петък, септември 20, 2013

Две дупки и един въпрос

снимка: Булфото

През октомври 2012г., по време на правителството на ГЕРБ, вестник „Монитор“ пропусна следния отговор на германския посланик в интервю (на въпрос – как да се разбира влошаването на медийния климат след влизането на България в ЕС):
„Отвърнах, че концентрацията на собственост от медийни фирми в ръцете на няколко човека е много проблематично. Трябва да има прозрачност в отношенията на собственост. Трябва да е ясно какви икономически интереси стоят зад една медия. Много журналисти сами биха цензурирали леко своите статии, за да удовлетворят интересите на собствениците. Голям проблем е и скритата реклама и платените статии. Скритата реклама е един от пунктовете, който е категорично забранен в германското медийно право.“ Матиас Хьопфнер, посланик на Германия
Днес управлява правителството на Пламен Орешарски, а в–к „Труд“ публикува превод на статията в Економист –

Раждането на гражданското общество. Протестите ще имат ли дълготраен ефект?

(заглавието на Труд е „До какво ще доведат протестите в България?“)

и пропусна да преведе следния параграф* (благодаря на Тони за подсещането):
За протестиращите, господин Пеевски стана символ на всичко, което е сбъркано в българската политика. Неговата Нова българска медийна група (НБМГ) подкрепя всяко правителство, което е на власт, сменяйки за ден предпочитанията си. Зад НБМГ е могъщата Корпоративна Търговска Банка (КТБ), притежавана от Цветан Василев, банката към която трябва да се обръщат повечето държавни предприятия. Въпреки че г–н Пеевски не е единственият български олигарх с близки връзки с държавата, той е най–видимият, благодарение на кръговата връзка между неговата политическа кариера (той все още е депутат), неговата медийна група и банка, натъпкана с държавни пари (преводът мой – КП) 
Допълнение, 20.09 - по-късно през деня:
Вестник „Труд“ се поправи и добави липсващия параграф. По странични канали научих, че текстът е изкопиран 1:1 от агенция Фокус, която е „забравила“ да преведе това парче текст.

Въпросът, както се сещате, е Кой?

Оставка!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
*Оригинален текст (текстът го има и тук): For protesters, Mr Peevski has become a symbol for everything that is wrong with Bulgaria’s politics. His New Bulgarian Media Group (NBMG) backs whichever government is in power, changing allegiances from one day to the next. Behind NBMG is the powerful Corporate Commercial Bank (KTB), owned by Tsvetan Vassilev, the go-to bank for most state-owned companies. Though Mr Peevski is not Bulgaria’s only oligarch with close connections to the state, he is the most visible, thanks to the circular link between his political career (he is still an MP), his media group and a bank stuffed with state money.

1 коментар:

Анонимен каза...

Нали си давате сметка, че кланът Станишеви, Черепа, Доган и компания, Сидеров и кукловодите от руското посолство знаят много добре, че плебсът не чете Иконъмист и Комита. Той чете парцалките, като тоя, където са направили уйдурмата със статията и са "пропуснали" да преведат най-важната част на текста.

Тоест, не им пука!

И знаете ли какво, до онзи ден и аз защитавах позицията, че гражданско общество се ражда именно така - като нас, на мирни протести с дълъг и постоянен натиск... Но от няколко дни вече съм убеден в обратното - че срещу идеологически потомци на Берия и Боков, за които още сме 1984 година, може и трябва да се действа само с това, от което единствено разбират чугунените им азиатси тикви - бой!

Тъй като нямахме сили, ум и желание през 1990-1991 да изолираме половинвековните си насилници (например чрез лустрация, както в Германия) от икономическия, медийния и политическия си живот, резултатът е този - на ръба от изгонване от ЕС, на ръба от построяване на руска атомна бомба номер две в беляНЕ, на косъм от окончателното ни прибиране обратно в руската орбита. Шепа интелигенти и две шепи средна класа на площада вече само будят смях у сатрапите, наследници на Берия и сие.

Докато не им бъде показано от някои луди глави, че днес ги има, а утре (буквално) ги няма (като един Лукав техен вожд), няма де се спрат да ни бутат на североизток от ръба!!!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)