четвъртък, януари 30, 2014

За единството, действието и окупацията

(обръщение към тези, с които заедно протестираме)

Ние, всички ние които протестирахме, като категорично отхвърлихме сегашния ред в държавата, вече сме заедно и сме по-заедно, отколкото си мислите. Въпреки че ви изглежда, че всеки от нас може да напусне, за да строи прекрасния си нов живот отделно и на чисто, без останалите да му тежат като топузи на краката, на собственото си парцелче, това не е така.

Ние вече сме заедно и вече сме мрежа. Мрежа – тоест система от връзки, които предават импулси по всички свързани елементи.

И като в мрежа, ако дръпнете в единия край и другия край се разтриса, без това да го желае, без да носи отговорност, или дори ако е абсолютно против.

Няма значение дали подкрепяте или се противопоставяте на втората окупация на Университета. Ако тя е успяла, ще ви похвалят, като „протестиращи“, ако не е успяла, ще ви заклеймят пак като такива.

По време на този протест чух много проекти за нов тип просвещение, за нов вид духовна революция, нов вид морална революция, която в един следващ момент ще направи от България нормална държава. Това е идея, която циркулира независимо сред големи групи протестиращи.

Засега двете фундаментални идеи за промяна се свеждат до диалог и образование. Идеята е проста – по този начин да се мобилизират повече хора като съюзници и тези съюзници да осмислят посоката за промяна на обществото по същия начин, по който ние бихме искали това да стане, изгодно за всички. И това да бъде устойчиво (тоест за дълго време напред)

Сещам се за поне три такива проекта в момента, които се развиват независимо и по собствена логика.

Противоречи ли тази идея на целта, която си поставяме, а именно бързата оставка на сегашното правителство и извънредните парламентарни избори?

Не противоречи, но само в случая, че планираното просвещение е сериозен ангажимент който да бъде движен независимо от факта на оставката. Защото тези, които казват „ама дайте първо да просветим народа, а след това той сам ще си нареди живота, искайки оставка междувременно“, в най–благоприятния случай не разбират мащаба и трудността на задачата.

Аз държа преди всичко на оставката, като събитие което ще отпуши много затлачена обществена енергия.

След като падне това правителство, пътищата ни се разделят. Ние сме твърде различни, аз това го осъзнавам, 25 години наблюдавам какво се случва в тази държава, даже 30. Хората се разделят, хората се събират. Единствения начин да постигнем някаква цел, това е в някаква точка от историческия процес, да се съберем заедно и да избутаме тая канара, която е запречила пътя на всички.

Не е реалистично да се очаква, че след като сме се събрали заедно, винаги ще бъдем заедно и винаги ще бъдем приятели и ще действаме по един начин. Може би утре, след година, ще бъдем люти политически противници по някоя тема и това е нормално.

Ние трябва да намерим начин, някак си да формулираме нашия общ интерес и да действаме заедно. Когато се возим на трамвай, не е необходимо да сме приятели с ватмана или с директора на градския транспорт. Но имаме общ интерес – трамваят да се движи.

И това, което съм забелязал от самото начало на протестите - с всяко отпадане на хора от нашето движение, ние трябва да мислим как да ги привлечем обратно. Страшно много хора останаха навън. Честно да ви кажа, смятам че ние стоим на едно място, че все още е 14-ти юни, въпреки че навън има сняг, защото ние не можем да минем през тази омагьосана врата, а не можем да минем през нея, защото не сме всички заедно и защото всички едновременно трябва да врътнем ключовете си в ключалката на тази врата.

Аз съм един от хората, които категорично подкрепиха втората окупация, въпреки редицата неудобни моменти в нея. Като например това, че вътре вероятно е имало хора, които не са свързани с университета и могат да дадат повод на ректора да вкара вътре полиция. Нямаше как да не ги подкрепя. Външните хора напуснаха, рисковете бяха намалени, окупацията приключи, но разтресе всички ни.

Нали разбирате - ние сме свързани.

И въпреки че позициите на всички групи протестиращи са много трудно съвместими, първа точка за това, да спечелим добро бъдеще за България, е да можем цивилизовано да разговаряме помежду си (това ще ни свърши добра работа и след оставката), да имаме формат за разговор, който позволява това. Забелязвам, че постепенно разговор се получава. След уточняване формата за разговор, ще се роди общото действие, което в момента не мога да ви предложа какво е, но има достатъчно хора, които могат да го измислят.

А след това действаме и най–накрая ще можем да скъсаме този лист от календара. 

16 коментара:

Анонимен каза...

Дрън, дрън. Оставка и точка. И какво по-нататък - мъгла. Кой здравомислещ ще се отдаде на една кауза, като непрекъснато му надуват главата с идеята за една бъдеща нормална България. Тъпо и сухо, думи които слушаме 25 г. А втората окупация на СУ, имаш чувството, че се извършва от олигофрени, така го мислиш, но няма да си го признаеш. Аз също искам оставка, но заедно с тези - никога.

Комитата каза...

Ти пък, нали твоите хора са на власт. Защо им искаш оставката?

Анонимен каза...

Покъртително тъпи бяха сладурите от втората окупация. Чак да ти стане неудобно, като ги гледаш как се опитват да симулират наличие на мисъл и като ги слушаш как се мъчат да вържат две думи пред микрофоните. Само Манол не е тъп. Личеше си, че го е срам от другарчетата. И каква подкрепа могат да съберат тия екземпляри? И протестъри, и непротестъри се пукнаха от смях с тях. Жалка история. Обаче някои хора продължават да си вярват, че тази акция имала голяма полза за "каузата".

Комитата каза...

Слушай, ако си се пукнал, бързо търси лекарска помощ!

Иван каза...

Добре де , то е ясно ,че историята е сложна и много забавна ама като незнаят кой политик какво да каже не окупация ами гърмежи ще има. Проблема с нашите политици е ,че са дебили , хем са лумпени хем капка срам нямат с наглоста си в извлиянията или както казваше великия г-н Донев - "Ще преобладава сложно време" http://www.youtube.com/watch?v=SyWydWLmszE

Анонимен каза...

А, ти за мен не се притеснявай, моето момче, аз съм лекар, хахахаха... Удари греда.
Иначе от втората окупация вечно ще помня един разговор между репортерка и окупатор. "Защо имате толкова малка подкрепа", пита репортерката, визирайки броя на "новите будители". А сладурът отговаря "Амммхмм..той и Айнщайн е бил един." Ахахахахаха...
Айде чао, бъди жив и здрав.

Комитата каза...

Лекувай се тогава, не се помайвай.

Milen Georgiev каза...

Въпреки, че не съм протестирал ефективно, аз споделям много от възгледите на протестиращите. Харесвам протестиращите, не защото са млади, интелигентни и (някои) успели, а защото искат да имат повече свобода в действията си. Смятам, че ако имаме по-голяма свобода и се научим да я използваме, ние ще сме по-ефективни като нация.

Тук обаче ми се струва, че има голям проблем - хората, които искат да са свободни, много лесно се разделят. Ако двама души имат 9 общи цели и една която ги разделя, то по-вероятно е те да не могат да обединят силите си за постигането на 9-те, а ще се конфронтират по 10-тата.

Комита, кажи - познаваш ли хора, които биха разботили заедно по общите си цели, независимо, че имат сериозни различния по един/два конретни въпроса?

Характера и работата ми не ми дават възможност да познавам много хора, но от постигните в социланите мрежи и блоговете (като този тук) оставам с впечатлението, че повечето българи, които искат свобода, не могат да работят заедно.

Комитата каза...

Впечатленията са ми горе–долу същите. Но прогнозата ми е различна. Възможно е да се получи ;)

Milen Georgiev каза...

Комита, само ми кажи, ти познаваш ли поне 10 човека, които да могат да се обединят от общи цели, независимо, че имат различия?

Анонимен каза...

Наистина,то бива християнско милосърдие,ама пък чак толкова?!Да имате вие/представляваната от Вас група/ нещо общо с подобни дебили?Не се чудете,че исканията Ви за оставка будят смях и съжаление!

Комитата каза...

Коя е представляваната от мен група?

Анонимен каза...

Би трябвало да знаете.Все пак-никое правителство не подава оставка под натиска на един блогър,представляващ само себе си.БИ ТРЯБВАЛО да знаете ЗАЩО и от чие име са Вашите искания.

Комитата каза...

Това някаква лекция по политология ли е? Правителства многократно са подавали оставка след народно недоволство, включително в България през февруари 2013, включително и в арабските държави.

Анонимен каза...

Значи,Вие сте "народът"!?Якичък сте ,ама чак толкова...

Николай Христов каза...

@Анонимен:
По стила на писане, а и начина на мислене прозират нечии опорни точки. Може би заради това сте и анонимен - (защо) не смеете да се персонифицирате, г-не (лекар)?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)