четвъртък, февруари 27, 2014

По–живи легенди, отколкото очаквате

картинка

Честно казано, пристъпих в киносалона с леко тягостно чувство. В пристъп на порив за нещо „по–различно“ реших да гледам новия български филм „Живи легенди“ на Ники Илиев.

Не можах да намеря ревюта на филма в интернет, което по принцип е лош знак, защото, ако в публичното пространство присъстват единствено официалните прессъобщения, то това означава, че или творбата не е привлякла достатъчно внимание, или хората, които пишат за кино, са били в неудобно положение да избират – с творците на филма ли да си развалят отношенията, или с публиката.

Все пак, попаднах на едно сравнително положително ревю на Милена Фучеджиева, което и наклони везните към закупуване на билет.

Наскоро спорих с познат, кой е най–тъпия български филм (аз клоня към „Операция Шменти–капели“), а той ми възрази енергично:

– Глупости, най–тъпият български филм е „Чужденецът“!

А това е предишния филм на Ники Илиев. Не съм го гледал, но такова категорично мнение леко ме стресна.

Като цяло, съм приятно изненадан от „Живи легенди“. Леката комедия, поради свръх–сериозността на нашия национален характер (а сигурно и поради други обективни фактори), в България трудно вирее и често се изражда в просташка халтура или в негледаема скука.

Продуктовото позициониране е много сериозно и авторите съвестно са си свършили работата по тая част.

Саундтракът е изненадващо добър, дори една от песните твърдо съм решил да си намеря.

Орлин Павлов в главната роля е също страхотен! Дълго време бях сериозно предубеден към него заради оня гаф с Евровизията и  песента „Лорейн“, която в най–добрия случай е обикновена имитация на хиляди подобни поп парчета, но в последните години прави интересни неща, които стават за гледане/слушане.

„Легендите..“ е приятна лека комедийка, с няколко наистина смешни и с няколко разчувстващи момента.

Сюжетът е от вида „Какво ли щеше да стане, ако нещо те удари по главата и се върнеш години назад...“

Има някои странни сюжетни решения, продиктувани очевидно от спонсорите, както и няколко кадъра от Монако (сигурно готино са си изкарали там ;))

По–досетливите сигурно ще изчисляват защо във филма играят голф и кикбокс, защо Балчик е сниман от такива странни ракурси, какви са тия хотели и барове, образци на мутробарока и прочее... Определено България изглежда по–лъскаво, по–кичозно и по–грандомански от реалната си версия, ама какво толкова, нали е на кино.

Участва и побелелият Микеле Плачидо, който в една мъничка роля показва голяма класа.

Младежът, който играе автентичен тинейджър, също има талант.

Можеше ли да се ошлайва повече? Сигурно е можело, ама дали е имало време/пари/съгласие? Не е много ясно :)

Като цяло, става за гледане. Не е шедьовър, но е достатъчно свеж, за да задържи вниманието докрай.

4 коментара:

nousha каза...

След като ми се наложи да гледам няколко пъти "Чужденецът", не мислех да си причинявам нищо подобно втори път, но може би ще дам шанс на "Живи легенди" след това мнение.
Иначе "Чужденецът" е филм с чудесна идея, реализирана от-вра-ти-тел-но.

Belomore каза...

"Чужденецът" със сигурност не е филма за гледане няколко пъти, но слуховете за неговата отвратителност са силно преувеличени.

Става - нищо повече, но няма и претенции за друго.
Лично аз не очаквах много, даже напротив - подходих с очакване за ужасен ужасон, предвид което останах по-скоро доволен.

Вероятно същият е и "Легендите...", както разбирам.

Анонимен каза...

Филмът радва много. Не се сещам кога за последно съм излизал от киното ухилен и доволен от гледаното.Толкова ми хареса, че даже бих си го купил на BlueRay. Предната бг комедия, която гледах беше "КБР:Ядрена заплаха",който имаше своите моменти, но сравнен с Живи легенди е направо тъп.

Анонимен каза...

http://apibg.blogspot.ca/

живи легенди е качен

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)