неделя, ноември 10, 2013

Десетоноемврийско подканяне към оставка

Понякога загрявам много бавно, ама какво да се прави – слаб реотан съм. Но да поразсъждаваме за оставката, 150 дни след началото на протестите.

Най–често срещаното възражение на противниците на протеста към протестиращите е следното:

„Добре де, искате оставка, а каква е алтернативата? Каква алтернатива предлагате? Бойко Борисов ли искате да върнете на власт?“

Протестиращите търпеливо, като на малоумни, обясняват на песимистите, че не желаят да върнат Борисов във властта и че моралът в политиката е по–важен от алтернативата.

А сега ще ви обясня защо е правилно да се иска оставка, дори и ако бъдещите управници не чакат на стендбай (в готовност) някъде в уличките около Парламента.

Когато Тодор Живков подаде оставка на 10–ти ноември 1989г., това правилно ли беше? Трябваше ли да подаде оставка, или трябваше да остане на власт, защото нямаше алтернатива?

Понеже хората, които поискаха оставката на Живков не бяха никаква негова алтернатива, а само различно издание комунистически апаратчици, това означава ли, че не трябваше да му вземат оставката?

Отговорът днес е кристално ясен.

Да, оставката на Живков трябваше да се иска през 1989г и дори беше много закъсняла. Но по–добре късно, отколкото никога.

Не, хората, които поискаха и получиха оставката на Живков не бяха негова алтернатива, но без първата стъпка, без изхвърлянето на Живков от властта нямаше как да стартираме трудния път към свобода и демокрация. Малка, но важна стъпка.

Така че, ОСТАВКА!

И не му мислете много, другари, за алтернативата. Ще се появи.

10 коментара:

Анонимен каза...

"Когато Тодор Живков подаде оставка на 10–ти ноември 1989г., това правилно ли беше?"

Не.

"Трябваше ли да подаде оставка, или трябваше да остане на власт, защото нямаше алтернатива?"

Трябваше да остане на власт, защото нямаше алтернатива.

Матури 2014 каза...

Ами, всички дебнеха да падне Тодор Живков, за да окупират властта. Сега дебнат още повече хора, защото преди нямаше много "алтернатива".

Комитата каза...

Искрено благодаря на първия коментиращ.

Точно така, оставането на власт на Живков означаваше продължаването на диктатурата на анонимните. ;)

Анонимен каза...

Ей,загряхме най-накрая!Те не искали да върнат ББ на власт-искали МОРАЛА на власт!Явно той дава кинтите-толкова са мотивирани,ей!

Комитата каза...

;) Анонимен, ще употребите ли израза „Курви на Бойко“ ?

Анонимен каза...

Демокрация има само когато на власт са хората на Комитата. Когато други са на власт, прецакваме демокрацията и искаме тяхната оставка, независимо какви са резултатите от последните избори. Предлагам веднага избори, Реформаторския блок да влезе в Парламента с 14 (съгласно проучването) депутата и чрез уличен натиск Радан Кънев става веднага премиер. Асен Генов и Комитата се назначават на възлови позиции и всички нас окончателно ни оправят.

Комитата каза...

Анонимните, изпускайте по-често киселината, че ще ви разруши отвътре ;)

Hristo Hristov каза...

И ся кво понеже искате "морал" ще върнем неморалните хора обратно в парламента за да внесат те морал!? Грешни са ви исканията. Трябва нови хора, а не стари курви за стария бардак. Първо трябва да се направят промени в изборния закон, чак тогава трябва да викате за оставка. Щото другите като дойдат пак няколко години ще си правят оглушки преди се заговори за изборния закон. Тоя цирк го гледаме вече 24 години ама вие пак не се научихте.

Комитата каза...

Не нов изборен кодекс, а нови честни избори ни трябват. ;) На сегашния трябва да се пипнат някои детайли, но честните избори не се коренят само в Избирателния кодекс, а и в много други неща.

Анонимен каза...

Не аз ,Павлов,Вие употребихте това определение!Щом така се самоопределяте...какво можем да направим?!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)