четвъртък, юни 12, 2014

Нещо ще се промени

Ако сте чели „Старецът и морето“ на Хемингуей, сигурно ви е поне толкова любим, колкото и на мен.

Повече от 350 дни всекидневен протест!

Преразказ–разсъждение, за тези които не го помнят или го помнят слабо: Един човек на годинки влиза в морето с дървената си лодка и прилагайки цялата си сила, издръжливост, умения и опит успява да хване Голямата Риба, тоест постига Голямата Победа и доказва на себе си, на всички и на света че той е Победителят. Връщайки се назад, той няма сили да опази рибата от акулите, които му оставят само скелета за награда. И пряко, и метафорично разказът е много силен и може да се разглежда като вариант на Моби Дик, който пак е същото, но не заредено с толкова оптимизъм...

И така. На път е да се случи немислимото, но пък напълно логично – антинародното, антидемократичното, олигархично и затънало в далавери правителство на Пламен Орешарски е на път да си тръгне. Гражданите млатиха, млатиха първо с големия чук на многодесетохилядните протести, а после с малкото чукче на малките хилядни и стотини и десетки, но всекидневни протести, с непрекъснато говорене, подаване на сигнали, реагираха, създадоха медии, инициативи и тн. и като един същий Анди Дюфрейн от „Изкуплението Шоушенк“ пробиха дебелата стена на затвора, преплуваха през лайната и сега са на крачка, само на крачка от свободата. 

Голямата победа е вече в ръцете ни, държим я опакована, хартията шушка, а акулите вече нападнаха

В момента всички усилия на управляващите НЕ СА насочени за това да останат на власт и да не потънат. Те знаят, че вече бълбукат някъде под повърхносттта. Всичките им усилия в момента са насочени в три посоки:

Първо, най–важно за тях – да отнемат победата на гражданите. Да извадят от 10 кладенеца вода, ако може и от 20 кладенеца вода, за да „докажат“ че за тяхното падане не са виновни гражданите, а международното положение, световния заговор, тримата американски сенатори, които дойдоха на гости на П.ОРешарски, сърдитият Путин, скараните за еврофондовете Местан и Станишев, бюрократичните приказки от ЕС, празната хазна, свършената интимна услуга за „Газпром“, фалиралата енергетика и тн. Истината е, че нито една от горните причини не е достатъчна, за да се откажат тези хорица от властта и особено след като ще изпуснат една от най–сладките политически лотарии – избора на новия български еврокомисар. 

Затуй, не се давайте. Това се прави, за да не повярваме в себе си, че можем да се надигнем и да решаваме съдбите си.  Те ще си дадат оставката по начин, по който да не можем да се зарадваме, и сигурно ще изчакат поне ден, за да не съвпадне с рождения ден на Бойко Борисов ;)

Второ, в момента върви тежка борба между управляващите за това кой да опере пешкира. Тоест, кой да излезе виновен за всички безобразия които са известни и в момента, но и които ще започнат да изскачат като скелети от гардероба още по време на служебното правителство. Затова и сега пада едно страшно сочене на пръсти и прехвърляне на кривите дървета от единия в другия двор, ходене на гости в униформи с благословията на прокуратурата, притопляне на съдебни дела и т.н.

И накрая за изборите „веднага“, тоест за опита за бягство от отговорност –  опитите на управляващите така да изнасилят процедурите, че да проведат изборите в средата на август, надявайки се да се разминат с минимално наказание от гражданите, поради летни ваканции, пътувания и пр.. Ако желаем да спазим демократичните процедури, дори и с максимално напрежение, ще трябва да минем през следните етапи – оставка на правителството, въртележка на мандатите за съставяне на ново правителство, разпускане на парламента, служебно правителство, подписки за участие в изборите, за регистрация на кандидати на партии и коалиции, за определяне на СИК, за определяне на преброител, за предизборна кампания и т.н. Разбира се, сегашните управляващи могат да решат да поставят Президента в положение само формално да изпълни задълженията си, като не остави достатъчно време за всичко и наруши или кодекса, или Конституцията (има такава хипотеза!), но и това ще им тежи на съвестта. 

А за крясъците, че „нищо няма да се промени“, ако има избори, просто ще се усмихна леко. А защо, другари, това безпокойство тогава? Ходете на море, щом нищо няма да се промени. Или се гръмнете, ако мислите че нещата са напълно безнадеждни. 

Ние отиваме на избори. 


8 коментара:

Анонимен каза...

Веднага възникват въпросите.
Чалга героят Бойко дали ще ни оправи?
Ще дойде ли Дянков след като напляска руснаците?
Радан ще продължава ли да се сваля с Бойко?
Ти ще покажеш ли отново едва 14 -те процента, които ГЕРБ изпълни от предизборните обещания ?

Комитата каза...

Ако смяташ нещата за безнадеждни, накрая има съвет какво да правиш.

Vencislav Georgiev каза...

Обикновено тези които най-много мрънкат, че от изборите нищо не зависи, че няма смисъл да се гласува първи отиват да гласуват.
Ама нарочно говорят така, за да разубедят другите хора. Вярвам, че тоаи път тази манипулация няма да мине.

Анонимен каза...

Само питам,като дойде Боко с бухалките-защото ОНОВА 3 и половина години беше НОРМАЛНОТО му управление-а сега ще има вече реваншизъм-та ,като дойде с бухалките,ще означава ли това,че Вашата революция е победила и няма за какво повече да протестирате?

Комитата каза...

Това може да пита само човек, който не знае какво сме правили по времето на ББ.

Анонимен каза...

Какво правехте по негово време, всъщност? Да си припомним. Бяхте изгубили ориентири за границите на действителността и водехте тотално очерняща кампания, в която отричахте или омаловажавахте постижения и преувеличавахте и дори си съчинявахте несъществуващи проблеми. Пусната в експлоатация магистрала беше представяна като частично изпълнено обещание, пишеше се за непотвърдени от каквито и да е източници планове за купуване на луксозни самолети за правителствения авиоотряд, дърдореше се за фантасмагорични заплахи като възраждане на живковизма, авторитаризъм, диктатура, тоталитаризъм... Накрая ДСБ и ДБГ дори бяха в общ фронт с БСП и ДПС против въображаемото фалшифициране на изборите, което, както се оказа впоследствие, беше дезинформационната подготовка на Костинбродската афера. Та това правехте по негово време. На практика създавахте условията за идването на БСП и ДПС на власт с нечисти средства. Отказвам да го забравя, защото не аз нося отговорността за тази самоубийствена подмяна на действителността с очерняща пропаганда, коствала на страната ни последните година и половина.

АнонименЪ

Анонимен каза...

П. п. Миналото, уви, е необратимо. Сега далеч по-важно е какво бъдеще ще създадем. Подкрепям казаното от Комитата, нещо ще се промени:

"А за крясъците, че „нищо няма да се промени“, ако има избори, просто ще се усмихна леко. А защо, другари, това безпокойство тогава? Ходете на море, щом нищо няма да се промени. Или се гръмнете, ако мислите че нещата са напълно безнадеждни.

Ние отиваме на избори."

АнонименЪ

Анонимен каза...

Какво правехте?Припомнете,че нещо не се сещам!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)