понеделник, януари 13, 2014

Новата надежда изпълзя от неочаквано място

Обикновено сме свикнали да възприемаме БСП като монолитна партия, която цени единството си преди абсолютно всичко друго.

Когато нещата не вървят, а нестихващите протести в България са точно такъв симптом, че нещата на БСП хич не вървят, тогава, въпреки стоманения пиарски и организационен похлупак, който тежко затиска врящата тенджера под налягане на интереси и скандали в партията, нещата тръгват от крамоли и стигат до война. 

И това е заслуга на протестите!

Затова, започналата война между групите на Станишев и Първанов е нов момент в историята на БСП. Обикновено не ме вълнуват особено вътрешните противоречия при тях (понякога ми идва желание да хвана единия и да ударя другия), но този път нещата са изключително сериозни. И дори дават надежда за скорошна оставка на правителството – например през февруари! За да могат парламентарните избори да са с дата близка до тази на европейските. 

А това е важно за БСП, заради европейските партньори, които по европейски кампании преглъщат всичките екскременти на местните си сестрински партии без да мрънкат.

В интервюто си снощи Гумен Речев, пърдон, Румен Гечев, наруши един свещен постулат от скорошната история на БСП. Нарече връщането на мандата през 1997г. от Георги Първанов и Николай Добрев не иначе, а „предателство“ към партията и измяна на решенията ѝ.  Ясно е, че след такива обвинения, Рубикон е минат и „предателите“, между които е Кирил Добрев, син на върналия мандата Николай Добрев, и смятан за близък до Първанов, или убеждават партията, че те са прави и изхвърлят „клеветниците“ от нея, или пък започват да си търсят друга партия. 

Трети път на мен не ми е известен.

Още повече, че няколкото риска, които Станишев пое, измежду които да състави „експертното“ правителство на Орешарски, с което да потърси по–широка подкрепа, се провалиха гръмовно и повличат цялата партия в пропастта.

Да, но ако „предателите“ бъдат отстранени от партията и от парламентарната група, тогава какво ще стане с мнозинството?!

Днес Ивайло Калфин, който също е смятан за близък до Първанов, е подал оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. 

Ясно е, че след обявената война, ползата за него да бърше задниците на Станишев и ко. пред Европа се свежда до нула. И колкото по–бързо се разграничи от другарчетата си, толкова по–голям шанс има кариерата му да продължи и след края на мандата на този европейски парламент. 

Отвързаният от каишката Сидеров, изведнъж събудилият се главен прокурор и тежките думи на Йовчев по адрес на Сидеров не са случайни. Наистина, това може и да е увереност, че са напазарувани още депутати от ГЕРБ, Първанов няма влияние над други депутати, освен над Кирил Добрев и златно пръстче на стайно цвете няма да потрябва. 

Но за мен по–вероятно е, че тъй като правителството така или иначе пада, защо поне да не заметат под килима най–смрадливата част от коалицията и Станишев да вземе някоя червена точка точно преди изборите. 

Спекулации и теории, но приятни!5 коментара:

Апостол Апостолов каза...

А бе, аз няма да им искам оставката. Не е оригинално, банално е. Пък и бездруго цялата тази работа беше едно много тъпо, нелепо и безсмислено начинание от самото си начало.

Ще чакам следващите избори, които ще са след 3 години и половина...

Стойчо каза...

таман си мислех, че почти цяло денонощие нямаше ни един опорен коментар, ама веднага ме опровергаха

Анонимен каза...

Приятни и добре платени-дивият каратист има мангизи и не му се свидят,когато става дума за "демокрацията".И все пак-не бързай да се радваш-не се знае дали ще замезиш и ти!/или може би вече....?/
Впрочем,затова ли не "щурмувахте" Парламента и някои студенти решиха ,вместо да спят в СУ,все пак да поучат там малко?Изглежда,информацията,че има "вътрешно решение" на проблема ви,сте я знаели?

Vencislav Georgiev каза...

Нека си пожелаем оставка през Февруари. Може би това ще е щастливия ни месец. Но и ние трябва да помогнем за това, да измислим ефективно начини за натиск. Аз лично имам идеи, но се вижда че ченгетата следят форума и ще се въздържа да ги споделя.

Анонимен каза...

Още един шаран се е хванал на играта на доброто лошо ченге и лошото добро ченге :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)