понеделник, февруари 24, 2014

Опасност от политически мародери в Украйна

Чуват се все по-сериозни слухове, че Русия ще направи всичко възможно да разцепи Украйна на Източна и Западна. Подготовката е забележима и не е нещо непознато за нас, особено през последните месеци. В източните, рускоговорящи области на държавата и в Крим, на населението се отсипва на корем от опорните точки на държавните руски телевизии.

Много хора в Източна Украйна вярват, че в Киев е станал фашистки преврат с помощта на „Запада“, каквото и да значи това, и че „легитимният“ президент Янукович, който проля кръвта на народа си, има право да управлява.

Миналото ни дава достатъчно аргументи, за да се притесняваме.

В корейския случай, след като САЩ и СССР се договарят за общи свободни избори в двете окупационни зони, СССР се отмята и вместо избори, установява в Северна Корея жесток тираничен комунистически режим, който трае до ден днешен (и с който нашите негнусливи правителства продължават да си сътрудничат).

Германският случай е малко по-сложен, но в основата си е същият. Сталин е отправил  предложение на западните си „съюзници“ и на западните германци за обединение на Германия, но естествено при толкова тежки условия, че предложението му е отхвърлено от Конрад Аденауер и правителството му. Големият „антифашист“, другарят Сталин, например иска спиране на процеса на денацификация като задължително условие за обединение. Правителството на ГДР пък има още по-екзотични виждания за обединена Германия, като задължително условие за обединение (например петилетки).

В по-ново време подобна е съдбата на Грузия, особено след войната от 2008г., тъй че да стискаме палци на украинския народ да не ги споходи тоя „късмет“.

Пак късмет, че България има поне формално членство в ЕС и НАТО.картинка

7 коментара:

Анонимен каза...

Трябва да се прави и малката разлика, че в случая става дума за територии, населени с руснаци, а не с корейци или немци. Тия руснаци самите те си искат да минат към Русия, и се намират в Украйна просто защото е мислено, че СССР никога няма да се разпадне, и чисто административно са придадени към Украйна по времето на комунизма. Всъщност интересът на Путин е обратния. Той има за цел да ги задържи в Украйна, за да може чрез тях да влияе на политиката на цяла Украйна. (Добри Божилов)

Кентавър каза...

Тоя паралел между Сталиновата политика спрямо Корея и Германия и днешната политика на Путин спрямо екссъветското пространство е леко неуместен.
1. Времената и условията тогава са били други.
2. Както казва в горния коментар - в случая говорим за не за корейци и германци, а за етнически руснаци или гравитиращи към тях. За победата на комунизма в световен мащаб пък въобще не става въпрос.
3. Аз не виждам разлика между съветското нахлуване в Афганистан и руското в Грузия, но пък и не виждам с какво войните на САЩ срещу Афганистан и Ирак от последните 10 години са с нещо по-различни.

Hristo Hristov каза...

Като цяло в БГ блог простраството винаги се гледа на Запада като "добро" и на Русия като "зло". Реално и САЩ и Русия си гледат техните интереси. Това, че се провеждат привидно демократични избори не означава, че избраните не лижат задните части на господарите си (пример нашата мила татковина). Американците решиха че трябва да отцепят Украйна от Русия и за това сега Украйна ще се разцепи. Русия не е виновна в случая.

Анонимен каза...

Драги Комита,

Както си подгонил мечката, не е лошо да погледнеш и към българския интерес. След десетилетия насилствена румънизация и русификация, сега май българите в Украина ги чака съще такава украинизация, особено ако министър на образованието стане човек на Тяхнибоковата 'Свобода', както се говори. Демокрация ли? Ама де-де...

Виж Медиапул
http://www.mediapool.bg/sofiya-nedovolna-che-novite-upravlyavashti-v-ukraina-otmenili-statuta-na-balgarskiya-ezik-news217247.html

Киро

Комитата каза...

Първо, не е ясно кое точно е българския интерес в Украйна, досега не съм го чул от никого.

За българското малцинство в Украйна, което е тежко русифицирано между другото, ще ви пиша отделно.

Но виждам че по основната аргументация нямате забележки.

Анонимен каза...

Има все още мнения, че добре е за България да е към Москва. Да сме излезли от ЕС и т.н.- приказки и намеци на русофилите.
Относно Украйна: мисля, че е добре да се види, че дори там не искат да са с Москва (събарят Ленин). Ако не могат да са заедно-нека се разделят (ама украинците да си решат). За БГ ще е по-добре 1/2 Украйна да влезе в ЕС с някакви условия, отколкото нищо.

Анонимен каза...

https://www.facebook.com/no.eurasian.union.bg

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)