четвъртък, септември 12, 2013

До Китай за розови балони

Китай е могъща икономика, а политическата върхушка в Китай е известна с търпеливостта си, тоест, който и да отиде там да се прави на интересен, ще бъде приет топло.

Тоест, безкрайните бизнес възможности на Китай, комбинирани със слабото познаване на китайската действителност от българската публика, плюс това че Китай никога няма да се заяжда за „дреболии“ като човешки права, състояние на демокрацията или медиите, правят от тази държава почти идеалната фабрика за добри новини.

Това е неприкосновеният резерв за добри новини, към който прибягна дори и Виденов.

Премиерът ЖАН ВИДЕНОВ ще бъде съпроводен от група бизнесмени при посещението си в Китай, което започва на 19 май, научиха журналистите от правителствения пресцентър. Какво обаче беше учудването им, когато разбраха, че сред бизнесмените са и представители на "Балканкар холдинг" - предприятие от списъка, нарочено за ликвидация от правителството. "Какво пък, ще попътуват хората", коментираха колегите. Във факс на пресслужбата на МС столичните вестници бяха уведомени, че "в Китай се изписва първо фамилното име, т.е. Ли Пън. Когато не се изписват двете имена, по протокол се изисква да се напише г-н Ли". (източник)

Изглежда като в рая, но това е фабрика, а всичко във фабриката си има цена.

 ЖАН ВИДЕНОВ е казал по време на посещението си в Китай, че Тайван е неделима част от Китайската народна република, предаде агенция Синхуа, цитирана от БТА. Спрямо Пекин България следва политика на "единен Китай", е пояснил българският премиер. Той е похвалил Пекин за "неговата честна и разумна политика на Балканите". 58 страни официално признават Тайван като отделна държава (източник)
Та и премиерът Орешарски отиде за розови балони до Китай.
Сподели опит за излизане от икономическата криза пред една от най-бурно развиващите се световни икономики, т.е. научи краставичарите да продават краставици. На мен лично ще ми е  интересно да видя речта му, за да открия разликите между ранния Орешарски и късния Освен основната разлика - че Орешарски в БСП не съжалява за срещата си с Черепа, а Орешарски в СДС не се е срещал още с него.

– Срещу реплика на варненското злато, получи обещания за нов курорт в България. Ще излезе скъпичко това злато, ако курортът не се състои или по-лошо, се състои по начин, по който се състоя Банско, например.
По време на срещата Пламен Орешарски спечелил интереса на китайския предприемач, разказвайки му за най-старото обработено злато в света - варненското, научи "Стандарт". Цзянлин казал, че първото нещо, което иска да види у нас, са именно находките от варненския халколитен некропол.
Орешарски подарил реплика на най-старото злато, обработено в България. (източник)

– Срещу обещания за нов завод за мобилни телефони, обещания за непромяна на данъците в следващите 10 години. Другари, нали не харесвахте плоския данък, бе ;)

По време на разговора шефът на фирмата Уанг Ченг Донг е коментирал възможността в страната ни да се сглобяват мобилни телефони. Бобева от своя страна пък е обсъдила с компанията идеята наши високообразовани младежи да бъдат наемани на първа работа в компанията, в замяна на което тя да може да се възползва от различни стимули на социалното министерство. По време на разговорите от фирмата изтъкнали проблем с бавното издаване на визи, заради което правителството ни се е ангажирало да прегледа процедурите. По време на разговорите премиерът Орешарски коментира с ръководството на компанията, че страната ни няма променлива данъчна политика, като допълнил, че налозите у нас не биха се променили и в следващите десет години. (източник)
И така да обобщим – премиерът на една от икономиките с проблеми в ЕС обяснява в Китай как се излиза от криза, обещава запазване на данъчните ставки в следващите 10 години, подарява злато срещу обещания за курорт.


Да са ни честити новите розови балони от Китай, другари!


Само в чужбина премиерът Орешарски си позволява да говори свободно с медиите и да се появява пред публика. снимка

Не се пропуска нито един случай за фабрикуване на добри новини: Орешарски с торта и свещичка за Бобева на път за Китай

3 коментара:

Стойчо каза...

Мене ми е по-интересно защо журналистите от последната снимка не му зададат въпросите, които искаме да му зададат в България ...

Георги Павлов каза...

Орешарски и Бобева... това правителство на СДС ли е? ;)

И още: рядко ходят наши делегации в Китай. Много рядко. Имаме какво да правим с тях - и сглобяване (така се избягват мита, сещай се), и курорти, и други неща!

Димитър Димитров каза...

А забелязваш ли как и преди и сега "журналистите" "научават" новините от правителствения пресцентър и преразказват това, което правителството реши да им сведе.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)