петък, юни 27, 2014

Край на апартейда

След като се поопомнихме от катастрофата в Аспарухово, като че ли експертните и неекспертните мнения за причините нея се обособяват в няколко тези:
– незаконно строителство, незаконни огради;
– липса на грижа за отводнителната инфраструктура (затлачени дерета и канали, лошо изчислени отводнителни тръби);
– нехайство към предупрежденията от метеоролозите;
– незаконна сеч, довела до ерозия и намалена способност на почвата да поема влага.;

Убеден съм, че всяка една от горните причини е вярна и не е толкова трудно да се намери виновен, още повече че в момента има интензивно търсене на такъв, а идват и избори. По принцип, към всяка подробност в държавата има зачислен чиновник, който отговаря за правилното ѝ функциониране и който или функционира, или гърми като бушон в подобни случаи. Представете си пенсионирана учителка, която е сложена да преподава в клас, пълен с хулигани. Формално, учителката е виновна, за това че никой нищо не научава в клас, а дисциплината е катастрофална... Тогава?

Тогава трябва да дълбаем още по–надолу. Защо имаме такова тежко натрупване на негативни фактори?

Преди всичко, проблемите във Варна са дълбоки и тежки, защото са хронични. Те не са от днес или от вчера или от миналото правителство. Дълги години кметът на Варна беше абсолютно несменяем. От дълги години варненската община е превзета от една „национално-отговорна“ групировка, без чието съгласие трудно можеш да кихнеш на територията ѝ (ако не вярвате, опитайте да реституирате апетитен имот или да захванете бизнес там). Въпреки че морската столица трябва да е едва ли не най-богатият град в България (с традиции, туризъм, корабоплаване, търговия, производство, образование и тн.), голяма част от потенциала на града не се използва или направо се прахосва, а градът изглежда бедно и оръфано. 

Това не е никаква новина. Не случайно варненските протести от февруари 2013г. бяха от най–масовите и от най–радикалните. Именно там изгоря Пламен Горанов, в отчаян опит да посочи виновниците за проблемите на града и да мобилизира съгражданите си.

В памет на Пламен Горанов (снимка Булфото)

Има и други феодализирани градове в България, със свои феодални господари – робовладелците в Бобовдол, например, но там нещата още не са толкова забатачени. Макар че, помните ли мини „Ораново“?

А във Варна нека слезем още едно ниво по–надолу.

Българското общество живее в състояние на необявен апартейд. Съществуват хора, български граждани, които масово живеят на парчета българска територия, където строителен надзор не стъпва никога, канализацията и водопроводът са „глезотии“, образованието е напълно неефективно, полицията избягва да се появява по тъмно, а социалните помощи приличат повече на милостиня и откуп от бунтове, отколкото на социална политика, която трябва да предпазва обществото от разпад и да помага на хората да се социализират, тоест да бъдат граждани. Населението е напълно лумпенизирано, необразовано и бедно и подчинено на свои тартори, които решават всичко за всички.

Това е положението в горната част на Аспарухово.

Тези гета, разпръснати из цялата страна, са териториално и инфраструктурно изолирани, тъй че проблемът не е много забележим, освен ако по силата на някакво задължение не трябва човек специално да се занимава с тях. И тук идва ролята на известен брой слабоплатени и измъчени държавни чиновници, които не разполагат с никакви бюджети и власт, нито пък са подкрепени от политическа воля, за да решат проблемите на поверените им гета, но формално „отговарят“ за тях и са първите, които ще изхвърчат, ако се появят някакви проблеми. Както и ще се случи в Аспарухово.

Връщаме се отново към началото – незаконната сеч, незаконното строителство, липсата на грижа за инфраструктурата (и въобще липсата на инфраструктура), липсата на контролни органи (чиновниците, взимащите рушвети за презастрояване на крайбрежието и унищожаване на крайбрежната природа едва ли могат да се трогнат от няколко бараки в дерето), пълното пренебрежение към закона, вече са въпрос на живот и смърт.

И докато мобилизираното гражданско общество може да компенсира някои от дефицитите – чрез доброволчество или чрез протести, истинското решение е много трудно и политически рисковано – трябва ново управление, което с помощта на гражданите да започне малко по малко да разчиства натрупаните проблеми. Междувременно трябва да измислим как всички български граждани да станат граждани.Край на апартейда!

А представете си да има и промяна на климата (причинена или не от човешка дейност).

PS. Още нещо за наводненията. В последните десетина години на няколко пъти имаше големи наводнения с жертви и големи щети. Още някъде през 2005г. бяха известни причините за тях – неразчистени дерета и корита на реки, неподдържани диги и язовири, неработещи институции, лоша система за предупреждения. След всеки инцидент се пишеше стратегия, назначаваха се комисии и уж някой се захващаше да реши проблемите, извънредно, извънбюджетно и безконкурсно. Имахме си и министерство със свои чиновници, дейност и обществени поръчки. И така до следващото наводнение. Време е нещо да се промени, нали? Може би трябва да започем да уволняваме консултант–хидролозите?

4 коментара:

Анонимен каза...

Зa съжаление нещата не стоят точно по този начин. Първо, за положението на Bарна не е отговорен сегашния кмет, нито някаква митична група. Реално проблемът е много по-комплексен. Пристанището в момента е твърде малко и не може да поема достатъчно товари. Магистралата също не беше завършена. Което значи че дишаме праха на румънците. Предпочита се новото пристанище което беше построено в Констанца и оттам минава голяма част от парите и стоките за Европа. Това е първата причина града да не е в състоянието в което беше преди 10-15 години. Другата основна причина е системната политика на държавата, която съсипва провинцията. За 99% от политиците и депутатите София Е България и бюджетът за останалите градове се източва към софийско метро и проекти свързани със столицата. Това е другата основна причина. Затова и не са почистени деретата, затова улиците са в дупки и фасадите се рушат. Затова и Добрич, и село Бисер, и още градове и села страдат системно. Заради държавата и липсата и. Всичко останало е измиване ръцете на политиците и търсене на изкупителни жертви.

Комитата каза...

Че то ако беше така, Бургас отдавна да се е споминал и всички други градове по морето. Айде стига търсили виновни другаде.

Анонимен каза...

Спасяват ги само европейските програми, от там градовете намират някакво си финансиране.

Стойчо каза...

даже не бургас, ами другите части на варна, където доскоро ги заливаше жестоко. Пък сега – йок, оттече се

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)