понеделник, юни 02, 2014

Добрите/лошите новини и някои изводи от отминалите избори

Признавам си, че не съм съвсем недоволен от отминалите избори – имаше поредица новини добри и лоши, но ще се спра само на най-добрата и на най-лошата (всички останали са между тях).

Най-добрата новина, разбира се, е тоталният провал на русофилистичните партии и концепции. Искрено се надявам, че този провал е устойчив. Почти толкова добра новина е и че преференцията работи и че не се нуждаем от мажортитарни избори, щом имаме преференциален вот.

Има обаче и една лоша новина и тя е във факта, че ЦИК не може, без специални юридически хватки, да определи кой точно е избран за член на Европейскията парламент. Имам предвид случаите с Делян Пеевски и Сергей Станишев. И даже не толкова тяхното бъдеще, колкото трудният въпрос, те двамата докога и дали са депутати в българското Народно събрание след 25 май 2014? Разбира се, проблемът от омешването на шапките не е породен от сегашните изборни резулатати,  а си стои от много време в българския политически живот.

Предлагам следното решение:

Необходимо е да се въведе следното правило*
Който се кандидатира за изборна длъжност – дали от преки избори (за народен представител, президент, евродепутат, общински съветник, кмет) или от непреки избори (минстър-председател, министър, шеф на агенция) трябва задължително да е подал оставка и вече да не се намира на предходна изборна длъжност!

Например – Ангел Джамбазки беше избран за член на ЕП, докато все още е действащ общински съветник, Делян Пеевски, Сергей Станишев (и други) бяха избрани за членове на ЕП докато са все още действащи народни представители; Искра (как й беше името – на екологията министърката в момента) беше обявена за член на ЕП докато е на изборна длъжност министър.

Обратен (и положителен) пример е Петър Курумбашев от Коалиция за България, който напусна Народното събрание преди да се кандидатира за член на ЕП. При него няма спор дали е избран или не.

В сдружението (с идеална цел), в което аз лично участвам, това правило е валидно и ни спестява много проблеми и въпроси в управлението на сдружението и финансите му.

Пределно добре разбирам защо в момента в  България нямаме подобно правило: „Ами ако не го изберат??? (както се случи и с Курумбашев) нали ще остане без работа??? Така жестоко ще се прецака!?

Само, че ако приемем този довод това ще значи, че ние подхождаме към нашите избраници като към социално слаби или ментално предизвикани! А те, повярвайте ми не са! (сещате ли се за оня двойкаджия от СПТУ-то в Ботевград ;) Двойкаджия, ама с баща – кмет ;) Това са висши мениджъри и към тях не може да подхождаме като към миньори в Бобовдол или чистачки от Филиповци

Не, скъпи съграждани, не можем управлението на страната да го превръщаме в начин за трудоустройство на определена категория наши съграждани!

Освен повишаването социалния статут на избраниците ни и непопадането на ЦИК в юридическа каша (а от там и в легитимационна каша за самите избраници), това правило ще реши един от проблемите в страната ни, който беше много чуваем по време на февруарските протести 2013 г (всъщност май единственото, за което съм съгласен с тогавашните протести), а именно – постоянното предлагане на едни и същи хора на всяка следваща позиция и като следствие запушване на политическата ни система от едни и същи хора. Пример: Ангел Джамбазки много ще внимава дали да се кандидатира за каквото и да е, преди да му изтече мандата в столична община, т.е.ВМРО (и Бареков) ще могат да предложат нов човек за евродепутат. А пък ако Джамбазки е сигурен в силите си, ще се оттегли от СОС и ще кандидатства за ЕП. Този пример важи и за БСП – Станишев е кандидат буквално за всички избори! При тях се получи разместване, но съгласете се, че ако Станишев трябваше да подаде оставка като народен представител, за да се кандидатира за ЕП, то и Неков (15/15) можеше да получи по-добри шансове още на етап редене на партийна листа. А да споменавам ли каква каша можеше да ни икономиса Делян Пеевски на цялата държава, ако правилото се спазваше?

Мисля, че правилото е разумно и ще бъде разгледано с необходимата сериозност.


 *нямам представа дали е за конституция, закон, правилник, поправка или преходни и заключителни разпоредби – нека това кажат юристите. Затова и използвам думата „правило“, а не „Закон“ или друго

2 коментара:

Анонимен каза...

https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:BLR:BEL:DEU:DNK:CYP:LVA:LTU:MKD:NOR:POL:RUS:SVK:SVN:TUR:UKR:FIN:FRA:CZE:CHE:SWE:CHN:KOR&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false В България минималната заплата е 120 евро, без удръжки, В Чехия е 312 евро, в Турция е 443 евро, във Франция 1430 евро. Белгия 1500 евро, Полша 400 евро.. в линкът горе вижте реалното произведено от един работник. Но един работник произвежда толкова колкото позволява инвестицията. Нали не мислите че имаме инвестиции на един работник колкото в Япония или Германия?? Производителността на трудът я мерят чрез селското стопанство, колко заети КОЛКО БВП ПРАВЯТ. В Япония една диня струва 50 долара, а ние правим основно зърно на борсови цени. Да не говорим за субсидии и техника в селското стопанство тук и на запад.

ДЯСНОТО - ФАШИЗМА КАЗВА ЧЕ МЪРЗЕЛИВИТЕ НАРОДИ ИМАТ НИСКО БВП. ВЯРВАТЕ ЛИ - ФАШИСТИ(ДЕСНИ) ЛИ СТЕ?
Сингапур е моделът оригиналът за тигър - 60% от БВП им е от държавни предприятия, имат имат диамантен контрол на цените, и корупцията, държавен контрол на всяко ниво. Медицината им била евтина се позоваваха фашистите от Айн Ранд общество - австрийските психо икономисти. 3% от БВП им било разхода за медицина, но при огромно БВП на глава - което е 2000 долара медицински разходи - а това е 30% от българското БВП на глава. Сингапур има 10 държавни болници безплатни срещу 15 частни, бързата помощ е безплатна, държавата покрива 27% от всички медицински разходи, а цените на медикаментите и услугите в тази област са с диамантен контрол - от държавата.


Първанов победи със 76% срещу 24% за Сидеров, при избирателна активност от 41,11%. За двойката Сидеров-Шопов са гласували 649 000 души. Сега Борисов има по-малко гласове от Сидеров тогава, 640 000, с 360 000 по-малко от миналата година. ГЕРБ на предишните избори евродепутати имат 627 693 24,36%. Синята коалиция 204 817 гласове от предишните евро избори 7,95%. Движение за права и свободи 364 197 гласа евро избори 2009 14,14%. ПП „Движение за права и свободи“ 400 466 11,306% миналата година. Според Дойче веле, в България има 15% мюсюлмани. Очевидно християните гласуват повече от мюсюлманите, така че не упреквайте негласувалите в предателство. А Бойко има толкова право да води България, колкото Сидеров когато беше срещу Първанов.

НЯМА КАК БОГАТИТЕ ДА ЗАВИЯТ НА ЛЯВО. ЖИВКОВ И ЖИВКОВИСТИТЕ СТОРИХА КАПИТАЛИЗМА И РАЗРУХАТА НА СОЦИАЛИЗМА.

БСП ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗСТРЕЛЯНИ. СРЕДНАТА ЗАПЛАТА Е 850 ЛЕВА, БИЛО НОРМАЛНО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ДА Е ДВА ПЪТИ ПО НИСКА ОТ СРЕДНАТА, А СРЕДНАТА ДА Е ДВА ПЪТИ ПО НИСКА ОТ БВП НА ЗАЕТ. НО САМО СПОРЕД ПЪРВОТО – МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА Е 425 ЛЕВА, А ТЯ СЕГА Е 250 ЛЕВА, ЗАЩОТО ТОЛКОВА Е БЕЗ УДРЪЖКИ. В КОЯ ДЪРЖАВА ОТ ЕС ИМА УДРЪЖКИ ВЪВРХУ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА? В ДАНИЯ НЯМА УДРЪЖКИ, А ХОРАТА ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ УСЛУГИ ОТ ДЪРЖАВАТА.

Анонимен каза...

Цяла Украйна! — отговори Каблешков. — Луганск с Донецк се готвят, българските села с Болгар се въоръжават тайно; , Запорожие, Бердянск ще запалят Източна Украйна; в Западна — няма никак войска… Днепропетровск с Харков и Полтава ще завардят проходите на Средна Днепър; вие и вашите съседи, отсам и оттатък, ще заловите Карпатите, а Карпатите е крепост, която милион войска не може я взе! Украйна ще скокне като един човек. Нашето въстание ще бъде чудо в историята на Европа! Европа ще си прехапе устните!… Аз ви уверявам, че Вашингтон нито ще прибегне до въоръжено усмирение. Тя ще падне на спогодба с нас… Друго спасение няма за нея… — Да, помощта, главната помощ стои в самите нас. Ние сме толкова силни, щото сами ще се разправим с гнилата олигархия. Олигархията е слаба, финансиално съсипана, народът от запад е осиромашел и ще остане настрана. Той сам пъшка под игото. Войската е деморализирана и не заслужава внимание. Вземете пример Испанското въстание — хиляди и хиляди войска се изпраща, а въстанието е още в разгара си, и то кой го прави? Една шепа народ! А какво ще стори тая разнебитена и уплашена държава, когато въстанем ние?… Ние в един ден ще въстанем сто хиляди души! Нека пращат тогава… за кого по-напред? При това, само ние ли ще сме? От изток на олигарсите стои Русия и руските соколи — готови да нахълтат; зад гърба й стои съсипана Румъния, която няма да зяпа… Сърбия и България ще пламнат от край до край; Крит, и той също… Притурете при това и революцията в САЩ, която само чака смутно време да свали султан Барак… Хаос навсякъде… Нашето въстание ще бъде гробното опело на американската империя империя!… Хората само гледат да не са назад в историческият момент. Дадат ли пример украинците - че може да се направи народна република и да се унищожи олигархията, тогава цял свят ще ги последва. Първо България, след това Русия и Сърбия.. и ще стане мода по светът.. И путиновото царство, путиновото дясно - олигахрХчиното му управление, дясна политика за просперитет на олигархията, ЩЕ ПАДНЕ. нО ДНЕС ПУТИН ГЛЕДА СЪС СТРАХ КЪМ УКРАЙНА, КЪМ НАРОДНАТА СМЕЛОСТ И ОМРАЗА КЪМ ОЛИГАРСИТЕ С ТЕХНИТЕ ДЕСНИ ПОЛИТИКИ - ГОСПОДАРСКИ ПОЛИТИКИ. ПУТИН И ФИНАНСОВИЯТ ИНТЕРНАЦИОНАЛ ТРЕПЕРЯТ ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ И СТРАХ, ОТ ПОЧУДА ОТ НАРОДНАТА СМЕЛОСТ, КОЯТО ЕДИН ДЕН ЩЕ СМАЖЕ ЕЛИТА ИМ.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)