събота, март 08, 2014

Украйна и човекът в огледалото

Сигурно голяма част от вас знаят, че съм прекарал четири години от детството си в Прага, тогава столицата на Чехословакия. Това беше между 1978 и 1982г., десет години след съветската агресия, която размаза Пражката пролет.

Живеехме в апартамент в обикновен чешки панелен квартал, отдалечен на около час от центъра на града.

Въпреки че кварталът не беше построен направо в калта, както българските му побратими, и имаше цялата необходима инфраструктура като магазини, училища, детски градини, транспорт, паркинги и т.н., животът ни там, особено в началото, имаше някои много неприятни страни.

Бяхме подложени на съседски тормоз заради участието на България в окупацията на Чехословакия. Тъй като бях на 9-10 години не можех да разбера защо ни тормозят за нещо, което се е случило толкова отдавна, преди да се родя.

Намирахме, например, употребявани дамски превръзки в пощенската кутия. Аз ядях бой от лапетата в квартала, а едно от тях ми наплю с шоколад любимото бежово яке. Общувахме неформално само с един съсед, унгарец и с домоуправителя по работа.

Щом си признаеш, че си българин, а недай си боже, да си пробваш руския, често отношението ставаше откровено враждебно или неприязнено, дори към мен, който бях неориентиран дребосък по онова време. Затова се стараех да говоря максимално добре чешки и да се преструвам на местен.

Освен това, много хора там смятат българите за някакъв втори вид руснаци, заради азбуката, но и не само, така че опитите да си упражняваш руския или да си допълваш знанията на чешки с руски кръпки довеждаха до още по-големи недоразумения.

В момента се решава отношението на обикновените украинци и на просветената публика в Украйна и Русия към България.

Трите примера, за които веднага се сещам, са реакцията на Кличко на фразата „българска телевизия“ (физиономия като от зъбобол), историческите препратки в интервюто на Андрей Зубов за Дневник (същият Зубов, чийто призив ви представих предния път) и интервюто на още един украински политик, чието име не помня (за съжаление ще ми отнеме доста време да го търся), мисля че отново в Дневник.

„Новините“ от България, услужливо мултиплицирани от руската пропаганда, не са особено добри.

 снимкаСнимки от вчерашния контрапротест пред руското посолство.

Тоест, много е вероятно да се затвърди мнението за „българите“ като подлоги на Русия, саботиращи усилията на ЕС да възпира руския милитаризъм, и този образ да се наложи за дълги години у братските нам народи. Активистите на „нашето“ силно русифицирано българско малцинство в Украйна също не работят в наша полза. Такива материали също не помагат.

Рискуваме за десетки години на нас и на други българи в Украйна да ни плюят в кафето, да ни слагат скъсани чаршафи по хотелите, да се провалят бизнес сделки и въобще да ни вгорчават живота с дълги политически лекции точно когато искаме да си пием питиетата и да си говорим за глупости...

Преживял съм го веднъж, не искам втори път.

Смятам да изразя още по-ясно подкрепата си към демокрацията и европейския път на Украйна, за да не ме е срам да гледам човека в огледалото.

12 коментара:

Кентавър каза...

Руския милитаризъм?

Комитата каза...

Империализъм като че ли е по-добре, но е по-изтъркано

Georgi каза...

Комита аз пък съм преживял расизма на руснаците в 6-7 клас. Българинът за съучениците ми беше нещо черно и малоумно.

Анонимен каза...

Ами Комита, като толкова много са искали да се откъснат от СССР защо не са мобилизирали цялата си армия и запаса, защо не са блокирали съветските бази на тяхна територия , просто защо не са оказали сериозна въоръжена съпротива докато се разберат нещо със запада ?

Belomore каза...

Втори тийзър за "силно русифицираното българско малцинство в Украйна" - лошотията на чиято русифицираност вероятно тежи повече от неутралния факт на българския му произход (то пък и един произход, пфу!).

Очаквам с трепет подробното изложение с либерално-съпротивителните опорни точки за отношението към СРБМУ.

Оставам с впечатление, че Човекът в огледалото вероятно би предпочел материалите по темата Украйна първо да му бъдат давани за бърза проверка относно това дали помагат или не, а после да бъдат публикувани.
Не съм гледал физиономията на Кличко, но явно е бая запознат с българските медии, щом знае какво мислят. Може би е гледал много български ТВ и рекламата с Кубрат Пулев му е дошла в повече?!

Обаче домакинът ни явно не е запознат, защото щеше да е наясно, че водещите български телевизии не само масово подкрепяха Майдана и новата власт в Украйна, но и продължават да информират доста стандартно, да не кажа официозно-еднообразно.
Справка - БНТ, бТВ, Нова, ТВ Европа.

Ако авторът предпочита ТВ Алфа и Скат си е негов проблем, въпрос на вкус. ;)

Комитата каза...

Ами аз съм дал линкове - можеш да прочетеш. Например вестникът на българите в Украйна от няколко години излиза само на руски, българските статии са изчезнали, без някой насила да им извива ръцете. Активистите също са от привържениците на Янукович. Това как ли изглежда в Украйна. Не че не трябва да се грижим за правата им, но проблемът е другаде.

Комитата каза...

За нашите телевизии - да, прав си, че се справяха сравнително добре с отразяването, но това изглежда не се е разбрало в Украйна. Други неща формират отношението към българите, а телевизиите го консумират.

Belomore каза...

"Други неща формират отношението към българите, а телевизиите го консумират."

Малко по-конкретно може ли?
- кои неща?
- кои телевизии?
- как го консумират?
- ти кога и как ги гледа?

А СРБМУ явно не трябва да получава подкрепа или грижа, докато не се дерусифицира комитокоректно и не си избере активисти от одобрени от Човека в огледалото сили.

"Не че не трябва да се грижим за правата им, но проблемът е другаде."

Кой проблем е къде другаде - пак точно и конкретно, ако може?

Аман от обтекаеми общи приказки, които всеки може да използва в подкрепа на която и да е теза.

Комитата каза...

В смисъл? Айде, разбираемо е че пишеш обтекаеми коментари, най-обтекаемите всъщност. Напиши категоричен текст, щом си толкова категоричен.

Анонимен каза...

...междувременно във Варна пред руското консулство: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1457772051120102&set=pcb.256485237859603&type=1&theater

Belomore каза...

Смисълът е ясен, въпросите - също.

Днес съм върхът на конкретиката в коментарите си, но явно не ти изнася да забележиш.

Айде, разбираемо е, че не ти се отговаря на конкретни въпроси, но спести ми детския контраатакуващ подход, моля. Можеш по-сериозно да реагираш, да подминеш с мълчание, да ме обявиш за анонимен дори /какъвто съм всъщност/ и т.н.

По категоричността обаче - но само в лозунгите, никога не и в аргументите - наистина имаш радикално преимущество, предавам се веднага!

Комитата каза...

добре

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)