сряда, май 28, 2014

Денят на изборите, Леонардо и преференцията

Отново бях наблюдател на изборите към Института за развитие на публичната среда и този път избрах да бъда свидетел на изборния ден в Ихтиман и Елин Пелин.

Първо да благодаря на Павел Николов, който спести страшно много време от лутане на мен и на колегите наблюдатели в Ихтиман, където секциите по 1–2 са разпръснати из целия град. 

В самия Ихтиман имаше слаб интерес към изборите, макар че имаше какво да се види.

Първо, предпочитаното място за нагледна предиборна агитация бяха кофите за боклук. 

Важи и за всички други партии, чиито материали видяхме в Ихтиман ;)

Културният дом с мирно съжителстващи плакати на всички, които са ги донесли до Ихтиман, и знаковият стих „Мила Родино, ти си земен рай“

Нечувано голяма активност в „ромските“ секции (за разлика от абсолютно нулевата активност в недалечния Самоков по време на референдума) – 11 и 12. Там чухме историята, че купуването на гласове за всички партии било поръчано на една фамилия, като работата била разпретелена между братовчеди. Само че единият братовчед трябвало да купува гласовете на 30 лева парчето, а другият – на 20 и когато ние се появихме, беше събрал едва 4 гласа и тръгна с колата си нанякъде – вероятно да договаря нови траншове. 

Гласоподавателите очакваха вечерта да има кютек между братовчедите, с изясняване на взаимоотношенията, но като гледам резултатите на сайта на ЦИК за тези секции, където добре е представена и парламентарната опозиция, и управляващите, и новият „играч“ Бареков, изглежда кютекът е бил спестен чрез светкавична реакция на спонсорите.

Голяма драма е и с резултата от преференциалното гласуване. Потвърдих си мнението, че преференцията е хубаво нещо и трябва да го въдедем като необходимия ни „мажоритарен“ елемент в изборите. За преференцията! (дали да не спретнем и едно референдумче по темата)

Трябва много да внимаваме вместо преференция да не ни пробутат „мажоритарни“ избори, които единствено означават бетониране на олигархията и барикадиране на двете най–силни партии в момента за вечни времена в Парламента (спомнете си Гърция допреди кризата)

 Една от по–безобидните форми на предизборна агитация в Елин Пелин. От другата страна на улицата, с жълтата ограда е сградата на едно от училищата, в които се гласува.

И в Ихтиман, и в Елин Пелин училищата бяха пълни с нови чинове и столове, които вероятно трябва да заменят наследените от социализма. Най–сетне! Дано не е свързано с ангажимент на учителите и родителите за кого да гласуват точно. 

По въпроса за преференцията – с радост наблюдавам, че използването на преференция събужда обществеността, раздвижва вътрешнопартийния дебат и хората се чувстват далеч по–обвързани с представителите си в Европарламента. Така трябва да стане и с националния парламент.


В Елин Пелин докато си попълвах формуляра станах свидетел на следното:

В секцията влиза млад мъж, сравнително добре облечен, и на вид образован. Взима си бюлетината и влиза в тъмната стаичка. След секунда изскача като ужилен отвътре:
– Ей, какви са тия кръгчета, бе? Какво да попълвам у тех! – към комисията.
– Абе зачертай там някой от партията, дето харесваш, от списъка. 
– Е къде да го видя списъка?
– Вътре го има закачен.
Гласоподавателят повдига завеската и изглежда забелязва списъците с имената на кандидатите.
– А, добре! 
Влиза и продължава с избирателния процес.

Точно преди изборите се бяхме събрали няколко стари скептика и си говорихме как за партиите преди 17–ти номер в бюлетината има риск избирателите им, „за всеки случай“ да повторят гласуването от квадратчето в кръгчето. То така и стана. Вероятно за всички листи от 17 надолу този ефект го има, но при БСП е буквално разбиващ за листата и стана известен като

Ефекта  15 –15

Не само Нешка Робева има видения, в които Ванга я осведомява по текущи политически събития. Аз снощи имах видение, в което видях оригиналния вид на известната скица на Леонардо да Винчи „Витрувианския човек“:


Съвременниците на Леонардо, които са си нямали идея какво означава числото 15, изписано с удивително съвременен шрифт върху рисунката, просто са заличили цифрите в последващите преписи, но снощи след видението аз вече знаех – Леонардо е предрекъл резултатите на БСП на Евроизбори 2014г.

На първо място в листата, чрез преференция, излиза Момчил Неков, 15–ти по ред в листата на БСП за Евроизборите. Всичко в този смешен „инцидент“ говори за тежка вътрешна криза в БСП. Първо, комуникацията на партията с избирателите е толкова трудна, че обратната връзка се задръства от повече от едно двуцифрено число. 

Второ, освен репутационния провал за БСП, от евродепутатите отпада Достена Лаверн, дъщеря на замесената в робовладелския скандал в Бобовдол Мария Пиргова.

Сигурно мога да ги продължа поне до 15...

А това е рампата за достъп с инвалидни колички до секциите в помощното училище на ул. „Русалийски проход“, където гласувам аз. За да се качиш сам по тази рампа се изискват здрави нерви и здрави ръце.
А такъв е достъпът с инвалидни колички до секция 131 в район „Приморски“ във Варна. 
Автор на снимката: Веселин Игнатов

За да не стане твърде дълъг текста, ще спра дотук, а събитията от последните дни дават надежда за раздвижване в пейзажа. 1 коментар:

Анонимен каза...

Търси се! Българската Кончита Вурст!

https://www.anonimg.com/img/f90149cd3438ee2e2e0f1515231ba641.jpg

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)