сряда, октомври 23, 2013

Гражданите за европейско развитие загубиха, а кой спечели?

Удължаването на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци, граждани на държави от ЕС, който беше гласуван от Парламента в силно необичайна коалиция – Атака, ГЕРБ и част от депутатите на БСП е тежък удар, който понесохме всички като граждани на България.

Какво се случи?

Та, представете си – разхождате се в парка и изведнъж – БУМ! Някой стоварва върху главата ви сух клон. От очите ви изскачат искри, остра болка в горната част на черепа, кръв и очевидна цицина.

Обръщате се и виждате горския, и който обяснява, че цицината е малка, кръвта ще спре, а раната и без друго ще зарасне. Ударил ви е с възпитателна цел – да видите, че е опасно да се ходи сам в гората.

Дотук добре. Записваме си наум, че човекът не е за тази професия и е добре да бъде уволнен при първа възможност.

Какво означава тая работа с мораториума?

Удължаването на мораториума е директно нарушение на договора за присъединяване към ЕС, което прави държавата ни уязвима на санкции както от страна на Европейската комисия, така и от страна на другите страни–членки.

Най–очевидното е, че ограниченията за работа на българи в други страни на ЕС, които трябваше да паднат от 1–ви януари 2014г, по силата на същия договор, сега могат просто да бъдат удължени като реципрочна мярка срещу България. Европейската комисия вероятно ще започне и наказателна процедура, която ще ни коства още много пари и престиж.

Това няма да задържи хората в България, които са искали да отидат да работят някъде навън. Просто те ще работят нелегално, за по–ниски заплати и с по–ниска правна защита, съответно ще изпращат по–малко пари у дома, а рисковете за здравето и живота им ще са по–големи.

Това означава също, и трябва да се каже в прав текст, че ГЕРБ, основната опозиционна сила в парламента, партия – член на ЕНП, също е стисната в менгемето на клиентелата (т.е. олигархията), в същата степен както и управляващата коалиция БСП–ДПС–АТАКА.

Специалистите казват, че мораториумът пречи на навлизането на чужди инвеститори в земеделието и помага на българските зърнопроизводители (най–богатите от които спокойно могат да бъдат наречени „латифундисти“, срещу които уж се бори този мораториум) да продължат да прибират огромната част от земеделските помощи отпускани от ЕС.

Това не е новост, че предпочитаме бандити с родно българско ЕГН пред почтени бизнесмени с чужди паспорти, защото е патриотично.

Няколко дни преди да падне от власт, правителството на ГЕРБ взе един милиард лева дълг, за да се разплати със същите тези зърнопроизводители. И това не се направи толкова поради страх от протести, както твърди авторът. Защо да се страхуваш от протести, ако си в оставка? Мокър от дъжд не се бои!  Случи се, защото, най–вероятно трябваше спешно да се окаже услуга на някои бизнес среди, преди да се излезе в оставка.

Тоест, ВСИЧКИ парламентарно представени партии са в хватката на българската олигархия, а за БСП ситуацията е особено тревожна – там олигархията има повече влияние от партийното ръководство върху отделните депутати.

Председателят на ПЕС ще трябва много да обяснява и в Брюксел, и в немскоезичните столици.

А гражданите няма да могат да избягат от въпроса – как да се промени ситуацията в България без да, без да имат очаквания към момента, когато парламентарната въртележка качи отново ГЕРБ във властта? И каква е третата опция за действие, ако не искаме нито да се гръмнем, нито да емигрираме? Защото очевидно Гражданите за Европейско Развитие в България не членуват в партията, която носи същото име, или може и да членуват, но смело си мълчат от депутатските банки. Като Томислав Дончев:

@tomislavdonchev най-разумно е да мълча, както мълчах и в зала.

А как гласува Томислав Дончев и дали уважава още себе си?

За ГЕРБ този мораториум е техният казус „Пеевски“ (визирам явлението)

А аз имам да кажа това:
(„Оставка“, ако не разчитате)

Снимка: Tihich Tihichat

Още полезни четива:
Бунт, изгасен с милиард, Капитал – за кого правителството на ГЕРБ изтегли 1 милиард лева заем?
Владетелите на субсидиите, Капитал – още веднъж за зърнените крале
Мораториумът е правен и политически гаф, Галина Костадинова, Капитал – за последиците за българското членство в ЕС и тежките политически поражения.
Нов мораториум върху здравия разум, Радан Кънев

8 коментара:

Кентавър каза...

Ми те чужденците нито ще си я вземат земята да си я носят вкъщи, нито пък са се засилили да я купуват. А най-големия цирк е, че само преди година Борисов обяви като велик пробив намерението на катарските шейхове да инвестират в родното земедиле - как ще стане тая с този мораториум отгоре?

Hristo Hristov каза...

Ок, никоя партия от парламента не става. Старите курви от "реформаторския" блок също не стават. Кой става тогава г-н Комита? Защо един блогър не реши да каже ето вижте тоя и тоя човек са качествени?

Комитата каза...

Елементарно е. Не искам да нося тежестта на вашия избор, няма причина да го правя. Аз за себе си съм решил кой става.

Belomore каза...

Или не искаш да носиш пред всички тежестта на собствения си избор?

Тая елементарност комай е доста удобна.

Стойчо каза...

Винаги е забавно да отговаряш на хора, които смятат всички за маскари :) То цяла книга има за това :)

Hristo Hristov каза...

И все пак Комитата ходи по разни студия на телевизии, дава интервюта, обаче отговорност не ще да носи. Много интересно....

Комитата каза...

Що за странна мисъл? Нося пълна отговорност за всяка дума, която съм казал или написал.

Анонимен каза...

Брей,големи прозрения тука!ГЕРБ бил"стиснат в менгемето на олигахията".Значи,мутрите от СИК ги стиснали олигарсите,а!Горките те!Дерзай,носи им водица,да се посвестят!Комита ли си,ятак ли си им,или най-обикновен ибрикчия,няма да те питам,ти сам си знаеш!Знаем "кой става"-който ти плаща.Ето,виж ,един стар "демократ-стачник" -Кошлуков-как добре се подреди и вече е от другата страна.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)