неделя, март 16, 2014

Надеждата в задните части на географията

 "Треугольник будет выпит. Будь он параллелепипед, будь он круг, едрена вошь!" 

Някъде към края на първото десетилетие на 21-ви век, г. в град Перм, Русия, в гадна панелка на последния етаж, живее Виктор Служкин, заедно с жена си и малката си дъщеря в доста обтегната семейна обстановка.Перм е зачукана руска провинция, на брега на река Кама (Волжка България е наблизо, българи!), обаче далеч не най-зачуканата. Цари пълен морален и материален упадък. Животът е тъп и скучен, а Виктор разнообразява ежедневието си с най-руския порок. 

От немай-къде си намира работа като учител по география, и то на 10-ти клас, абсолютно изпуснати деца, в ситуация, много подобна на българския филм отпреди година-две  „Номер едно“.

Учителите, и въобще възрастните, също не са бляскав пример за подражание.

Ако следваме клишето на жанра, то филмът би трябвало да покаже как общуването с пълните с енергия хулигани и съвместното преодоляване на препятствия би трябвало да доведе до духовно прераждане на даскала, който да се превърне постепенно в личност с цел, посока и някаква по-смислена реализация, а самите малолетни – в млади хора, изведнъж устремени в бъдещето си, открили красотата и смисъла на живота около себе си, някак си намерили надежда между ръждясалите кораби, потъналия в разруха град и в провинциалните нрави....

Слава богу не е така. По-сложно е.

Свежо чувство за хумор, горчива сатира, стигаща до ръба на политическото, достоверни герои и монолози. Константин Хабенски в главната роля – изключителен.

Без особено съдничество навлизаме в отношенията родители-деца, съвременни семейства, трудови колективи, учител-ученик... пак за да се убедим, че нещата никога не са прости и решенията никога не са лесни.„Географът изпи глобуса“ е вторият филм, заедно със „Сталинград“, който е спорил за филм на 2013г. в Русия. Моите предпочитания определено са за „Географа“.

Категорично да се гледа. Дори с деца над 16 май е препоръчително ;) За по-малки не е подходящ.

Все още има прожекции, днес и утре.
4 коментара:

Анонимен каза...

Много си лаком. Продължаваш с русофобските описания. Явно 120000 долара, които ти приведе "Американския тръст" не те задоволяват. Искаш още. Не си писал само как Путин разстрелва деца и после ги изяжда.

Комитата каза...

Ей само за руски филми говоря и пак русофоб, няма отърване ;)

Анонимен каза...

Конфликта в Крим доведе българския културен феномен "русофил/русофоб" до абсолютна истерия. Описанието ти е русофобско, колкото филма е "русофобски". А филма може да е русофобски, само ако вскичките бози за мрачното ежедневие в американските гета се обявят за антиамерикански. За съжаление другарю от номер 1, тези филми просто описват действителността.
Чудя се какво чутовно напъване трябва, за да си промиеш така мозъка във време, когато има толкова много и разнообразна информация. А филма изглежда добър. Нищо че не е идеологичен петмез за това, как Русия спасява света от лошите.

Комитата каза...

Благодаря. Филмът много си заслужава. Сега да видим, ще обвинят ли авторите му в русофобия :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)