четвъртък, ноември 21, 2013

МВР отмени Конституцията

Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.  – Конституция на Република България

Сега, ако си мислите, че този член от Конституцията действа, значи не сте питали министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Днес, в деня на големия антиправителствен протест, МВР беше напълно решено така да блокира центъра на София, така че да не предизвика абсолютно никакво неудобство за депутатите, напускащи сградата на Парламента. Дори да се наложи да ограничи конституционните права на гражданите и да се блокира цяла София.

В Закона за митингите, събранията и демонстрациите е записано:

 Чл. 7. (1) Събранието или митингът може да се провежда на открито или в закрито помещение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Събрание, митинг или манифестация не може да се провежда в обозначената зона около сградите на Народното събрание, на Президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти.
(3) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по ал. 2, която обхваща не по-малко от пет и не повече от двадесет метра от съответната сграда. Обозначената зона може да се определя за всеки конкретен случай по предложение на администрацията на органите по ал. 2, след съгласуване с компетентните органи на Министерството на вътрешните работи, и се утвърждава от кмета на Столична община, за което се уведомява организаторът на събранието, митинга или манифестацията.

Този закон, коригиран от правителството на ГЕРБ, беше предмет на ожесточени разисквания в парламентарните комисии, където и аз участвах в обсъждането на закона. Препъни камъкът в законопроекта беше именно чл 7. (3), където беше предвидено изпълнителната власт по свое усмотрение да реши колко широка да е зоната на сигурност – и 5 километра, ако им се прииска (според традициите на полицейската държава). И, тъй като тази зона дефакто въвежда изключение от конституционните права на гражданите, уточнени в чл. 35 на Конституцията, за целите на сигурността, неправителствените организации и гражданите, участващи в тези разисквания, успяхме да убедим парламентарното мнозинство да впише конкретно число в закона - 20м. Дори ходихме да мерим разстоянието пред Президентството с ролетка.

Днес, МВР се държеше сякаш не съществува нито Конституция, нито Закон за  митингите, събранията и манифестациите.

Очевидно, (ако някой иска да ми дава аналогии с блокирането на градове заради посещения на американските президенти), на следните места, където имаше блокади, достойни за гражданска война, няма никаква заплаха за живота, здравето и сигурността на безценните български народни представители, което означава, че и няма законов повод за блокада от такъв мащаб.

На предния голям протест, полицията допусна студентите да минат по ул. „Московска“ в тесен „коридор на свободата“, като на практика никой от шествието не можеше да се отбие вляво или вдясно.

Днешните мерки „за сигурност“ бяха абсолютно безпрецедентни, дори за всичките над 150 дена протести и абсолютно неоправдани по никакви закони. Ул. „Московска“ беше непроходима за студентите и протестиращите граждани. Дори и фамозният бял автобус беше запречил „Московска “ много символично.

От МВР бяха блокирани улици без директна връзка със сигурността на депутатите още предния път, когато преградиха „Оборище“ зад катедралата „св. Ал. Невски“ и когато имаше блокада между Университета и НХА. Този път размахът им плаши.

Безпрецедентната блокада на „Дондуков“ и „Левски“ 


„Дондуков“ и „Левски“


 „Мария Луиза“ при „Лъвов Мост“

„Мария Луиза “ и „Стамболийски“ (на вечерното шествие)

Целта на МВР блокадите не е запазване на живота и здравето на депутатите, а промяна на маршрута на протестното шествие, което всъщност е директно нарушение на Конституцията поне в три члена – горецитираният чл. 35, но също и чл. 43 (право на мирни събрания и манифестации) и чл. 39 (право на мнение и на изразяването му)

За полицията това може да са
позиционни ходове за превантивно поемане на контрол на ключови точки, където не бройката, а инициативата е от значение.“, както казва @BGInfoSecKnight , и чисто тактически това може да е добър ход, но правно е престъпление срещу конституционните права на гражданите (чл. 169Б от НК, до три години затвор или глоба), а политически е самоубийствен и трябва да се санкционира чрез ОСТАВКА.

Премиерът „Пламен Орешарски“ заяви, че държавни служители ще бъдат уволнявани по „оперативни данни“, за участие в антиправителствени митинги (и ще бъдат, евентуално „заместени“ с родолюбиви кандидати за държавна длъжност, кандидатствали по документи в централата на БСП).

Наличието на „оперативни данни“ за протестиращи граждани означава, че МВР играе и ролята на „политическа полиция“

В доклада на МВР за Консултативния съвет по национална сигурност се казва следното:

Налице са определени опити за насочване, включително и на спонтанно протестиращите, в посока, която преследва конкретни политически цели. По този начин обществената енергия често се насочва към погрешни посоки и към деструктивни действия, които няма да доведат до разрешаване на проблемите
Очевидно, в доклад уж по сигурността МВР си позволява да дава политически оценки на политическата дейност на гражданите и да я квалифицира като „деструктивни действия“.

Дори само тези три факта са напълно достатъчни, министърът на МВР да подаде оставка, заедно с цялото правителство.

Защото те доказват неявното въвеждане на извънредно положение и политическа полиция в България.

Така че, ОСТАВКА!

PS. Дали митингът на „България без цензура“ на Барека не настъпва 20м. зона на сигурност пред президентството? Ало, полицията!


PS. Новият закон за МВР, който се подготвя в момента, смята да узакони свръх правата на министерството, тоест „законно“ (в противоречие на Конституцията и горе–долу като назначението на Пеевски!) да превърне България в полицейска държава.

19 коментара:

Анонимен каза...

Йовчев изглежда нарушава и ЗСММ, Фандъкова онзи ден спомена в туитър, че акциите на МВР не са одобрявани от СО.

Кентавър каза...

Комита, нищо не нарушава МВР или Йовчев; колкото студентите и протестиращите граждани имат право да блокират кръстовища и булеварди, толкова и МВР нарушава правата им. Т.е. нула.
Не знам дали е вярно, че студентите са блокирали Лъвов мост и са предизвикали задръствания по Сливница по този начин, но ако продължават така въпрос на време е да излезе някой ядосан шофьор с щанга в ръката и да им обясни правата набързо.

Михаил каза...

^^^
Ти му цитираш закони, но то си знае своето...

Анонимен каза...

Когато нещата стигнат до това положение значо е нарушен непоправимо обществения договор и няма смисъл гражданите да плащат данъци и спазват законите. А МВР да си намери пари за заплати и консумативи от спонсорите на властта, в чиито интерес работи. България очевидно е станала жертва на държавен преврат, след като силовото министерство не спазва конституцията и действа против интересите на данъкоплатците.

Daniel Dimitrov каза...

Ало - Кентавъра - на всички им е ясно, че протестиращите нямаме законово право да блокираме улици и булеварди - затова си носим последиците - арести, глоби, бой по главата. А полицаите, които нарушават закона какви последици носят?

Анонимен каза...

Имате грешка. Невъзможно е да има "Мария Луиза при "Орлов мост"" :) Това е Лъвов мост.

Само казвам.

Комитата каза...

Да, Лъвов мост.. моя грешка, оправям

Анонимен каза...

Глупости на търкалета. Я питайте Токушев дали е нарушена конституцията.

Георги Павлов каза...

Протестите не се провеждат по Закона за митингите. И затова са виновни самите протестиращи - никой не пуска уведомление до общината в часове и маршрут.

След като ГЕРБ общината не възрази на маршрута ТОГАВА протестиращите могат да се сърдят на МВР.

Ама не! Не искат и не искат да спазват закона!

Моралът (лично) каза...

Протестиращите няма защо да издребняват, мислейки за закони и закъснението на тоя и оня, защото аз съм с тях и съм одобрил маршрута им, още преди да са го измислили.

Анонимен каза...

Проблемът е да си го кажем направо, че протестиращите не могат да блокират Нар. събрание, или не могат да го запалят. Нямат достъп и за това е виновно МВР. Не могат да прицелват директно депутатите с домати и яйца. Само Босия опита, но без особен успех. Ако дистанцията беше 20 метра, ефектът щеше да бъде друг. И за това е виновно МВР. Провалят се всички планове и очаквания и протестите омекват.

Polysyllabix каза...

Премиерът „Пламен Орешарски“?

Не е ли по-подходящо "премиерът" пламен орешарски? Той многократно показа, че не е истински премиер, а аз смятам, че такива амеби не заслужават да им пишеш имената с главни букви.

Анонимен каза...

Протестиращите ако искаха да подпалят НС да са го подпалили за 160 дни. Очевидно е, че НЕ искат насилие, рушене и т.н. Тия диверсантски приказки са част от ком. пропагандата.

P.S. ако се чудиш как някой би подпалил нещо иди в youtube и потърси "manama bahrain security forces".

Анонимен каза...

Сградите на парламента, президентството и министерски съвет са описани в друг закон и не действат цитираните закони по-горе. Не съм щрист но няколко мои приятели които са, ми казаха, че е смешно да се цитират тези закони във връзка с тези сгради.

Анонимен каза...

Жалко, че застудя и не се появява мацката с голата гръд. Щеше да бъде по-ефективно и по-занимателно.

Владимир Стоянов каза...

Ами тези твои приятели адвокати да вземат да кажат кои закони да гледаме, че по-скоро те са смешни (ако наистина са адвокати).

Върховният закон е конституцията. А и ако има закон, който не е в интерес на обществото - значи е неправилен закон и трябва да бъде променен.

Това правителство също не е в обществен интерес, така че трябва да бъде сменено. ОСТАВКА!

Анонимен каза...

Що се отнася до "обществения интерес"-Вие чие мнение споделяте-на Обществото,или своето?Мисля,че никой не Ви е оторизирал да го правите от името на Обществото!Че то в някои заведения е пълно с Наполеоновци,обаче ние какво сме виновни за това?Само на избори се решава КАКВО е точно обществен интерес.Изборите бяха преди половин година.След още 3 и половина,пак ще има избори и тогава-дано се представите по-добре!Успех и ДОТОГАВА!А сега на ход е полицията.Твърде много ви търпяхме!

Анонимен каза...

Видяхме кои гласуваха на изборите за БСП и ДПС в събота. Хора които не знаят кой е премиер и за какво са дошли в София. Някои бяха за мача Левски- Лудогорец :)

Всезнайно е, че се купуват гласове срещу двадесетина лева и кебапчета или пък в малките селища се въздейства и със страх.

Това ли е обществен интерес?
Кои сте тези които твърде много ни търпяхте ? Шайката мошеници в парламента?

Не, господине! Ние твърде много ви търпяхме.
Пуснете си видеото:
http://www.youtube.com/watch?v=USCztScMlkw

Анонимен каза...

Добре де а мен като ме спират олигофрените протеституиращи к`во да кажа ????

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)