петък, ноември 15, 2013

Партиите, преходът, обществото

Нелека съдба сполетя България през 20–ти век. Наложи се нашият народ да преживее трагедии, войни, тоталитарни и авторитарни диктатури.

След 1989г започнахме движението си към свободния свят. Нарекохме това движение преход.

Наскоро участвах в „Референдум“ по БНТ, където за пореден път се проблематизираше българския преход.

Въпреки че една от участничките, Ваня Григорова, се позова на транспаранта „Не ви признаваме прехода“ като доказателство/симптом за това, че българският преход към демокрация и пазарна икономика е бил неуспешен или поне – неприет от протестиращите, искам да върна нещата в рамките на рационалните разсъждения.

Рационални, защото ащо приемем че целият преход е напълно провален, то трябва да се върнем в изходна точка и да почнем отначало.

А изходната точка е еднопартийна система, напълно национализирана икономика, колективизирано селско стопанство, пълна липса на демократични права и свободи и на първо място на свобода на словото, съвестта и придвижването, но също и на политически свободи като свободата на самоорганизация, на протест, на стопанска инициатива, на самостоятелно участие в политическия живот и пр.

Тоест, ако приемем прехода за невалиден и желаем да го рестартираме – трябва ли да започнем от там, откъдето тръгнахме? Едва ли хората, които искат рестарт искат точно това, но може би не се изразяват като хората.


Някои неща от този криво и мъчно проведен преход, са позитивни и трябва да ги запазим като достояние – като например свободата на придвижване, а не да ги зачеркваме на едро.

България вече е член на общността най–развитите и най–демократичните страни в света, българите имат свобода на движение, свободен избор къде да живеят, къде да харчат парите си, къде да работят и дори имат, имат, макар и в много извратен и ограничен вид свобода на словото и политически свободи.

Преходът трябва да продължи и той трябва да продължи, не защото аз или някой друг така е решил с гласуване, а защото никой не може да спре движението към прогрес и свобода на хората, макар че в някои случаи може много дълго да го забави.

Тоест, стъпвайки върху извоюваното да добавим и тези неща, които в момента не ни достигат – справедливост в съда, законност по улиците, свобода на словото, свобода на сдружаването.

Преходът няма да свърши, а плавно ще се трансформира в обичайния динамичен баланс на демократичното устройство. Няма идеално състояние, което България да достигне и да застине в него. Няма такъв момент, в който да си изтупаме ръцете в панталоните и да ходим да вършим нещо друго. Това, което можем да постигнем  е – България може да бъде привлекателна за живот страна с работещи институции, с добри условия за живот и бизнес, но това състояние не може да се поддържа от само себе си, тоест непрекъснато трябва да бъде извоювано.

Не трябва да пропускаме и непрекъснато да коригираме целите си. В началото на прехода нямахме идея, че ще трябва да живеем в информационно общество (тоест, имахме смътната идея, че тая работа с телекомуникациите и компютрите ще ни заведе някъде, но къде?), в което границите са заличени, в което информацията циркулира свободно и без да се съобразява особено с ограниченията, съществуващи в „реалния“ свят.

Екипажът на държавата, който задава посоката и решава задачите по всекидневното ѝ управление е партията. А задачата на  една съвременна политическа партия е да отговори на тези предизвикателсва, да формулира философия, от философията да изведе платформа, от платформата програма, от програмата – политика и накрая според политиката да разпредели бюджета.

Ляво–дясната философия, към която клонят голяма част от политически активните лица в България, дали поради носталгия от времето преди 9–ти, когато България е била още нормална държава, дали поради вече сложилите се разделения между организации и активисти, вече не е валидна и става все по–малко валидна.

Пример са не само сегашните протести, които не делят обществото по оста ляво–дясно, но пример са и протестите, свързани с околната среда и демокрацията в цифрова среда, които с много напъване могат да бъдат приведени като ляво–дясно противопоставяне (и в общия случай невярно)

В момента голямата цел е отърваването на страната от олигархично–мафиотския модел на развитие, за законност, за равенство пред закона, за свобода на словото, за свобода на личната реализация и за някакви гаранции, че няма да се върнем в сегашното позорно положение. Това не са леви или десни неща, това въобще е условие за просъществуването на нашето общество.

Ако идеологията стане пречка за дадена партия да отговори на нуждите на обществото, то обществото няма да се приспособи, за да отговори на идеологията на партията, а най–много партията въобще да изчезне.

Отговорността, която партийните лидери носят, е голяма. Не че могат да спрат историческия процес. Тоест, ще се появи партия, която ще извърши необходимите преобразовния и стъпки към желаната цел. Така или иначе, тя ще се появи и ще свърши работа, просто тази партия вероятно няма да е тяхната. Последните 24 години са пълни с полу– или напълнозабравени политически лидери и партии. Жестоко е, но всеки сам организира съдбата си.

Докато тичахме към хоризонта, той се отмести. Вече ще се мъчим да направим България част от постмодерния, постиндустриалния и технологичния свят, докато се опитваме да станем нормална държава.

ОСТАВКА и мислете за бъдещето.


16 коментара:

Анонимен каза...

Веднага възниква прословутият въпрос напоследък. КОЙ? Кой ще ни управлява? Коя партия? С каква програма? Никоя партия за сега не дава нещо, което коренно ще промени статуквото. Пишеш за някакви виртуални хора, които още не са се родили. Според последните проучвания, едни спешни избори няма основно да променят сегашното положение. И пак ли бунтове? Най-добре някой да организира и осъществи акта на Пиночет т.е. триумф на демокрацията.

Комитата каза...

Знаех си, че Анонимнят е за Пиночет

Анонимен каза...

Аз съм например за Пиночет, а ти Комита какво предлагаш? Някаква фантасмагория с "висок морал" ли? И пак въпросът "КОЙ" и с какви морални ценности. Предлагаш една тъмна и объркана мътилка. Махаме тези и идва едно райско ново време, което ние простите хора не можем да си представим

Комитата каза...

Това исках да чуя, да - "фантасмагория с висок морал". Мерси

Анонимен каза...

Хич не си задавайте въпроси "КОЙ ще ни управлява?".България винаги е била управлявана дистанционно,и сега е така ,и така ще бъде!Просто в едни случай тя е била управлявана в интерес на българите,а в други-против техния интерес.Направете си сами изводите кога-как и защо.Другото е ала -бала и упражнения за "грантове",виртуални "революции",които са по-скоро смешни и жалки,отколкото страшни за когото и да е.Ама и това е начин да преживяваш!Пиночет няма откъде да дойде-няма армия,както знаем...Спете спокойно!Лошото свърши,идва страшното.

Анонимен каза...

@ 1:08 - Довърши си мисълта, кажи как когато България беше колония на СССР, колонизаторите ни управляваха в наш интерес, как всички гладни и боси селяни бяха нахранени с хляб и обути с галоши, в контраст на монархофашистките времена от 1939

Анонимен каза...

Комитата проявява "политически егоизъм" и не желае да покаже най-моралните, за които бихме гласували. За КОГО?

Анонимен каза...

Довършвам си мисълта-построиха язовири,някои от които сега ни служат,за да се давим/буквално/-друго не се сещаме да правим,освен да въдим шарани в тях.Имаше и едни заводи,е,лоши заводи,руски,та затова-марш за скраб!Имаше и селско стопанство,а сега ни храни Била,внасяме си от Турция домати,че що да си цапаме ръцете!Ходим да гледаме баби и дядовци навсякъде по света,изнасяме ,каквото имаме-проститутки,дървесина/сечем безжалостно!/,имаме наркотици в изобилие, някога/кога?/ще имаме завод за боклук.Но,любимият ми момент-избрахме си проста мутра да ни "оправи".Оправи ни-някои са щастливи,други искат ощеееее!Махайте Орешарски,искаме ОЩЕ!Нали така ,Комита?
Комитата/що ли пък се нарича така?/в началото на поста си казва "България бе сполетяна....".Комита държавите не биват сполетявани от политиката,за смислените такива говоря-те я творят!Избират си такива,с които да не ги сполети еди-какво си!Особено демократичните такива!Аз не желая да ме сполети оня нечленоразделен неандерталец ББ,колкото и да е мил на своите господари!Не искам Добруджа да бъде надупчена и отровена,за да спечели "Шеврон"!Колкото и да искаш да изглеждаш "независим и отразяващ",ти си зависим и отразяваш,каквото ти кажат!И е ясно,че Рамаданчо ще дойде на бял кон ,само в мокрите си сънища!Това не ти е 1997-ма с другаря Костов!Който също така беше за едни високи морални ценности и прочие.Знаем и помним.

Nicodile каза...

За мен текущата ситуация е ценна с едно. Изкара всички прилепи от пещерата и ги принуди да кажат : долу морала, важна е далаверата. В исторически план, другарю анонимен, вие сте на губещата позиция. Моралът не е измислен за красота. Той има дълбок смисъл като балансьор на обществото. Освен ако разбира се, вместо общество не искате да бъдем роби.

Анонимен каза...

Другарю Никодил,моралът не е "измислен"-него или го има,или го няма!Но никоя държава никъде по света не се ръководи от морал,а от разум,най-вече от целесъобразност по отношение на това какво е добро и какво не е за живеещите в тази държава хора!Именно затова съществуват държавите.Именно затова имат Конституции-иначе-да преговаряме всеки ден 10-те Божи заповеди и да се изповядваме пред попа,защо ни е Правителство,Парламент,Президент,конституция и държава?!Е,напоследък някои разглеждат планетата като своя собственост и убеждават останалите,че всички трябва да им дадем всичко,в името на "човешките права".На техните,не на нашите!

Анонимен каза...

Тоест, ако приемем прехода за невалиден и желаем да го рестартираме – трябва ли да започнем от там, откъдето тръгнахме?

- ДА!!!

Анонимен каза...

Драги,съ-анонимнико,"рестартирането" е възможно само в другата реалност-тази на интернет.Това не ти е компютърна игра.България своята игра я изигра -реално вече не съществува.Хубаво,или лошо е било-не знам.Мисля,че времената не могат да бъдат добри или лоши.Само хората.Доведени сме до шизофренност.От някакви измислени "партии" и "революции".Заради пустата тръба..Ще разберем,дали ще има тръба,или дупки за шистов газ.Скоро.Главната цел на "занятието" на такива като "Комитата" е да го има едното,за сметка на другото.

Комитата каза...

Нямам интереси в енергетиката, искам да заявя. Професионалните ми занимания ми са свързани единствено с интернет активности.

Вежливият лос каза...

Професия "интернет активист"?

Комитата каза...

специалист

Анонимен каза...

Ох-ооо,по правене на "морални революции" и по притопляне на вехти манджи като Буковски?Комито,Русия отдавна не такава,каквато битува ,явно ,в твоите представи-"империята на злото",както бе кръстена от оня Алцхаймер!Следя информационния поток и се чудя-на вашите ли активисти да се смея/макар че не е смешно!/,или на Бареково-Сидеровите.Tитанични усилия!
Ама не казвате,как ви поизгониха от СУ.С право,разбира се!Там не е място за такива "ранобудници".Тихомълком.Дано ви се е разминал боя.Макар че го заслужавате.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)