вторник, април 01, 2014

По форма – петолъчка, по съдържание – пречупен кръст. Плюс един въпрос за България

Ако следите новините от Русия и ако имате съзнателни спомени отпреди 1990–та, то няма как  да не забележите пълзящата съветска реставрация там, която напоследък направо препуска.

Символиката е неизброима – от връщането на съветската мелодия на химна (което беше първия знак), през рециклирането на съветските културни символи, като – оцветяването на Щирлиц, продължението на „Честита баня“, идеята за защитаването със закон на съветската версия на Втората световна война, новините от последните дни за обратното преименуване на ИТАР–ТАСС само в ТАСС (телеграфна агенция на Съветския съюз) и възраждането на нормативите ГТО* и много, много други.

Реновираната станция „Курская“, в която надписът е бил заличен след 1953г. (снимка)

*ГТО – готов за труд и отбрана. Нормативи по физическа подготовка и по „военноприложни спортове“, които ако бъдат покрити, човек получава значка „ГТО – отличник“, която може да си закачи на дрехите.

Характерно е, че като символика и приемственост възкръсва „класическият“ Съветски съюз, СССР на „консерваторите“ Сталин и Брежнев, а не този на „либералите–предатели“ като Хрушчов и Горбачов (че и отчасти на Ленин, с неговия „вреден“ НЕП)

Сегашна Русия си прилича със СССР по агресивната външна политика и по противостоянието със западните демокрации, но се различава по нещо доста съществено – СССР беше наднационална империя, тоест държава където националността и религията имаха сравнително второстепенно значение за просперитета на отделния човек. Наистина, с колективни права, езикови и културни, се ползваха съюзните републики и автономните образувания, но това беше само за пред света. Реалното развитие на национална идентичност извън езиковата и извън съветската не просто не беше поощрявано, а беше жестоко репресирано (при Солженицин има по темата).

Наистина, отстъплението от универсалистките послания на комунизма и замяната им с националистически (още една родствена линия с путинизма) започва още при Сталин, с известно реабилитиране на църквата и с националистическа пропаганда (като филма за Александър Невски), но до началото на новия век това беше в рамките на познатото ни още от „развития социализъм“

В момента, националността (руска) и религията (православие, но по–скоро принадлежността към кационната РПЦ) са централни за идеологията на управляващите в Москва. „Освобождаването“ на Крим стана по модел, приличащ си като две капки вода на присъединяването на Судетите от Германия преди Втората световна война и на „аншлуса“ на Австрия, покрити със смокиновото листо на бутафорния референдум.

Путин откровено говори за „руски свят“, в което му приглася и църквата – това е някакъв въображаем Pax Russica, който трябва да бъде обединен, независимо от националните граници и международни договори, независимо от възгледите на местното рускоезичното население, и именно на религиозно–езиков признак (и не според идеалите на класовото освобождение, както е при СССР). Хората, несподелящи идеята за „руския свят“ и излизащи извън идеята на единството, за Путин са „национал–предатели“, буквален превод на Nationalverräter. Икономическата му политика също прилича на хитлеровия „команден капитализъм“, в който държавата раздава парите и в който са важни не печалбите на предприятията, а  приносът им към държавата и особено към отбранителните  ѝ способности, и естествено – лоялността към режима на бизнес собствениците.

Последната новина – Медведев праща руснаците в Крим, вместо в България, също дословно повтаря горната философия.

Ако Русия се пробва да пренасочва туристическите потоци като протекционистко средство и използва природния газ като „енергетично оръжие“ (изразът е на Путин), то каква ли е цената да се присъства на руския пазар за широко потребление? Икономическата блокада на Украйна и индивидуалните репресии над нейни фирми, когато Украйна трябваше да реши своята външнополитическа ориентация (още преди да започне Майдана!) дават отговора.

И тук искам лирично да се отклоня и да напомня на тези, които тъжат за миража на изпуснатите поради „демокрацията“, „необятни руски пазари“. Руските пазари хич не са необятни. В момента българските фирми са равнопоставени играчи на потребителски пазар, който е около четири пъти по–голям от руския като количество и доста по–платежоспособен. А там, на съвсем „обятния“ руския пазар, отдавна не присъстват само продукти на „братските“ страни. Там се продават стоки, произведени в цял свят, с които българските трябва да се конкурират като равни, освен ако не получат някаква специална политическа благословия. И между другото, така е от началото на 90–те години.

Трябва ли българската икономика да зависи от благоразположението на агресивен носталгичен диктатор с нацистки наклонности? Или, да го формулираме така – каква цена сме склонни да платим, за да не зависим от такъв фактор? Ето това е въпросът, който трябва да си задаваме.

13 коментара:

Кентавър каза...

Руснаците пресолиха много яко супата, и лошото е, че отидоха твърде далеч, откъдето няма връщане. Не вярвам, че Крим ще стане обратно украински, независимо от усилията на света и новото украинско правителство, а опасността Путин да бъде спрян само и единствено със сила става все по-реална.
След Крим остават Приднестровието, Източна Украйна и Прибалтика.

Анонимен каза...

Хайде пак сълзи и сополи за "горките руснаци"!Абе,сън не ви хваща,все за тях мислите!За себе си помислете,кво ще каже кака Вики/Нюланд?,дали ще даде мъни.Не ги мислете рашъните,за тях има кой да мисли!Да му мисли Барак,че ще му се види тясна Вселената!

irena каза...

това което се случва тези дни на м/дународна политическа сцена са последици от по далечно минало, и със сигурност не е тема за раззискване от незнаещи и неуки в политическите дела

Анонимен каза...

Вече е очевидно, че протестите на Майдана в Киев са в действителност организирани от Вашингтон за свалянето на демократично избраното правителство. Целта на преврата е да се инсталират военни бази на НАТО на границата между Украйна и Русия, както и налагането на МВФ- програмите за икономии, които се използват за прикриване на западните финансисти, които ограбват страната.

Искрените, вярващи във висши идеали хора, които излязоха на улицата безплатно – са лековерни сюжетни простофили, които унищожиха своята страна.

Украйна е политически несъстоятелно обединение на украинските и руски територии , тъй като руски земи се появиха в границите на УССР , които начертаха Ленин и Хрушчов . Крим, който бе даден на Украйна от Хрушчов , вече я напусна и се завърна в Русия.

Ако на руския изток и юг в Украйна не се осигури определена автономия, след Крим ще последват и те. Ако се продължат враждебни действия, насочени към рускоезичното население от марионетното правителство в Киев, ще последват още дезертьорства към Русия.

Вашингтонският доброволен преврат се сблъсква с други проблеми, които могат да възникнат поради нарастващия конфликт между добре организирания Десен сектор и марионетките на Вашингтон . Ако има въоръжен конфликт между двете групи, Вашингтон може да заключи, че е необходимо да изпрати помощ на приближените си.

Появата на войски на САЩ / НАТО в Украйна ще окаже натиск върху Путин и той ще се заеме с оставащите рускоговорящи региони на Украйна.

Разграбването на Украйна беше започнало по-рано от решенията на политическите и географските въпроси. Западните медии говорят за „спасителните пакети“ на МВФ не повече истина отколкото за всичко друго . Медийното отразяване и много украинци смятат, че МВФ ще спаси Украйна , давайки милиарди долари на страната.

Украйна няма да получи и един долар от МВФ. МВФ ще направи така, че да замени украинския дълг пред МВФ с украински дълг към западни банки . МВФ ще дава парите на западните банки, а те ще намаляват дълга на Украйна за пари. Вместо да има дългове към банки, Украйна сега ще има дълг към МВФ.

Сега може да започне и плячкосването. Кредитът на МВФ ще донесе нови условия, налагайки икономии на украинския народ, за да може украинското правителство да събере пари , за да изплати дълговете си към МВФ. Условията на МВФ, които ще бъдат наложени , ще се състоят от сериозни съкращения на пенсиите , обществените услуги , публичния сектор , субсидии за закупуване на потребителски стоки като природен газ.

И без това ниският стандарт на живота ще падне още по-ниско . В допълнение , украинските държавни активи и украински фирми ще се продават на западните купувачи.

Освен това, Украйна ще трябва да снижи стойността на своята валута . В напразен опит да защити стойността на своята валута от снижаване (а оттам и от високата цена на вноса) от спекуланти , Украйна ще трябва да взема още повече пари , за да поддържа валутата си на международния валутен пазар . Разбира се, валутните спекуланти, в крайна сметка ще получат заемни средства, в резултат на което Украйна ще е в дългове дори повече, отколкото сега.

Корупционната компонента е легендарна, така че пряка последица от действията на доверчивите протестиращите на Майдана ще е снижаване на нивото на украинския живот , нарастващаа корупция , загуба на суверенитет върху икономическата политика на страната , както и прехвърлянето на украинското държавно и частно имущество в западните интереси.

* Пол Крейг Робъртс е бивш заместник-министър на финансите на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън. Считан е за един от бащите на „рейгъномиката“, която имаше изключително значение за разпада на бившия съветски блок, наречен от Рейгън „Империя на злото“.

Анонимен каза...

Този филм вече сме го гледали. СССР2 ще се разпадне по същия начин както се разпадна и ССССР. Първия започна с Владимир 1-ви, втория започна с Владимир 2-ри
Неефективноста на подомни държавни структури предопределят бъдеща бедност и мизерия на поданицте.
Първата добра новина е, че България е в НАТО и ЕС и за момента няма опастнонст да бъде привлечена в орбитата на ссср2
Втората добра новина е че има 2 милиона и половина българи живеещи в ЕС и САЩ, които са сериозен възпиращ фактор за вътрешнополитическа преорентация.
Третата добра новина която е моя лична прогноза е, че след рухването на СССР2 руската държава ще и се наложи да се раздели с ядрения си потенциал.

Анонимен каза...

ReldieqВече заработи 120000 долара, които ти преведоха американците. Украйна ще стане една бедстваща страна, ще натрупа дългове, които никога няма да изплати. Виж какво стана у нас, разруха на промишлеността и безкраен брой желаещи да имигрират. Новите господари на украинците няма да дават визи да пътуват. Както при нас, те ще бъдат втора категория роднини. САЩ никога няма да им дадат възможност за пътуване без визи. В същото време като тебе, американците ще купят писачи, които да плюят Русия, поддържайки русофобските настроения. Само забрави да опишеш кога ще ни завладее Путин

Анонимен каза...

Жалките твари,от рода на "Комитата" и нему подобните Кириак Стефчовци,които заработват по този начин,не могат да заблудят когото и да е!Не само украинската-и нашата /1997/"революции" са платени с кървави долари!И всички от последно време!А на разните "разбирачи",като Ирена,която си мисли,че "политиката" е нещо,което малцина/като нея/ разбират ,бих казал:"Всички разбираме политиката по това,как живеем !"И никой не може да ни заблуди!Но българският Виктор Орбан не се вижда още на хоризонта!Виктория Нюланд ,обаче,ни "уважи"!И Комитите чакат следващи траншове-явно,получиха последни наставления!Ха,честито!Чакаме още прочувствени постове,да се забавляваме с мъката Комитска!

Анонимен каза...

Иван Кръстев:

"In Europe, the strategies that have emerged – trivializing the annexation of Crimea or treating Putin as a madman – are self-defeating."

http://www.project-syndicate.org/commentary/ivan-krastev-blames-the-west-s-weak-response-in-crimea-for-empowering-russia

АнонименЪ

Комитата каза...

Трудно ми е да видя логиката на диалога между отделните коментари. Тъй като темата за Русия видимо предизвиква истерия у коментиращите, изкушен съм такива материали да има още много.

Анонимен каза...

Още много поводи за насмешливо посочване на драстичните разминавания между продукцията ти и анализите на личности като Иван Кръстев.

АнонименЪ

Комитата каза...

Моля? Това за мен ли беше :) Може ли да ми посочиш изречението, в което коментирам личността на Путин?

Анонимен каза...

Кръстев няма предвид психиатричния статус на Путин, пишейки "treating Putin as a madman". Той говори за онова нерационално и саморазрушително отношение в ЕС към съвременната руска политика, в което се вместват почти всички твои текстове по темата, и предупреждава за неефективността му:

"Confronted with Russia’s revisionism, the West resembles the proverbial drunkard searching for his lost keys under a streetlight, because that is where the light is. With their assumptions invalidated, Western leaders are struggling to craft an effective response."

По форма – петолъчка, по съдържание – пречупен кръст... Пълзящата съветска реставрация в Русия е толкова действителна, колкото и митологичната заплаха от завръщането на авторитаризма, диктатурата, живковизма, тоталитаризма и фашизма в България до 20 февруари 2013 г.

АнонименЪ

Комитата каза...

;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)