понеделник, март 03, 2014

Путин окончателно се превърна в Кадафи

снимка

Путин окончателно се превърна в Кадафи и ще сподели съдбата му.

Ако имах възможност отново да задам същия въпрос на Константин фон Егерт, сега щях да имам повече аргументи. И вече съм сигурен, че аз излязох прав, а не адаша.

Вълкът може да си смени кожата, дори за 50 милиарда, като Олимпиадата в Сочи, но нравът му остава същият.

Дори и отявлени критици на Путиновата политика и на нашето мижитурно проруско правителство в София, успяха да изтръгнат от себе си по някоя похвала за свършеното там „Да, голяма грандомания, но много неща са успели да постигнат“ и т.н.

Изглеждаше, като че ли Путин е закрепил роненето на престижа си, и дори до известна степен е успял да си върне от реномето („очовечил“ се е) . Всичко (почти) изглеждаше като „при хората“ – хотели, спортни съоръжения и дори обслужващия персонал е бил изключително любезен (което е потресло издълбоко някои руски журналисти). Масовото умъртвяване на бездомните сочински кучета и публичният бой на правозащитнички с камшик мина почти незабелязано и беше записано в графата „национална специфика“ (за каквато „специфика“ и тук мечтаят хора)

Събитията в Украйна, изглежда, са ядосали неимоверно Путин и свитата му.  През изминалите години след 2004, най-големият кошмар на путиновия режим, който предизвикваше непрекъснато ретроградни промени в законодателството, влошаване на медийния и бизнес климат и множество дискредитиращи действия, се дължаха именно на страха на Путин от „цветни“ революции. А най-известната цветна революция е „оранжевата“ в Украйна.

Какво означава недопускането на „цветни“ революции - това означава да не се допусне никаква непредвидимост в обществото, всичко да се случва по план, и то по плана, който се спуска от лицето на най-горната седалка. Това означава, да знаем не само кой ще е следващият президент, а и предишният да го посочи.

На човешки език борбата с цветните революции е борба в никакъв случай да не се допусне гласоподавателят и гражданинът сами да посочат кой и как да управляват държавата, тоест, пълен приоритет на „ръчното управление“ от началството над някакви спонтанни демократични „глупости“ (Учудващо е колко фенове има ръчното управление и в България, но това е разговор, който ще оставя за друг път).

Случилото се през 2008г. в Грузия, така или иначе, въпреки престъпния си характер, можеше да бъде наблюдавано само в по-едромащабните карти и по време на сочинската олимпиада на Путин окончателно му беше опростено. (между другото, водена по време на олимпиадата в Пекин).

Само дни след олимпиадата, с агресията си в  Крим Путин окончателно се превърна в международен парий, тоест отсега нататък, възстановяването на образа на Русия като нормална държава минава само и единствено през слизането на Путин от власт. А слизането на Путин от власт вече няма как да стане по мирен път. Защото дори, ако в пристъп на лична лудост или разкаяние, той подаде оставката си, в най-добрия случай го очаква съдебен процес, който завинаги ще го остави зад решетките. Тъй като в момента, в който той пусне юздите на властта, всички факти, всички престъпления, всичко натрупано през годините ще му бъде предявено а той няма да има къде да избяга и как да се защити.

Демократичното устройство, освен че осигурява редовната смяна на водата в аквариума на държавата, предпазва и тези членове от политическия елит, които са били на власт, от саморазправа. Тъй като са на власт за ограничен срок  и с ограничени правомощия, те няма как да натрупат критично напрежение. А и чисто физически по-трудно могат да натрупат престъпления след които няма връщане назад, макар че някои майстори като Янукович го могат и това.

А случаят Путин/Кадафи вече не е тоя, последната граница беше премината.

Прогнозата не е много весела. Властта в Русия се клати, Путин не може да слезе от гърба на тигъра, защото ще бъде изяден. Остава му единствено да затяга гайките и да отлага неизбежното – с все по-големи репресии над опозицията, все по-голямо ограничаване на свободата на словото, все по-голяма намеса в икономиката, все по-интензивно използване на силовите структури.

Да, и тукашните му „приятели“ да му мислят, на чий кораб се возят и колко е безопасно за тях.

PS. Честит рожден ден на блога, между другото! Днес навършва 8 години!

Гледам че дори и в първия месец, когато Стойчето пишеше по-често, имаме материали за Русия и Путин.

Путин е омръзнал на американците
Българи-юнаци (посветено на 3-ти март)17 коментара:

Анонимен каза...

Да наречеш пусирайтътките "правозащитници" е висше постижение на новговора. Кого са "защитили"? Може би "застъпници"?

Иначе точния термин (злоупотребен за нещо друго напоследък) е "тролове". Пуси Райът са тролове за либерални ценности.

Стойчо каза...

Честит ни празник :)

Комитата каза...

Стойче, забелязваш ли, че нашите тролове не разбират много добре български ;)

Стойчо каза...

Подозирам, че изобщо не ни четат

Анонимен каза...

За тази статия колко ще ти платят американците. Давай в същия дух, може още долари да ти изпратят, макар че Обама едвам спаси фалита.

Анонимен каза...

Маститият анализатор Комитата:

"Прогнозата не е много весела. Властта в Русия се клати, Путин не може да слезе от гърба на тигъра, защото ще бъде изяден."

Иван Кръстев:

"The end result may be the emergence of a third Russian empire or a failed Ukrainian state at the center of Europe."

АнонименЪ

Комитата каза...

Хахах, аз съм съгласен с Иван Кръстев, но ние говорим за различни неща. Това че ще основава империя не означава че ще свърши добре, а означава точно това, което казвам – Путин се превърна в Кадафи.

Питай Иван Кръстев като го видиш, как ще свърши Путин ;)

Анонимен каза...

Боя се, че за пореден път губиш връзка с действителността. Всъщност прогнозите ви представят противоположни развития, премислена експанзия с шансове за успех на един относително стабилен режим у Кръстев срещу беззадръжна агресия на силно нестабилен режим преди фазата му на срив при теб.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Putin e Kadafi,a Komitata e edin istinski Brad Pit!Ajde,vzemaj transha, za velikite si prozrenia!

Анонимен каза...

'Путин окончателно се превърна в Кадафи и ще сподели съдбата му.' За последното - може би, но не в близко бъдеще. Тези дни той е герой за Русия и половин Украина. Разбира се, изключвам 1-2 процента московчани, които борят агресора във Фейсбук.

Ако претрепването на Путин като Кадафи май ще позакъснее, то Киевската революция подозрително започва да прилича на онази в Букурещ през 1989. Виж този линк към 'Ехото на Москва'- http://www.echo.msk.ru/blog/echomsk/1272844-echo/

Киро

Анонимен каза...

П. п. Целта ми не е да се заяждам. Намирам подхода на Комитата за безполезен и дори вреден, тъй като внушава не съвсем убедителни очаквания за вътрешен разпад на съвременна Русия в обозримо бъдеще. Не бива да преувеличаваме слабостите на съперника, по-здравословно е да познаваме възможностите му. Струва ми се, че вече се намираме в ситуация, в която трябва да се мисли за цялостна политика на сдържане на Русия в Източна Европа отвъд границите на Украйна, която вече едва ли има големи шансове да продължи да съществува като единна държава. От съюзниците ни в ЕС и САЩ бих искал да видя сериозен натиск върху българските институции с цел реформи, действено участие в изграждане на независима от Русия енергийна система, чувствително увеличаване на европейските фондове и значителна помощ за модернизацията на армията ни.

АнонименЪ

Комитата каза...

:)

Прогнозата ми за съдбата на Владимир Путин си остава същата. Човекът се вкара в капан, от който не може да излезе, защото натрупа твърде много грехове и врагове. Тоест, единственият му изход е доживот да държи властта.

Въпреки че съдбата на Русия не е предмет на този материал, така наречената „империя“ на Иван Кръстев наистина се създаде. Тоест, създаде се силна ядрена държава, която отказа да играе по правилата на демокрациите и постави за приоритет собственото си разширение, поставяйки на второ място всичко, което прави от една държава държава на 21-ви век - като човешките права, глобализираността, меката сила и тн. Колко ще просъществува това архаично нещо? „Хилядолетният райх“ на Хитлер изкара 12 години - от 1933 до 1945г. Съветската власт изкара 72 години, на нечовешки висока цена. Готов ли е Путин да я плати?

А държавата на Путин се крепи икономически на много крехка основа - цените на нефта и газа.

Но както казах, тук не обсъждам евентуалната съдба на Русия, така че няма и да се задълбочавам в темата.

Анонимен каза...

Тази концепция за "държавата на 21 век" ми изглежда като пожелателно мислене от чист вид. Анахронична кръстоносна менталност, която приема, че собствените норми са единствено правилните и всички останали могат да избират между само две възможности: или да ги приемат, или да загинат. Светът наоколо обаче е доста по-пъстър. Авторитарните и теократичните режими показват упорита жизненост и експанзивност. Затова прагматичното говорене в нашата ситуация според мен изисква не изричане на заклинания за скорошния край на Путин, а вглеждане в собствената ни слабост. Ако водещите ни съюзници не се заемат на дело с реформирането, модернизирането и социалното стабилизиране на посткомунистическите Балкани, успешното руско настъпление в региона може и да продължи.

АнонименЪ

Комитата каза...

Окей, това е твоята политическа позиция.

Анонимен каза...

Москва е 13 млн жители. Недоволни 1000-2000 човека. Сметни това колко е процента. И то само в Москва. У нас 100 протестиращи са повече. Както виждаш твоята протестна кауза до нищо не доведе. Същото предположение за сваляне на Путин си е чиста фантазия.

Анонимен каза...

GOLEM KAPACITET BE;PSEVDO-KOMITO -nA pUTIN MU TREPERAT NEKOI RABOTI;KATO;TI;CHETE PSEVDO-ANAKIZITE

Анонимен каза...

"For the West, the demonization of Vladimir Putin is not a policy; it is an alibi for the absence of one."

How the Ukraine crisis ends

By Henry A. Kissinger, Published: March 6

http://www.washingtonpost.com/opinions/henry-kissinger-to-settle-the-ukraine-crisis-start-at-the-end/2014/03/05/46dad868-a496-11e3-8466-d34c451760b9_story.html

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)