четвъртък, май 08, 2014

Русофили, русофоби и ум патки пасе

Чета и не вярвам на очите си - гостуването на колегите Асен Генов и Антоанета Цонева в сутрешния блок на bTV e преразказано като „Русофили и русофоби по темата Украйна“. Гостуването на Иво Божков в „Нова телевизия“, по повод фашисткия плакат, на който хора от „Протестна мрежа“ и „Ранобудните студенти“ са изобразени като съучастници в изгарянето на хора в Одеса пък е озаглавено „Плакати по руски образец запалиха отново спора „фили-фоби” у насВъзмутително неграмотно, най-малкото.

Искам да напомня на хората, работещи в btv, че Асен и Антоанета никога не са се декларирали като „русофоби“ и вероятно нямат това мнение за себе си, ако бъдат изрично попитани.  Съвсем друг е казусът с техните опоненти, които са си русофили с тапия, тоест хора, които изрично се декларират като такива, и които разделят фанатично света на русофили и русофоби, членуват в съответните сдружения и прочее.

Това е типично за всяка фанатична секта - цялото разнообразие на света извън тях да описват с една обидна дума.

Тогава възниква въпросът защо bTV ще приема именно тази парадоксална картина на света, за да опише дискусията, наричайки някого „русофоб“ и какво точно има предвид с този епитет, който няма конкретно значение в България, освен като обидна дума.

Препоръчвам ви размислите на Евгений Дайнов по темата.

Сайтът на btv си е позволил и авторски коментар, който също кърти мивки, когато не хвърля в оркестъра:

„Разговорът, който се превърна по-скоро в махленски отколкото в градивен спор, можете да видите във видеото.“

Като изключим липсата на добро възпитание, това сигурно е критика от уеб редактора директно към водещия, който не може един разговор да проведе с гости, без да го превръща в махленска свада (само гадая)... Или пък към тези, които са подбирали гостите, или към ръководството, което кара екипите да организират махленски разправии вместо истински дискусии, понеже рейтингът... Варианти много и нито един не е ласкателен за телевизията.

Налице е затъмнение на съзнанието и добрата (или лошата) новина е, че затъмнението не е ограничено само до тази телевизия. Неясно е защо възмущението на Иво Божков в Нова телевизия от един фашистки плакат е „запалил отново“ спора между -фили и -фоби?

Колаж (ляв плакат+десен плакат+надпис) - Асен Генов

Тоя плакат (вдясно) като емоционален спор между русофили и русофоби ли ви изглежда или като нещо далеч по-сериозно, като се има предвид и плакатът вляво?

Един ден прахът в България ще се уталожи и правителството на Орешарски ще получи заслужената си историческа присъда като второто най-провалено българско правителство след 1990-та година, след това на Виденов. (Признавам, има място за развитие - например ако успее да ни изкара от ЕС и НАТО, определено ще бъде най-проваленото!)

(За да е ясно, претенциите са ми най-вече към резюмирането и интерпретирането на горните разговори, а не към самите разговори!)

След като летните протести от 2013г не успяха, върху съзнанието на българите беше хвърлена тежка тъмна пелена, която също ще намери мястото си в историята - пролетта на 2014-та ще бъде разглеждана като време на най-голямо умопомрачение на най-голям брой българи, като тежък неприятен период, в който много хора жестоко са се опозорили.

Скъпи национални телевизии – вие дължите на публиката си честно отношение. Трябва всеки път ясно да ѝ заявите кой и защо говори във вашия ефир и защо понякога страстите са нажежени.

Ясно, че на никой не му се бърка с гола ръка в гнездото с осите, особено пък на слабоплатените уеб редактори на сайтовете на националните телевизии (които дори нямат скромното право и задължение да си поставят имената под написаното от тях).

Колко ли трудно би било да се напише нещо такова:

„Поканили сме Т.Е., който принадлежи към средите в правителствената коалиция, подкрепящи и подкрепяни от путинска Русия и подкрепящи агресията в Украйна и представляващи в момента главната опора на правителството на Пламен Орешарски. Поканили сме и активно протестиращи български граждани, които категорично не са съгласни с калната пропагандна путинска война, с путинската агресия в Украйна и медийна агресия в България и се противопоставят на нея, доколкото им стигат силите.“

За някакви „фили“ и „фоби“ ли става дума горе? За два равностойни отбора от футболни фенове, които ирационално защитават тяхната версия на света без да имат реални аргументи а ние, зрителите, трябва да люпим семки и да им се чудим на акъла, понеже сме над тия неща?

Редно ли е да се представят така нещата?

Не е редно, и това е добре известно, но има капан – ако ги представим както трябва, след това трябва да се обясни как така в България правителството се е впрегнало да изпълнява руски енергийни и политически поръчки, да ограничава европейските санкции към Русия и да оправдава руската агресия към съседни държави и как така уж сериозните медии не бият камбаната на пожар, а се правят че някакви фенове на някакви отбори, на чисто емоционална основа, просто си се дърлят от векове за векове. Както и да се обяснява защо на наглата пропаганда в полза на чужда държава се осмеляват да се противопоставят само отделни граждани, а институциите остават слепи и глухи. А ако не се обясни, да се обясни пасивността.

Защо? Как?

Чудесни въпроси, които чакат поне да бъдат зададени в ефир.

Ум патки пасе:
PS. Ако харесваш Марина Цветаева, то трябва да харесваш политиката на Путин?
Ако харесваш Кант и Гьоте, то трябва ли да харесваш...

2 коментара:

Анонимен каза...

Доколкото следя твоите изявления, не си писал нито дума добра по адрес на Русия. Кой даде импулс за бунта на Майдана? Кой първи натисна спусъка? Вие с нищо не можете да навредите на Русия, защото сте доста ситни. Като става дума за "Южен поток", си спомням, че не разрешихме увеличението на налягането в тръбите за Турция, което ни даваше допълнително около 400 млн долара транзитна такса годишно. Руснаците построиха "Синия поток" а ние сами си го навряхме. Румънците официално предлагат газопроводът да мине през тяхна територия и пак някой трябва да си го навре.

Комитата каза...

Ето кой не ми е чел блога последните 6 месеца ;) Айде, байно давам ти три дена да откриеш къде съм писал добри думи по адрес на Русия

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)