понеделник, ноември 04, 2013

Задъхани дни, важни лекции

Не мога да си спомня откога не са ми се случвали толкова задъхани дни като сегашните. Непрекъснато нещо се случва, непрекъснато ставам свидетел на неща, които съм си мислел, че никога няма да доживея да видя.

След като хубавичко се бях нагълтал в последните 12–тина години със старчески песимизъм, че това новото младото поколение хич не разбира за какво иде реч в държавата и в политиката, след като си мислех, че изглежда сме обречени в обществото да има само искри на недоволство, разум и съвест, но никога не пречистващ огън, след като съм си мислел, че преобладаващото пренебрежително отношение към същността на свободното общество (либералната демокрация) и нейното икономическо проявление, постепенно ще ни доведе до икономическо заглъхване и демографски срив, изведнъж това лято се постара да опровергае почти всичките ми очаквания и да ми покаже, че има енергия и има хора, точно от групата, на която възлагах сравнително малко надежди, които искат да обърнат посоката и да вкарат обществото в европейското и демократично развитие.

В много експертни анализи се разсъждава защо България не е страна на иновациите, защо някак си новите идеи не се раждат, а само се внасят отвън. В частни разговори често обсъждаме защо като че ли голямото творчество ни подминава, а халтурата ни залива. 

Тайната съставка, която в експертните анализи присъства срамежливо и винаги с някакъв епитет, е свободата (като медийна свобода, свобода на правене на бизнес, визов режим и т.н.) Това може би обяснява защо младите актьори, художници и музиканти се бунтуват масово (защото свободата е неотменима част от професията им), а може би и не обяснява. Просто теория.

Снимка – Велико Балабанов

Но нстината е, че само свободните хора могат да бъдат истински творци, само свободните хора могат да прокарват нови пътеки, да наваксват и изпреварват другите, вместо да се влачат на опашката, да създават нови светове или да събарят в прахта отдавна фалирали идеи и концепции.

В тези дни за пръв път през живота си съжалявам, че не съм учил в Софийския университет, че оставам външен наблюдател за това, което става там, колкото и отблизо да го гледам. За пръв път съжалявам, че имам инженерно, а не хуманитарно образование и че ми липсват понятия и думи за нещата които наблюдавам или бих искал да опиша. Защото, когато трябваше да избирам поприще в живота, от хуманитаристиката лъхаше на мухъл, а инженерните науки ме привличаха с точността си, където и успехът беше възможен, можеше да бъде точно измерен и подобаващо оценен.

Какво преживяваме в момента?

Очевидно това е някакъв внезапен преход, някаква революция, след която нищо няма да е същото. Защото дори отново през следващите 10–тина години да изпаднем в амнезия и нищо да не си спомняме, ще имаме още едно парченце исторически опит, върху което да разсъждаваме и от което да черпим познания за себе си, с които да предотвратим бъдещите си грешки. И ще имаме още един повод по–малко да се оплакваме, че потокът на историята ни е заобикалял през предишните векове, и затова на нищо свястно не сме се научили.

В момента се учим и не пропускайте тези лекции!

Интересни, задъхани дни.


Акробати желаят оставката на правителството.

Хубава си, моя горо.
Излел е Дельо Хайдутин и всички слушат.


Среща на шествията на НАТФИЗ и СУ на ул „Раковска“

И нещо като нашенския Удсток. След 24 години опити, най–накрая се получи нещо с подобен силен заряд!


D2 - Не мога да спра да те обичамМуфта – Стига ми за днес, има ли протест?

What's going on?

Обръщение на Камен Воденичаров към студентите в аудитория 272

7 коментара:

Анонимен каза...

Понеже вузовете са автономни, т.е. отделени от държавата, ректорите трябва да се оправят сами. В най-лошия случай да обявят нулева година и окупацията да продължи до новата учебна година през 2014 г. И така до края на мандата. Трябва да се въоръжим с търпение за следващите 4 години

Комитата каза...

Възможно е и по-неадекватен коментар да се напише.. но трудно.

Анонимен каза...

А междувременно тайната клика на ченгета и ДСари (т.нар. "задкулисие"), която ни управлява вече 24 години, пак е намислила да ни вземе свободата с поредното си "мероприятие".

Справки:

ГЕРБ и ДПС тайно гласят Йовчев за премиер
http://e-vestnik.bg/19090/gerb-i-dps-tayno-glasyat-yovchev-za-premier-tvardi-iztochnik/

Мълчанието на пожертвания Бисеров крие сделка
http://ivo.bg/2013/11/04/%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%80/

Кой ли? По дела ще го познаем
http://ivo.bg/2013/11/05/%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC/

Ако това стане, има два пътя - гражданска война (защото ТОВА вече ще дойде много дори и за нашите препатили глави) или масова бърза и необратима емиграция именно на тези, които сега раждат своята (и нашата) свобода - студентите и автентичните протестиращи...

Анонимен каза...

Хубаво се наиграйте,а накрая навярно самите студенти ще ви набият,за да си продължат годината.Ако не се сетят да го направят-техен проблем!Впрочем,доколкото е известно,не сте студент-що дирите тогава по СТУДЕНТСКИ стачки?По чие поръчение и с чии пари сте там да "организирате" и "отразявате" мащабните "революции в името на морала"?Тук думата "морал" заменяме с "пари" и нещата са ясни.Айде,моля ви се,герой охранен!

Комитата каза...

Нищо не организирам аз, само наблюдавам.

Анонимен каза...

http://4.bp.blogspot.com/-Z80iIg0pvWU/UnZe2XmpdqI/AAAAAAAASa0/8RUMOzXAJPU/s220/4.jpg това е знак на лявото - лява ръка в колективни пръсти

Black Wolf каза...

Комита, мисля, че оптимизма ти е малко пресилен. Не виждам нещо да се е раздвижило кой знае колко.
Според мен на повечето студенти не им пука и въобще не се интересуват от тези неща. Няма ли пиене, чалга и купон - не ги търси.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)