петък, март 07, 2014

Умерен хаос в рамките на финансовото противопоставяне

Гледах „Джак Райън: Теория на хаоса“.

снимка

Това е шпионско–политически трилър с интересна завръзка:

Русия е против построяването на петролопровод от Турция към Европа, защото ако петролопроводът бъде построен, цената на петрола ще падне твърде много и те ще загубят печалбите си. (Познато ли е? Цените на тока и газа, нещо... Откъде идват парите в Русия? ;))

Онзи ден написах във фейсбука:
Путин няма да бъде победен със счетоводители, скъпи европейски и американски приятели. Ако никой не е готов да гарантира сигурността на Украйна, скоро и нашият уютен евроатлантически дом ще пострада.
а то се оказа, че Холивуд вече бил отработил темата за агент–счетоводителите на страната на доброто.

Това май е първият банков трилър, който съм гледал.

Иначе е по пост–модерному беззъб. Железният герой (в ролята Крис Пайн), който ще извади играта на добрите, всъщност е с леки проблеми с гаджето (Кира Найтли) и с болки в гръбнака. Нищо общо с Хари Таскър (героят на бате Арни) от „Истински лъжи“ който не само държеше на бой, не само с един юмрук можеше да просне трима на земята, но и който с един решителен удар разрешаваше и семейните си проблеми. Нищо общо и с агента на Нейно Величество Бонд, Джеймс Бонд, който не успяваше да се задържи достатъчно наоколо, че въобще да му възникнат семейни проблеми.

Кенет Брана прави чудесна роля на руски олигарх, с подозрително добър вкус, но с лош руски.

снимка

Да се гледа ли? Амиии.. както решите. Нищо няма да загубите, ако не го гледате. Сигурно и няма да сте недоволни, ако го гледате. Действието не доскучава, достатъчно е динамично, но твърде многото сюжетни линии и твърде смешната на моменти мотивация на героите олекотява доста повествованието.

И не успях да предвидя края – аз очаквах нещо в стила на „На Русия с любов“, ама както казах – вече сме постмодерни и душевно крехки, чак такива състресения няма как да понесем.

Иначе, хубави пейзажи от Москва и една наистина читава сцена в банята (не е с Кира Найтли, да изясня отсега)

И какво време настана – Кевин Костнър да играе дъртак ;)

А заглавието – заглавието е просто така, за да привлече някой в киното. Нищо подобно на обработката на идеята за хаоса в Джурасик Парк, например.

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)