четвъртък, януари 09, 2014

Да спасиш другите и да спасиш себе си на кино

Гледах „Спасяването на мистър Банкс“.

Това е историята на създаването на холивудския филм „Мери Попинз“ от 1964 г. по едноименната книга на писателката Памела Травърз. Книжка, която всички от моето поколение като деца сме чели, а вероятно е четена и много преди и след нас.

Филмът е концентриран около борбата между г–жа Травърз и студио „Дисни“ как точно да се екранизира книгата. В битката често се включва и самият Уолт Дисни. Това е епична схватка на визии, която стига много по–дълбоко от обикновени спорове за реплики, костюми и декори. И честно да ви кажа, много по–често бях на страната на госпожата, отколкото на страната на Дисни, защото по онова време Холивуд прилича на Боливуд – песни и танци до насита във всеки детски филм, дори и сюжетът да не го изисква. Плюс захаросаната Дисни анимация, която е вече тяхна запазена марка.Има и друга сюжетна линия – за детството на госпожа Травърз в Австралия, когато тя още е малко къдраво детенце, която трябва да намери себе си някъде между ексцентричния си баща (невероятна роля на Колин Фарел) и фрустрираната си майка.

Това е страхотна история за родителството, за детството, за демоните, които ни преследват цял живот, за това как изкуството може да спаси душата на хора, които отдавна са си отишли от този свят.

Историята е документална, а понеже филмът е производство на Disney Studios, в разказа се наблюдава известна пристрастност към студиата и легендарния Уолт и, като че ли, малко повече строгост към госпожа Травърз.

Актьорската игра е страхотна, с невероятния квартет – Том Ханкс (Уолт Дисни), Ема Томпсън (възрастната г–жа Травърз), Колин Фарел (бащата на малката Травърз) и Пол Джиамати.За да изпита човек пълното удоволствие от филма, може би първо трябва да прочете книгите за Мери Попинз (която, признавам, не харесах особено като малък – „Ама защо лети?“, „Ама защо е толкова строга?“), след това да гледа оригиналния „Мери Попинз“ от 1964г., и накрая да гледа „Спасяването на мистър Банкс“.

Има и друг вариант, разбира се. Първо да се гледа „Спасяването на мистър Банкс“, и след това да ви дойде голямо желание да препрочетете (или да прочетете за пръв път) „Мери Попинз“ и да гледате филма от 1964г (Я виж ти, откъде се били появили психопатичните пингвини в „Мадагаскар“).

За съжаление, първата книга, по която е правен филмът, не можах да я намеря онлайн. Намерих продължението.

Филмът е подходящ за деца, макар че може да им дойде тежък, но, кой знае.1 коментар:

Кентавър каза...

Том Ханкс май без излишен шум се превърна в много стойностен актьор на Холивуд, смея да кажа без слаб филм.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)