понеделник, март 10, 2014

Лъжата си има опашка

Сигурно си спомняте, че през 2008г. в този блог много писахме и превеждахме за руско–грузинската война, че осъдихме агресията и бяхме много разочаровани от реакцията на нашите управляващи политици и на нашите съюзници в ЕС и НАТО, защото агресорът не беше наказан и дори не беше ясно посочен. 

С това че Грузия даде надежда за по–смислено развитие на пост–съветските държави, и с това, че показа реална алтернатива на путиновия плавен авторитаризъм, преливащ към тоталитаризъм, тя беше опасна за Русия и Путин трябваше да я удари, за да не започне да се разпада собствения му режим. И я удари така, че Грузия още не се е освестила от удара (а и там приятелите на Путин междувременно взеха властта и разказаха играта на всички реформи). А не трябваше ли някой, освен случайни хора с блогове, да я защити?

Нашите скъпи западни съюзници решиха да не си развалят „рахатя“ с Путин, а ние пак имахме лошия късмет да ни управлява мижитурно проруско правителство, тъй че България отново не заяви нищо особено и продължи и тя да си затъва в проруското блато. 

За да се оправдае тази пасивност се прибегна до средствата на лъжата и манипулацията. Най–важният документ, който беше произведен тогава и който трябваше да ни даде поне истината за случилото се в Грузия, е докладът на комисията Талявини за това какво се случи всъщност и от който липсва най–важното – изводите чия е вината за конфликта и кой трябва да понесе отговорността. 

Сега това го преживяваме за втори път като наказание, че първия път като ЕС не казахме истината. Откъснатата от Украйна територия е многократно по–голяма от миниатюрните грузински долчинки, и вече е съвсем, ама съвсем близо до България, и отново стои въпросът – как трябва да се реагира? Западните ни съюзници предлагат преговори и дори се опитват да принудят Украйна и Русия да преговарят на всяка цена. Не заслужаваме ли поне ясно да се каже истината? Кой обикновено предлага преговори в една война? Загубилият. 

Превеждам ви статията на многократно цитираната от мен Юлия Латинина по въпроса:

Премиерът Пламен Орешарски:  „Новата власт в Украйна трябва да се стреми деескалира напрежението“* , „И двете страни с дипломатически средства трябва да решат доста открити въпроси“ (снимка, цитат)

Западните дипломати в момента си задават въпроса, как да се въздейства на Кремъл след завземането на Крим? Какво да правят с Путин? Как да върнат ситуацията в нормално русло?

Имам страхотно предложение: Дайте да изпратим в Крим госпожа Хайди Талявини. Помните ли я? Онази, която оглавяваше комисията на ЕС по руско–грузинската война.

Комисията написа прекрасен доклад. Комисията Талявини, например, храбро зададе въпроса: А имаше ли право абхазката авиация да бомбардира територията на Грузия? И безстрашно отговори: Нямаше! Това беше в нарушение на международното право!

Въпреки че въпросът съвсем не беше дали може, а в това – дали въобще съществува „абхазка авиация“ като явление. Също както и абхазки военно–космически сили, абхазки стратегически бомбардировачи и абхазки летящи чинии. Или 80–хилядният абхазки народ, живеещ в бедност върху непризната микроскопична територия, не е притежавал никаква „абхазка авиация“, а това е била руската авиация, действаща от бившето съветско военно летище в Гудаута.

И понеже, ако авиацията е била руска, то това би поставило кръст на цялата руска версия за войната и ще се получи не „защита на осетинския народ от грузинска агресия“, а добре обмислен и дълго подготвян (руски) военен удар. Но храбрата г–жа Талявини такъв въпрос не зададе.

Или например, комисията Талявини зададе въпроса: А имаше ли право грузинската артилерия в навечерието на 8–ми август да удари по Цхинвали? И от позицията на непреклолен хуманизъм отговаряше: нямаше. Та там живеят миролюбиви хора! Цивилно население!

Но, появява се известен проблем: грузинците не само удариха с артилерия по Цхинвали. Те го и завзеха! През нощта на 8–ми. И останаха в града два дни. През цялото това време  градът беше бомбардиран от артилерия и авиация, превръщащи грузинските войници и танкове в прах. И, в края на краищата, грузинците бяха изтласкани от града именно от артилерията и авиацията – ръкопашни схватки в Цхинвали между руснаци и грузинци нямаше.

А чия авиация и артилерия затриваше от лицето на земята Цхинвали през двата дни, докато там бяха грузинците? И имаше ли тази артилерия и авиация право да прави това или не? С тези въпроси безстрашната комисия Талявини не се занима. На нея ѝ беше интересно единствено, дали е правилно да се бомбардира градът през нощта на 8–ми.

А ето как, например, комисията Талявини отговори на въпроса за началния момент на войната: тя е започнала в нощта на 8–ми август. С грузинската атаката. Наистина, още цяла седмица преди това, осетински въоръжени лица обстрелваха грузинските села. И да, още, още преди това осетинските власти евакуираха цивилното население от Цхинвали и докараха в него голямо количество „опълченци“, „доброволци“ и журналисти, призвани да отразяват агресията на проклетите грузинци.

А още и още преди това, в осетинските блогове започнаха да подгряват: „войната започна“, „да преизпълним плана по пълнене на моргата в Гори (Грузия) с трупове“. И тогава през Рокския тунел потеглиха руските танкове, а 152мм артилерия започна да изравнява със земята грузинския анклав, разположен върху Транскам – единственият магистрален път, по който тези танкове можеха да достигнат Цхинвали (Зарският път е твърде стръмен и опасен).

Но всичко това – изличаването на грузински села с артилерия, руските танкове в Рокския тунел, превземането на Нули от осетинците – по мнението на комисията Талявини, всичко това все още не е война. А когато грузинците нанасят даже не превантивен, а ответен удар – ето тогава войната започнала.

Това е новост във военната мисъл. Например, кой си мислите че започна Втората световна война? Ще ви отговоря, че по логиката на госпожа Талявини, Втората световна война е започната от поляците. Нали ще се съгласите – когато Хитлер завзема Судетите, войната още не е започнала. Когато Хитлер мирно анексира Австрия, – войната още не е започнала. А когато в отговор на германската агресия проклетите поляци започват да стрелят, – ето, войната започнала. Желязна логика. Ако, замислете се, поляците не бяха започнали да стрелят, то и война сигурно нямаше да има.

В доклада на комисията Талявини за това, кой всъщност е започнал войната, е написано горе долу следното: по мнение на руската страна, това е било с нищо непредизвиканото нападение на грузинските милитаристи по мирно спящия Цхинвали. А по мнение на грузинската страна – това е бил ответеният удар по нахлуващите на територията на Грузия руски войски. А къде е истината не знаем. Ние, като обективни хора, излагаме и двете версии.

И ето. Ако ЕС изпитва някакво затруднение как да излезе от неловката ситуация с Крим, да изпратят там комисията Талявини.

Комисията Талявини ще напише, че съгласно украинската версия, там не е имало клане на никакви руснаци, а хората, завземащи административните здания и обектите на кримската инфраструктура, са кадрови руски военни. А според мнението на руснаците – над Крим е била надвиснала заплаха от геноцид, извършван от финансираните от Запад украински фашисти, а хората, превзели административните сгради, са, както каза президентът Путин, „сили за самоотбрана“. А къде е истината, комисията Талявини не знае. Тя – като обективна комисия – излага и двете мнения.

Ако трябва да говорим сериозно, то за начало г–жа Талявини трябва да бъде позорно уволнена от всичките си бюрократични постове. Ако Западът иска някак да въздейства на непредсказуемия и опасен режим на управника, който по думите на канцлера Меркел „живее в друг свят“, то трябва да започне дори не със санкциите и визите. Трябва да започне с уволнението на тези дипломати и политици, които за пари, по силата на приятелски бартер, или по други съображения, пишат доклади, които дават на Путин увереност, че си има работа на Запад със смотаняци, с продажни политици и с „полезни идиоти“. И че би могъл с пари, натиск и шантаж да излезе от всяка ситуация.

Нека госпожа Талявини, когато излезе в пенсия, да напише нова история на Втората световна война. Например такава: „По твърдения на немците, Втората световна война започна със завземането на немската радиостанция в Глайвиц от поляци, а по твърдения на полската страна, това е било провокация на немците. А къде е истината, не знаем“.

================
* Тоест, поляците да се предадат.

12 коментара:

Анонимен каза...

Какво предстои на държавите от Черноморския регион до края на десетилетието:

нови подводници за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2013/11/28/project6363/

нови фрегати за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2014/03/14/frigate/

нови ракетни кораби за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2012/08/29/greenvale/

нови катери за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2014/02/26/project21980/

още нови катери за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2013/12/02/cutter/

нови изтребители за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2014/01/17/su30sm/

нови подводни роботи за Черноморския флот на Русия
http://lenta.ru/news/2012/08/31/unmanned/

Изброяването едва ли е пълно. И всичко това - при пълен руски контрол над Крим и неговите военни бази.

АнонименЪ

Комитата каза...

Имали бол пари, дали. Сега да видим дали е имало смисъл от пръскането им.

Анонимен каза...

Успешното овладяване на Крим от Русия според мен показа важността на силовия аспект на международните отношения. Междувременно стана ясно, че армията на Украйна е практически небоеспособна и не е в състояние да бъде сдържащ фактор за една конвенционална война чрез способността да нанася неприемливо високи загуби на противника. Както се вижда от публикациите, дисбалансите в недалечно бъдеще може и да се увеличат още повече.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Усилването на Русия в Черноморския регион продължава и чрез трофейно оръжие. Половината от украинския военен флот и изоставените в Крим преобладаващо неподдържани и нелетящи машини на украинската морска авиация ще преминат в състава на руската армия:


Россия решила присвоить половину кораблей ВМС Украины

19.03.2014 | 14:40

http://www.unian.net/politics/898279-rossiya-reshila-prisvoit-polovinu-korabley-vms-ukrainyi.html


На либералните прорицатели на неизбежния триумф на "държавата на 21 век" - честито!

АнонименЪ

Комитата каза...

Какво са „либерални прорицатели на неизбежния триумф на "държавата на 21 век" “?

Анонимен каза...

Да оставим закачката. За да не слушам и в бъдеще от ефира на БНТ поздравления на нашите русофили за поредната успешна руска експанзия в региона, бих искал да видя в България съвременно ПВО и ПРО прикритие на Варна и Бургас, комплекси брегови противокорабни ракети, пълна ескадрила 16-20 многоцелеви изтребителя с противокорабно оръжие, 4 многоцелеви корвети с хеликоптери на борба и 6-10 ракетни катера. Видно е, че дипломацията не може да възпре вежливите ни съседи отвъд морето. Мирът с тях изглежда трябва да се основава на силово сдържане.

АнонименЪ

Комитата каза...

Абсолютно съм съгласен, и дано някой съюзник се навие да даде някоя кинта за това, че иначе ще ни се види нанагорно.

Анонимен каза...

Общо 51 украински бойни и спомагателни кораби са преминали в състава на Черноморския флот на Русия. Няма нито един случай на тежко повреждане или самопотопяване от страна на екипажите с цел избягване на плен, а вместо това изглежда повече от половината от личния състав са предпочели да преминат на руска служба. Според флотските традиции това е военен позор. Към 26 март Украйна разполага с едва 2 бойни кораба, единият от които няма съвременно противокорабно оръжие ("Хетман Сагайдачний"), а другият всъщност е малък стражеви катер с водоизместване от скромните 40 тона ("Скадовск"). Накратко казано, Украйна на практика вече няма военен флот, а Русия е значително усилена в Черно море:


Dmitry Tymchuk

2 часа ·

Расклад по кораблям ВМС Украины на утро 26 марта 2014 г.

(Позже подготовим инфографику)

Боевые корабли, катера и суда обеспечения, остающиеся в составе ВМС Украины

Боевые корабли ВМС Украины

1. Фрегат "Гетман Сагайдачный" - U130
2. Артиллерийский катер "Скадовск" - U170

Вспомогательные суда ВМС Украины

1. РЗК (разведывательный корабль) "Переяслав" - U512
2. Водолазное судно «Нетишин» - U700
3. Сухогрузная баржа «Сватове» - U763

Катера ВМС Украины

1. Катер АК-01 - U172
2. Катер АК-02 - U173
3. Противодиверсионный катер «Гола Пристань» - U241
4. Катер «Владимир-Волынский» - U721
5. Катер «Пивденный» - U855

Боевые и вспомогательные корабли и суда ВМСУ, над которыми поднят флаг России

1. Подводная лодка «Запорожье» - U01
2. Корабль управления "Славутич" - U510
3. БДК (большой десантный корабль) "Константин Ольшанский" - U402
4. СДК (средний десантный корабль) "Кировоград" - U401
5. Морской тральщик "Чернигов" - U310
6. Морской тральщик "Черкассы" - U311
7. Корвет "Винница" - U206
8. Корвет "Луцк" - U205
9. Корвет «Хмельницкий» - U208
10. Корвет "Тернополь" - U209
11. Ракетный корвет "Приднепровье" - U155
12. Ракетный катер "Прилуки" - U153
13. Рейдовый тральщик "Геническ" - U360
14. Корабль управления «Донбасс» - U500
15. Водолазное судно "Почаев" - U701
16. Спасательное буксирное судно "Кременец" - U705
17. Поисково-спасательное судно "Изяслав" - U706
18. Противопожарный катер "Борщив" - U722
19. Транспорт "Джанкой" - U754
20. Транспорт "Судак" - U756
21. Танкер "Бахмач" - U759
22. Танкер "Фастов" - U760
23. Судно размагничивания "Балта" - U811
24. Судно контроля физполей (СФП) "Северодонецк" - U812
25. Морской буксир "Корец" - U830
26. Килектор "Шостка" - U852
27. Плавучий склад "Золотоноша" - U855
28. Водолазное судно "Каменка" - U860
29. Буксир "Красноперекопск" - U947
30. Буксир "Дубно" - U953
31. Судно-мусоросборщик - U954
32. Транспорт «Горловка» - U753
33. Учебный катер "Чигирин" - U540
34. Учебный катер "Смила" - U541
35. Учебный катер "Новая Каховка" - U542
36. Гидрографический катер "Сквира" - U635
37. Катер "U659"
38. Катер "U662"
39. Катер "U001"
40. Катер "Коростень" - U853
41. Катер «Доброполье» - U854
42. Катер "U926"
43. Водолазный катер "Ромны" - U732
44. Водолазный катер "Токмак" - U733
45. Санитарный катер "Сокаль" - U782
46. Пассажирский катер "Ильичевск" - U783
47. Противодиверсионный катер "Феодосия" - U240
48. Катер-торпедолов "Херсон" - U891
49. Буксирный катер "Новоозерное" - U942
50. Противопожарный катер «Евпатория» - U728
51. Плавучий кран «Каланчак» - U802

https://www.facebook.com/dmitry.tymchuk/posts/474489432679717

АнонименЪ

Анонимен каза...

Христос воскресе!
Нека се върнем още веднъж към действителността на силовите отношения в региона. През последните дни Русия започна да връща на Украйна пленените военни кораби. Дали ще бъдат предадени всичките 51 съда все още не е ясно. Появиха се руски оценки, че бойните им възможности са ограничени заради архаичността на технологиите и неподдържането им. На практика мощно ракетно противокорабно оръжие има само на от два тях, корветата "Приднепровье" U155 и катера "Прилуки" U153. Корветата е в ремонт от 2012 година, а катерът е само катер. Показателно е и това, че някои от вече върнатите не са в състояние да се движат на собствен ход и се влачат от буксири. Иначе казано, при открити военни действия заради нищожните им шансове да окажат съпротива украинските кораби най-вероятно щяха да бъдат потопени за броени часове. Екипажите на такива почти символични военно-морски сили едва ли могат да имат особено силна мотивация да се сражават... Още повече пък, че Украйна получава обратно кораби, но не и пълни техни екипажи. Много от служилите в Крим украински военни моряци ще предпочетат да останат в Русия защото произхождат от полуострова и заплащането в руските ВМС е значително по-високо. В същия период руските медии обявиха, че плановете за развитие на Черноморския флот се променят и заради нарасналите му нужди ще бъдат построени повече от по-горе изброените съвременни бойни съдове:

12:13, 7 апреля 2014
Минобороны заказало три новых «Буяна»
http://lenta.ru/news/2014/04/07/project21631/

11:11, 16 апреля 2014
ВМФ России удвоит заказ на модульные корветы
http://lenta.ru/news/2014/04/16/p22160/

До този момент въпреки продължаващата криза в Украйна, заплашваща с териториален разпад на държавата и овладяване на значителни нейни части от Русия, не са се появявали никакви информации, че западните ни съюзници имат сериозно намерение да се намесят за увеличаване на отбранителните способности на България. Няма дори и намеци за извънредна финансова помощ, даряване или продаване на символична стойност на оръжейни системи и боеприпаси, за оказване на инженерна и логистична подкрепа... За съжаление това не е и основна тема за българските прозападни пропагандисти. Моите почитания към Комитата, но текстове като "Тоталитарен гигант поглъща весело зайче по желание на последното" са пилеене на време и отклоняване на внимание от същинските проблеми, какъвто е практическата обезоръженост на България. Страната ни в бъдеще едва ли ще може да разчита главно на съюзническа военноморска помощ поне по две причини, Конвенцията от Монтрьо за режима на Проливите ограничава тонажа и времето за престой на корабите на нечерноморските сили, както и проблематичността на Турция, единствената значима сила на НАТО в Черно море. До какво може да доведе съчетанието на фактори като небоеспособна армия и проруски настроения сред значителна част от населението и политическия елит, мисля, се видя съвсем ясно в Крим. Евентуални успешни опити за извеждането на България от НАТО и ЕС биха могли да се окажат последвани от пряка руска военна интервенция.

АнонименЪ

Анонимен каза...

В навечерието на 6 май... Из интервю на о. р. вицеадмирал Пламен Манушев, командващ българските военноморски сили от 2009 до 2011 г., а сега народен представител от ГЕРБ, за в. "Преса" от 13 март:

["Преса"] В учението ще участва и българската фрегата „Дръзки“. Каква обаче е готовността на флота ни, ако ситуацията в Украйна се усложни и партньорите от НАТО и ЕС поискат реална помощ в Черно море?

- Флотът ни сигурно няма да отиде да воюва с Русия в морето. Военноморските сили провеждат редовна бойна подготовка, но не съм чул някой да повишава бойната готовност. Не се и разработва вариант да водим морска война срещу някого. Особено със съседните ни страни. Смятам, че в никакъв случай няма да се стигне до такава война. Флотът си изпълнява задълженията по наблюдение и контрол на морските пространства пред нашия бряг. Имаме много модерна система за наблюдение, за която САЩ дадоха над 10 млн. долара. Но трите белгийски фрегати например нямат противокорабни ракети, а точно те са средствата за една морска война. Подготвени са за борба с подводници и въздушен противник. Нашият флот не е пригоден за бойни действия срещу ракетни ударни групировки.

["Преса"] Защо?

- Няма пари за модернизация и превъоръжаване. Толкова години е занемарено всичко. Няма как да стане, като хронично системата е недофинансирана. Така е и с последния военен бюджет. Намален е за 2014 г. с 60 млн. лв. И това намаление е за капиталовите разходи, които са главно за модернизация на въоръжените сили - два от проектите са за флота.

["Преса"] В мандата на ГЕРБ да не би да имаше повече пари?

- Бюджетът беше намален рязко с 40% още през 2009 г. заради кризата. И оттогава се вдигаше всяка година по малко. Целта е да се достигне за отбрана минимум от 1,5% от БВП. Тези пари са необходими не само за модернизация и бойна подготовка, но и да се поддържат тези плавателни средства. Казах и в Народното събрание, че както я караме с това отношение към Българската армия, ще направим и самолетите, и корабите опасни за хората, които ги управляват. Има военни кораби, които не са вкарвани в док повече от десет години. От корозията корпусите се пробиват. Защото все няма пари. Моряците правят чудеса да ги поддържат.

["Преса"] Когато има дупка в кораба, как я запълвате аварийно?

- С цимент. След това, когато се намерят пари, корабът се вдига на док, изрязва се и се слагат метални листове. Така беше и с фрегатата „Смели“. Имаше пробойна и първо я запушихме с цимент Трябваше да се спаси корабът. После я ремонтираха, след като се намериха стотина хиляди лева.

http://pressadaily.bg/publication/37845-%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85-%D0%92%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0

АнонименЪ

Анонимен каза...

Честит Гергьовден от АнонименЪ! Новина от деня, в който разкапващите се ментално и технологично български (и натовски!) ВВС се уплашиха да участват във военния парад заради леко неблагоприятни метеорологични условия:


Шойгу: на развитие Черноморского флота выделят $2,4 млрд

Последнее обновление: вторник, 6 мая 2014 г., 08:55 GMT 12:55 MCK

На развитие Черноморского флота России до 2020 года будет потрачено 86,7 млрд рублей (2,4 млрд долларов), сообщил министр обороны Сергей Шойгу.
По словам министра, развитие системы базирования Черноморского флота проводится в рамках федеральной целевой программы.
В этом году ЧФ должен пополнится подлодками и надводными кораблями нового поколения. Также, по словам Шойгу, в эксплуатацию введены 48 объектов инфраструктуры в Новороссийске и пунктах дислокации береговых войск в городе Темрюк и поселке Уташ.
Как отметил министр, Черноморский флот всегда получал необходимые силы, но в связи с последними событиями по вхождению в состав России Крыма и Севастополя возникла необходимость внесения изменений в программу его развития.

http://www.bbc.co.uk/russian/rolling_news/2014/05/140506_rn_black_sea_fleet.shtml

Анонимен каза...

И докато в България се обсъждат трудностите по доставянето на някакви си 4 двигателя за МиГ-29 като отчаян опит за запазване на собствените възможности за охрана на въздушното пространство, то:

«Мы наблюдаем в Крыму существенные изменения в части развертываемых там вооружений. Зенитные системы контролируют примерно половину Черного моря, а ракеты класса "поверхность-поверхность" покрывают его целиком. Эти системы вооружения превратили Крым в могущественный плацдарм, обеспечивающий проекцию силы в регионе», — подчеркнул Бридлав на брифинге для журналистов.

http://lenta.ru/news/2015/02/26/breedlove/

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)