неделя, март 02, 2014

Среща с ДЕОС - нов политически проектБил съм на няколко срещи на политици с блогъри, но тази беше изненадваща, защото поканата не беше от политици от телевизионния екран, а от мои познати и приятели - Жустин, Емо, които познавам и понякога работя с тях от дълги години, но и от Миряна, Ернесто, Дарин, с които се запознах покрай протестите, също с блогове, които са се хвърлили надолу с главата в нов политически проект  - ДЕОС (Движение за европейско обединени и солидарност).

В събота сутринта бях поканен на първото им публично представяне, на среща с хора, поддържащи блогове, в „+това“.

Някои бележки:
По време на протестите са решили, че най-добрият инструмент за политическа промяна е политическото движение. И затова са основали такова.

Новата формация се определя по-скоро като либерална и ще търси асоциация с европейските либерали - АЛДЕ. Другите български членове на ALDE имат своите особености (ДПС и НДСВ) и затова ДЕОС смятат, че при европейците ще се намери място и за тях.

Ориентират се към младите и негласуващи хора в България. Искат да мотивират най-младите гласоподаватели да се интересуват от политика и да гласуват.

Две са главните посоки, където мислят да предизвикат промяна – в областта на административното обслужване и в областта на образованието. Признавам, и българското образование и българската администрация понякога могат да те вбесят с начина, по който си вършат работата и обслужват обществото. Затова приветствам позитивната промяна там и се надявам ДЕОС да не останат само с добрите си намерения.

Няма да успеят да участват в европейските избори, ще търсят финансиране чрез дарения и въобще по-оригинални методи за организиране и дейности, като ще наблягат много на новите технологии. Цялото събитие можете да видите в техния канал в Google Hangouts:

Като цяло, там циркулират интересни идеи и с интерес ще следя какво ще се случва при тях.

1 коментар:

Анонимен каза...

а дано, ама надали :)
защо ли?
защото всички социалистически движения предлагат интересни идеи.
но какво от това, като са напълно неприложими и вредни в дългосрочен план.
Полезни за България може да бъдат само партии, които са с ясно обявени позици и решения по следните въпроси:
Античовешкия режим на живков.
Престъпната политика на коминтерна спрямо българските национални интереси и идеали.
Престъпленията на червената армия в България и монументите издигнати в тяхна чест.
Престъпното обогатяване на наследниците на червената номенклатура.
Корупционните практики на големите играчи в българската икономика.
Престъпната намесана проруските икономически кръгове във вътрешните и външните работи в България.
Ако участниците на тази партия се вписват в тези точки нека го обявят.

И тъй като България е едно голямо село, в което се знае кой на кого, как и кога.... то едва ли може да се очаква нещо ново от точно тези персони.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)