вторник, декември 03, 2013

Проектозаконът за МВР като контрареформа и контрареволюция

Ако сте пропуснали статията на Евгений Дайнов „След революцията идва контрареволюция“, гледайте да я прочетете. В нея се разказва какво ни чака, ако протестите не успеят.

Накратко –
...контраофанзива на застрашените от революцията, които си поставят за цел не само да отмъстят за причинения им страх, но и да върнат нещата в изходна точка. А най-добре – в точка, далеч по-назад от изходната, та следващият път революционерите да трябва да започват от доста по-лоша стартова позиция. 
Част от тази контраофанзива е подготвяният нов закон за МВР. Снощи в Аулата на Софийския университет, Ранобудните студенти проведоха обществена среща за обсъждане на законопроекта.


Снимка: Ранобудните студенти

На срещата се опита да се вмъкне Бисер Петното.

Като говорители бяха поканени Тихомир Безлов ( Център за изследване на демокрацията), Росен Босев („Капитал“), адв. Александър Кашъмов (Програма „Достъп до информация“) и адв. Маргарита Илиева (Български хелзинкски комитет, правна програма)

Какви са проблемите в новия закон за МВР


Според Маргарита Илиева, проблемите в МВР са както наследени стари, но и нови:

Тези, сега нововъведени с проекта възможности за употреба на сила, помощни средства и оръжие, не са по такъв начин интегрирани в правилата, че да се подчинят на този стандарт за „абсолютна необходимост“ Това означава, че те могат да бъдат възприемани от служителите като възможност те да използват сила и помощни средства спрямо гражданите и тогава, когато това не е абсолютно необходимо. 
Друг проблем е автоматично изземване на образци от ДНК проба на лицата, подлежащи на полицейска регистрация. По сега действащия закон е регламентирано, че това се прави, когато е необходимо. Тоест, има изискване, и когато съдът проверява, понеже е предвиден съдебен контрол и в действащия закон и в проекта, той има основание да откаже или да разреши изземването на образци от ДНК проби. Тук обаче, в проекта, няма основание на което да се събират такива образци, тоест събират се във всички случаи, а няма и основание на което да се откаже, тоест предвидения съдебен контрол е едно формално парафиране на искането, което полицията има, а това е проблем.
и адв. Илиева продължи с това, че това е навлизане в личния живот на гражданите, без това да е необходимо.

Цялата позиция на Хелзинкския комитет може да бъде свалена от тук.

Адвокат Александър Кашъмов посочи, че въпреки че този закон твърди, че коригира несъвършенствата на стария, то много от кестовете са буквално преписани от стария и това поставя въпроса – „А защо се прави така?“ Мнението му е, че такива подмени на закони дават възможност на политическата власт да действа в интерес на силите, които не желаят гражданите да могат да защитят собствените си права.

Той обърна внимание на нещо особено интересво – какво сегашните законодатели са пропуснали да препишат от предишния закон. Например този текст:
Всяко лице има право да иска достъп до личните му данни, обработвани в информационната система на МВР или Шенгенската информационна система.
Тоест, както казва адв. Кашъмов – „Едно основно право на хората в Европейския съюз, право което е гарантирано от чл. 8 на Европейската конвенция за правата на човека, и от чл. 108 на Директива 95/46 на Европейския съюз, и от нашата Конституция, член 32, е личната неприкосновеност, а част от личната неприкосновеност са личните данни, а част от защитата на личните данни е правото на достъп до тях, като принцип. Този принцип може да бъде ограничаван, да има изключения, но не може да бъде изцяло премахнат. “

...

„Може този пропуск да е случаен, но е забележително, че в чл. 28 на проектозакона, това право не фигурира. За сметка на това, обаче, фигурира възможността органите на МВР да отказват достъпа до лични данни. Тоест не само хората нямат право, но и МВР вече има привилегията да откаже достъп. Това е в случаите, когато би възникнала опасност за националната сигурност или обществения ред (съществуващ и сега текст), който е противоконституционен.“

Вторият момент, който е проблематичен според ПДИ, е това, че за изпълнение на целите си, органите на МВР могат да обработват лични данни. Една пределно обща разпоредба, която позволява събиране и обработване на лични данни, второ поставяне в информационни фондове, трето – смесване и свързване на данни от различни източници....

Росен Босев от в–к „Капитал“ припомни, че проектът за закон е дълъг 130 страници, а мотивите към него са 6 страници, но от тях въобще не се разбира, защо е необходим нов закон за МВР. Просто в 6–те страници са преразказани 180–те страници след това.

Има два въпроса, които нямат отговор:
1. Защо трябва да се преписват текстове от стария закон? това не е безобидно, защото ще се наложат нови разходи за обучение на полицаите. Защо законопроектът не връща един работещ модел?

2. Защо новият институт на доброволния сътрудник не е по никакъв начин разяснен на обществото?

Също не е ясно как ще се обезпечат поетите финансови ангажименти към служителите в МВР. Откъде ще се намерят тези 100 милиона лева?

Най–големият проблем за Тихомир Безлов с този проектозакон е, че съзава една уникална фигура, вътрешният министър, който има изключителни правомощия и това е един от най–големите дефекти, защото всеки пореден министър преформатира МВР според представите си. И всеки пореден министър си прави свой закон за МВР, поне от Румен Петков насам.

Какъв е проблемът, ако министърът е толкова могъща  фигура?

„Основният проблем е, че той може да смени всеки“, обяснява Безлов, „и ако погледнете историята дори от 90–та година насам, ще видите че при смяна на правителството биват сменени 50–те най–важни фигури в МВР“  Получава се тотално неефективна институция, заключава Безлов, защото всеки който стигне до директор на дирекция знае, че следващия министър ще му вземе главата.

„В демократичните държави, хората се назначават или уволняват според това какво могат, а не според това каква е политическата им ориентация и затова има и професионално ръководство на МВР“,  е мнението на Безлов.

Срещата беше изключително интересна, но няма как да ви преразкажа всичко. А и за съжаление ми съвпадна с протеста на улицата, така че само чувах тромбите и барабаните и не можах да присъствам лично.

Ако ви е интересно, цялата дискусия можете да видите в youtube канала на Иво Божков.Още няколко акцента, които може би ще са ви интересни

адв. Маргарита Илиева разясни разликата между „неразрешен“ и „изрично забранен“ протест и защо Йовчев неправилно говори за „незаконни“ протести (HD):
Адв. Александър Кашъмов и адв. Маргарита Илиева за това докъде е стигнала политизацията в МВР и колко е вредно това:


Румен Стоев от Ранобудните студенти обеща да обобщят резултатите от дискусията и да ги оформят като позиция по закона за МВР:


Извън дискусията, Ивайло Динев разказа за плановете да изпратят студентска делегация до Украйна:

Надявам се да имам време и за индивидуални интервюта с участниците.

12 коментара:

Георги Павлов каза...

Адв.Илиева да вземе да се образова малко: протестите НЕ СЕ разрешават. Те се заявяват.

Незаявеният протест е незаконен, защото не провежда по закона.

Анонимен каза...

На мене Евгений Дайнов много ми харесва защото, Като млад ЦК на БКП го праща в САЩ да учи как се громи имериализма отвътре. В това време у нас се променя ситуацията и той своите знания влага за громене на комунизма. Личи си американското възпитание, защото той в момента е най-големият антикомунист у нас. Ако не бяха промените, той щеше да види сметката на империализма.

Анонимен каза...

"В бъдеще, никой пристав няма да може да дава човек под съд въз основа на собственото си непотвърдено мнение и в отсъствие на надеждни свидетели, които да потвърдят достоверността на това мнение.

Никой свободен човек не може да бъде залавян и затварян, или да му бъдат отнемани правата или собствеността, или да бъде поставян извън закона или заточаван, или да му бъде отнемано общественото положение. Нито пък Ние или някои изпратен от Нас ще употребява сила срещу него, освен ако не е отсъдено законно от неговите равностоящи или според местния закон."

Magna Carta Libertatum,
1215 г.

Повтарям, 1215 г.!

Няма шанс у нас, това е!

Чичковците милицайци и онези, от чиито недра те излизат, винаги ще излъчват власт, за която тези текстове ще звучат на марсиански.
Тъжна работа...

Комитата каза...

Анонимен 1, моля те, мрази Дайнов. Мрази го! И той така иска! Не се затормозявай със сложна умствена дейност, че можеш да умреш от напрягане.

Анонимен 2, благодаря.

Анонимен каза...

Вестник "Силистренска трибуна", брой 50, година І, петък, 30.11.1956 г.

Водеща статия: "Повече угоени свине - повече месо и мазнини за нашия народ".

http://www.komunistite.com/?p=24#more-24

И днес населението в масовата си част е с тази "ценностна система".
И затова Санчо, Дон Кихот и "арията на свободата" тук станаха само за реклама на колбаси...

Това е положението.

Анонимен каза...

ех,Комита!МразИ Путин,мразИ го-затова ти плащат!А "протестите"така или иначе никой не ги брои вече то и номерата ви са на изчерпшане-каквото захлевихте,това ще е.Пък Дайнов си стар номенклатурчик,той не за първи път обръща плочата...

Комитата каза...

Да мразя ли? Мразите само вий, червените другари. Аз представям фактите.

Анонимен каза...

дори самият факт,че ме наричащ "червен другар",без изобщо да знаещ кой съм и какъв съм-само защото не споделям веселата ви седянка,наречена "протест".Не съм и никога не съм бил комунист,напротив-ващето мислене и действия са си откровено болщевищки.Това ме дразни,но и забавлява-след като тарторите ви в сянка са бивщи/и защо да са бивщи,такива няма!/комунистически ченгета,какво да очакваме?Препоръчвам да разнообразите програмата с цел да привлечете интерес в публиката!

Комитата каза...

Първо, научи се в кои български думи се използва буквата Щ, другарю. „Тартори в сянка“? Ей това доказва, че си виждал простеста и площада само през крив макарон. А и че си червен другар, естествено.

Комитата каза...

Като че ли някой има задължение да „разнообразява седенката“, за да ти достави естетическо удоволствие?! Седиш отстрани, мрънкаш си, на компютър си сядал от дъжд на вятър, клавиатурата те измъчва и седнал да ми чете морал. Анонимен въздухар. Я ела, излез на площада, поведи хората, покажи им как според тебе трябва да се прави. Или предпочиташ да си викаш анонимно от дупката някъде.

Анонимен каза...

не ме учи на български,измислен "комито"!Нямам друг знак,затова пища "щ".Както и да е.Айде,че болщешикия ти гняв може да ти докара сърцебиене!Изобщо не мрънкам!И когато трябва- съм излизал на площада,за разлика от тебе-БЕЗПЛАТНО!Без да вдигам пущилка,да си прося боя по време на праймтайма и прочие изтъркани номера.

Анонимен каза...

Впрочем,нямам нищо против да "водищ хората по площада"-празници идват,нека,децата спечелят някой лев!Води ги ,Партийо,води ги-докато имащ пари ще те следват!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)