората. – Олеле, добре че е само депутат.

Депутат до време. Шило (!) в торба не стои. Останалото е история, както се казва.

В момента, когато тръпката на предизборните очаквания за 5–ти октомври се свежда едва ли не до социологическото колебание (колкото и да ми е тъжно, защото нямам намерение да гласувам за ГЕРБ) дали парламентарното мнозинството на ГЕРБ ще бъде относително или абсолютно, тогава да опитаме да отговорим –

Кой върна Бойко Борисов на власт? Припомням томителния зов на една привърженичка на ГЕРБ:
Самозваните организатори на протеста от Протестна мрежа непрекъснато подчертават, че там, на улицата, много хора не искат ГЕРБ да се върне. 
Прескачайки ниската оградка на логиката, обаче, неприятелите на протеста, контрамислителите, имат готова теза – ББ го върнаха протестиращите. Това, разбира се, не е вярно. Протестиращите направиха само това, което можеха да направят (поради изключителната си разнородност като ориентация и мотивация), като представители на гражданското общество – свалиха правителството на БСП-ДПС (и Атака), защото престъпи няколко черти на абсолютно неприемливо поведение и го принудиха да понесе отговорността си..

Нямаше начин на власт да остане тази фабрика за гафове, защото, както се видя, всеки ден на власт ни носеше деградация на държавата, нови дългове и затъване в международна изолация.

Истината е, че ГЕРБ бяха върнати на власт най–вече от Сергей Станишев и близките нему пропагандни щабове.

Изисква се голям майсторлък да върнеш от политическия гроб сила, поставена под тежка политическа карантина, но отрицателните чудеса кога са били проблем за БСП или лидерите ѝ? Всичко със знак минус го могат:
  • В изявленията на Станишев винаги като опонент номер едно е бил позициониран Борисов и никога никакви „протестиращи“ или други десни партии.
  • Никога представители на управляващото мнозинство не седнаха на дискусия в медиите с протестиращи, въпреки многобройните покани, а изпращаха само свои аватари, като Нина Гергова и пр., а винаги с готовност влизаха в публични дискусии с функционерите на ГЕРБ.
  • Не Борисов накара Станишев да назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Иван Данов като министър и т.н. 
Тъй че, каквото се повикало, такова се обадило. 

Ще си говорим пак на изборите. 19 коментара:

Кентавър каза...

2 неща:
1. Колкото протестиращите са свалили правителството, толкова баба ми е космонавт.
2. Станишев е достатъчно умен, за да не посочи протестиращите като противник, защото това автоматично би го извадило от играта още преди година. Това, че протестиращите бяха финансирани от определени среди е публична тайна. Все пак, да не забравяме, че протестиращите бяха (и все още са) "младите, образованите, талантливите, заможните" и т.н.

Анонимен каза...

забравиха колко хора се самозапалиха по времето на боко тиквата

Анонимен каза...

2 неща:
1. Протестиращите може и да не свалиха правителството сами, но направиха невъзможни още безобразни назначения или поне принудиха правителството много да внимава с назначенията- между впрочем точно протестиращите попречиха на Делянчо да стане шеф на ДАНС
2. Станишев и умен нещо не ми се връзва- така разби собствената си партия- благодаря му за което.А за платените- ами Нина Гергова безплатно ли се излага, ами Мишо Шамара- те хората са си получили парите срещу които да се правят на улави.

Анонимен каза...

А и още нещо- Как не проумяхте, че е напълно възможно протестиращите да имат гражданска позиция и да я изразяват безплатно- явно не ви е по силите да го асимилирате

Комитата каза...

Кентавър, ще се извиниш ли за клеветата, че протестиращите бяха финансирани от определени среди или направо да те банвам?

Анонимен каза...

И друг път съм ти писал, че правителсвото го свалиха турците. Не съм забелязъл от вас желание да цункате Местан. От протести, до сваляне на правителство има огромна разлика, защото бяха мижави и само в София. Не можахме да разберем, защо на тебе и на Асен Генов американците преведоха 120 хил. долара.

Комитата каза...

Щом не си разбрал за какво, значи си много глупав, защото сме го обяснявали десетки пъти.

Анонимен каза...

На обикновените противници на протестите им е необяснимо как така човек ще се дигне от къщи ще си зареже ракийката и сапунките за да отстоява позиция ей така без да е мотивиран с финикийски знаци. На управляващите, политиците просто им е удобно да твърдят, че протеста е бил платен! И двете групи са готови на всичко, не й да признаят, че има личности в България, които са загрижени за бъдещето. Поздрави на Комитата- това е втория точен коментар за летните протести за година време.

Кентавър каза...

Комита, ако вие лично сте участвал в протестите заради гражданската си позиция (и съответно не сте получавал пари за това) и сте се почуствал засегнат, извинявайте. Това не променя факта, че зад протестите лятос стояха определени кръгове и имаше съответните интереси и финансиране.
Може да нямам вашите източници на информация, но и аз поназнайвам нещичко.
Примерно, ония студентчета, дето играха Танца на пингвинчетата пред НС са получили по 10 лв на най-ниското ниво (скачащите пред загражденията). По-нагоре - повече.
Апропо, къде изчезна гражданската позиция когато върнаха Ваньо Танов начело на ДА Митници? Има ли някой, който наистина вярва, че човек, който е известен с това, че не различава ЕГН от телефонен номер и е готов да наруши законите и служебните си задължения по нареждане "отгоре" ще защитава интересите на страната?
Що не протестирате сега?
Или задкулисието на Пеевски е по-голямо от задкулисието на Танов?

Кентавър каза...

Повечето може и да ги познавате, но не познавате всички. Аз аз говоря не за онези заблудени овчици, които си играха на ранобудни окупатори, а за масовката пред НС, за която можете да намерите и видео в youtube ("Кръгом наляво").
Имена, разписки и фактури за съжаление не мога да ви представя, така че с ръка на сърцето съм принуден да се съглася, че информацията ми попада в категорията "една жена каза". Нищо, че е от оперативен работник от 7-мо РПУ, към което спада и Студентски град.
Не разбрах, Танов с какво е по-приемлив от Пеевски?

Комитата каза...

Кентавър, благодаря за нюансирането, относително моята скромна личност.

Сега давай подробности за 10-те лева за студентите, защото аз ги познавам повечето и тъй като не знам някой да е взимал пари за гражданската си позиция, ще е интересно да се разбере дали все пак някой от тях е взимал нещо, докато други са участвали просто така? Или се информираш от слухове, които разпространяваш, без да те грижа че ще наклеветиш някого? Моля имена, дати, суми и тн. Или „една жена каза“?

Имаше и реакция на протестиращите срещу назначението на Ваньо Танов, но понеже си пристрастен, не си я забелязал, нали?

Продължавам да се учудвам на идеята, че ние сме някаква машина за протести, която трябва автоматично да се задейства ако на някой му се струва, че има нещо нередно? А ти как реагира на назначаването на Ваньо Танов? Протестира ли, написа ли нещо или чакаше някой друг да го направи? Щото аз реагирах съвсем отчетливо.

Кентавър каза...

Конкретно за Танов, отразих го в блога си, но не смятам това за кой знае какво постижение. Също така не забелязах блокирани кръстовища от протестиращи срещу това назначение, а и честно казано, не смятам два-три плаката и 10 човека на кръст за кой знае какъв протест (това и за протестите срещу Орешарски се отнася, те така си изглеждаха след Септември 2013 г.).
Колкото до протестите, сценарият е един и същ от 20 години - "спонтанни протести", "народно недоволство" и всякакви елементи на цветните революции.
Имаше лани един слух, че протестите са "платени" (заради вас слагам кавичките) до 31 юли. След това правителството излезе във ваканция и активността на протестиращите и броят им рязко спаднаха през Септември 2013. Що се получават едни такива съвпадения.

Комитата каза...

Кога съм твърдял, че е по-приемлив? Думи ли ще си слагаме вече в устата?

Комитата каза...

Протестът и народното недоволство не са нещо, което със щракване на едно копче се възпламенява. Хората трупат в себе си напрежение от различни несправедливости и това в един момент избива, както беше в случая с Пеевски.

А и Ваньо Танов не е всемогъщ олигарх, чието влияние е корумпирало почти всяко ъгълче на държавния апарат и не е собственик на медии, които всекидневно омагьосват читателите точно в горните тези, нали - че има някави митични отвъдокеански сценаристи и кукловоди, които продуцират цветни революции. Той е просто един напълно неподходящ за поста си човек.

Дай шанс на хората сами да избухват, когато несправедливостта стане нетърпима.

Моля опитай да протестираш година и три месеца и искам да те видя колко ще си енергичен и как ще реагираш на каквото и да е. Ние сме хора, никой не ни финансира за да протестираме срещу различни несправедливости. Ужасно изморени сме, работата ни страда, личният ни живот страда и накрая някой ни обвинява че всичко това сме го правили заради злата воля и парите който ни давал някой си. Айде моля. Това са пълни глупости.

Кентавър каза...

Е, айде сега, не ви слагам думи в устата, да не отиваме в тази посока, след като и двамата не го искаме.
Просто забелязвам как напрежението избива избирателно. Назначиха Танов и на всички протестиращи им стана голям кеф, все едно този човечец "хоп" и ще оправи дупката в митническите сборове.
Или е назначен за да насочи едни финансови потоци към определени джобове?
Ваньо Танов не е всемогъщ олигарх, служи на такива. Вероятно служи на "добрите" олигарси?

Комитата каза...

„Назначиха Танов и на всички протестиращи им стана голям кеф, все едно този човечец "хоп" и ще оправи дупката в митническите сборове.“ - точно това са пълни глупости и беше сериозен конфликт на протестиращите с правителството

Кентавър каза...

не съм забелязал блокирани кръстовища и окупирани университети за Танов. Хайде да не се лъжем, протеста против Танов беше за миризма, колкото да не е без хич.
Да се върна на същността: да си приписват протестиращите свалянето на правителството на Орешарски е толкова на място, колкото деветосептемрийския преврат е заслуга на партизаните.

Комитата каза...

Ама да бе, някой планира и плаща специални миризми. Малко трябва да намалиш конспиративното мислене.

Кентавър каза...

Ааа, нишо, нищо.
Е сега няма да е Орешарски, няма да е Станишев, пак ще си говорим след година-година и половина, като дойдат поредните избори.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)