петък, юли 18, 2014

Чудото КТБ

Тук няма да разглеждаме отрицателните чудеса, защото те са по силите почти на всеки, стига човек съзнателно да не се подготвя за нещо, за което е задължен да се подготвя – например, чудото на изчезналия за един ден плаж в Приморско. Или чудото на реката по улиците на кв „Аспарухово“. 

Затова изброявам няколко позитивни чудеса от последните години:

Телевизионно чудо – ТV7 привлече много от водещите телевизионни лица в България, привлече за партньори CNN и накупи техника, на която могат да завиждат не една или две телевизии, особено в ситуация на криза.

Политическо чудо – България без цензура успя с няколко месеца кампания да изпрати двама евродепутати в Брюксел.

Спортно чудо – „Ботев“ – Пловдив, което привлече топ–играчи и треньори и реши да строи нов стадион (помни проклятието на новия стадион)

Банково чудо – Корпоративна търговска банка, която пък успя да стане четвърта по големина в страната. Истинска българска банка, която успя да се наложи над някакви си мудни чужденци с техния мухлясал консерватизъм. 

Истински български патриотични постижения по нашия особен път на прогрес. 

Това са и взаимосвързани чудеса с няколко чудотворци.

И в близкото минало ставаха чудеса. Например чудото на „развития социализъм“, както политкоректно се наричаше режимът на късния Тодор Живков. Всички имаха работа, но малка част от тях работеха. Цялата индустрия работеше (несъсипана от прехода, нали), а в магазините нямаше почти нищо и затова от чужбина се влачеше почти всичко, дори леща, боб и тоалетна хартия. Селското стопанство уж беше в разцвета си, но пък повечето зеленчуци по трапезите идваха от частните стопанства. Хлябът и млякото бяха евтини, тъй че хората си хранеха с тях кокошките, но пък хубав хляб можеше да се намери само в хлебарниците, необхванати от индустриализацията на хлебозаводите. АЕЦ–ът бичеше на макс и пак имаше режим на тока. 

Когато свършиха парите разбрахме, че никакви чудеса не е имало, а е имало безконтролно харчене на пари и димна завеса, която да пази управляващите от гнева на управляваните. Останаха милиарди дългове.

Историята се повтори като фарс с КТБ и свързаните с нея чудеса. 

Можеше ли да не се повтори? Можеше, ако всички знаеха какво става. А защо не знаеха? 

Заради чудото с медиите, чудото с тайните служби и чудото с БНБ.

Протестна мрежа задава някои от въпросите.

Кой?

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)