сряда, септември 04, 2013

Голямото посрещане, Ден 83, 18-ти фруктидор, репортаж до 17,00 ч.

Трябваше да отида в 7,30 на площад „Народно събрание“, където БНТ искаха да ме питат за протестите. БНТ имаше две коли на площада, аз седях до едната и се чудех къде е екипа, който бил при втората, а между тях ванчето на канал 3. Майтап.

Все пак ме включиха в сутрешния блок. Изречението ми завършва странно, но е ясно какво искам да кажа ;)

В 8:00 площадът започна бързо да се пълни с хора и  пред протестното кафе се изви обичайната дълга опашка.
Част от хората очевидно бяха дошли по линия на ГЕРБ, макар че ми е трудно да преценя колко точно.Асен каза, че по–интересно е на кръстовището на „Раковска“ и „Цар освободител“, така че се запътих натам.

Бях изпуснал всичко интересно. По „Раковска“ полицията пропускаше коли, но не и хора. Когато аз и П. се опитахме да се качим нагоре по улицата, полицията ни спря:

- Къде отивате?
- Нагоре
- Не може
- Защо?
- Вашите приятели са на „Дондуков“

МВР – хората сбира.


След трогателния опит на МВР да ме събере с приятелите ми като не ми позволи да мина по най–краткия път, реших да заобиколя покрай Парламента.

Другарчето на нашето правителство – Владимир Путин, си беше направил някакви пошли шеги в руско училище, които веднага бяха използвани за нагледни материали ;)

В градинката отдясно на Парламента беше такова стълпотворение, че на практика много трудно можех да се доближа до оградата, където бил минал Бойко Борисов за аплодисменти. Той първо объркал посоката и отишъл при контрапротеста, та успял от втория опит, но пък протестиращите го освиркали Вътрешни лица в ГЕРБ казаха че после в партията било страшно ;)

С още трима души преодоляхме полицейския кордон зад „Александър Невски“, който беше отново недостъпен за простосмъртните граждани, и небрежно се включихме към контрапротеста, за да видим какво става там


Втори кордон обгражда контрапротеста, и полицаите пазят от ВЪТРЕШНАТА страна, досущ като на Берлинската стена ;)


Вътре беше доста весело. Явно доста познати бяха успяли спокойно да се включат в контрапротеста, така че видях 5–6 познати лица ;)

Антоанета и Асен ги познаха, а на мен ми викаха „оня дебелия с раницата“ ;)

Найо Тицин, както обикновено, направи голямото шоу.

Потрисам се, като чувам с какви глупости са пълни главите на контрапротеста. Някой ще ври в ада за кашата от лъжи, заблуди и полуистини, която бълбука в главите на тия хора.

 

„При нас бяха от хора от така наречените други хора, от другите жълти плочки“ ;) Госпожа Гергова с реч за контрапротеста. Контрапротестът е за революция а протестът е за контрареволюция.


Обединителното хоро на контрапротеста.

Реших от вътрешната страна да изследвам докъде се простира периметърът, охраняван от полицията и разбрах какъв е замисъла – хем периметърът да е максимално широк – чак до Партийния дом, хем хората от контрапротеста да бъдат използвани като жив щит, зад който да се крият депутатите, излизащи от Народното събрание.

Ул. „Бенковски“ запушена от полиция. 
Скъпичко ни излиза тоя „забранен град“ насред София.

Стигнах до градинката зад Двореца, поседнах на една от пейките и установих че съм седнал на магистралата през която минават контрапротестните групи, които бяха стоварвани на паркинга зад Партийния дом и пред Архивите, след това с полицейска охрана, която специално идваше да ги вземе, поемаха към Народното събрание.

Контрите зад двореца.

Докато аз съм скитал от вътрешната страна на периметъра е имало група, която е блокирала кръстовището „Дондуков“ – „Раковска“.


Снимка: Крис Георгиев.

Спуснах се към градинката пред Народния театър. Попаднах на изложба за революцията в ГДР на 17–ти юни 1953г. Някои паралели бяха плашещо подобни.

В началото управляващата партия се държи така, като че ли „си е загубила ума“

 Следва карикатура за „социалните придобивки“ с които партията се опитва да раздвижи знамето си.


За всичко биват обвинени „американците“, включително че се опитват да организират „фашистки преврат“ в ГДР.

Бързо се отправих обратно към протеста.

По някое време, докато не съм бил близо до парламента,  отдясно в градинката група от протестиращите са успяли да дръпнат едно от металните заграждения с верига.


Снимка: Ладислав Цветков

Когато се приближих към Университета, наблюдавах как камион с метални ограждения се опитваше да преодолее блокадата. Полицаите убеждаваха протестиращите да го пропуснат, защото бил „държавен“. Не можаха, така че трябваше да употребят бройка, за да пробият. Видео:

След малка пауза отидох да проверя какво става зад катедралата. Протестиращите не бяха никак многобройни


Имаше и хора от Западните покрайнини!

Въпреки че протестиращите бяха съвсем малобройни, кортежът от бусове, който изглежда трябваше да извози депутатите, заобиколи

Видео.


В момента протестиращите опитват да блокират едновременно сградите на Партийния дом и на Народно събрание, защото и в двете се провеждат заседания на парламентарните комисии. Не достигат хора.

11 коментара:

Кентавър каза...

Комита, на ваше място нямаше да се хабя да поствам днес.
1. Контрапротестиращите не говорят глупости и в главите им не бълбука каша от лъжи и полуистини - всичко е въпрос на гледна точка. Колкото и да не вие приятно, човекът в началото на видеото е прав - ако един протестиращ против правителството отиде на контрапротеста, няма да го бият, освиркват и оплюват, а напротив - ще го изслушат, може да поспорят. Ако се случи обратното, най-малкото с което ще се отърве един контрапротестиращ ще бъде да го освиркат и овикат. Едва ли някой ще си направи труда да го изслуша и да спори с него ("С червени чугуни не се спори!"). На ваше място бих се замислил кой точно е фанатизираният талибан преди да го посоча.
2. Като човек, който е активен протестиращ против правителството сте отделил прекалено много време и място в поста си на контрапротеста. Що така? Днес се беше ли денят на "Голямото посрещане"?
3. На пръв поглед групичката, която е блокирала кръстовището на Дондуков и Раковска май е по-малобройна от охраняващите я полицаи. Ей точно това почва да става изнервящо - група келеши (или нормални граждани с поведение на келеши в конкретния случай) си правят каквото си искат, а полицията ги гледа "с участие", както е казал дядо Вазов, но нищо не предприема. Сакън, да не им развалим рахатлъка на протестиращите (които май само това и чакат).
4. Аз също минах пред Народното събрание към обяд и за половин час наблюдение отстрани останах с впечатлението, че протестиращите против правителството са по-малко от журналистите около тях, а полицаите са повече от журналистите. Ако това е "Голямото посрещане", язък дето се точихте толко време на депутатите.
5. Не съм забелязал контрапротестиращите да се опитват да разрушат металните заграждения, както и не виждам каква е идеята на протестиращите и какво точно целят с това.
6. Разбирам идеята на протестите, но след като методите на протеста са същите, както и преди 23 години трудно ще постигнете нещо положително. До преди няколко месеца улицата беше действителната опозиция на управлението на Орешарски, все повече обаче се превръща в някаква абсурдна пародия на "Града на истината" от лятото на 1990 г.

Анонимен каза...

Аз се заблуждавах, че на протеста интервютата са абсолютно случайно се случват. То било съвсем друго, договаряте се и се будиш в 7.30 ч. Ти се подготвяш и говориш клишета, които сме се наслушали. А мене няма кой да ме накарат да стана рано.

Комитата каза...

Анонимен, що за странна логика? Телевизията прави интервюта с когото реши. Или викаш щом искат да направят интервю с мен, значи манипулират :-)

Анонимен каза...

Борисов прегърна протеста, значи е приел 'Чисти ръце'.

Пеевски какво чака?

Оставка!

Киро

Комитата каза...

Кентавър,
Слава богу, голямото вечерно шествие даде недвусмислени отговори на повечето въпроси.

Отидох на „контрапротеста“, за да видя какво представлява от първо лице, а не само да слушам чужди преразкази. Тъжна картинка - хора, докарани по задължение, без особен интерес към ставащото, със горепосочената каша от лъжи и полуистини в главата.

Групичката на Дондуков е голямо постижение, защото всичко беше отцепено от полиция и усилието за самоорганизация на такова блокиране е много голямо.. Не може просто да си в основната група около Парламента. Изисква голяма вътрешна мотивация, за която поздравявам участниците.

Останалото са твои лични мнения с които не съм съгласен. ;)

Анонимен каза...

"Големи"шествия,"големи"посрещания.Да са големи,колко да са големи-Комитата,Нервната акула/тя ,като гледам,е в транс вече и сама се наставлява/,и дружките им от ГЕРБ.За мое съжаление ,и мадам Кунева,не се стърпя.Неин гласоподавател съм.Бях.Но,Комита,тук си каза против какво си-злъчния ти коментар по повод руското училище и Путин.Какво,my dear,ти е сторил на тебе товарищ Путин?!Просто не ти плаща той.Не плаща на такива жалки ибрикчии като тебе и останалите радетели "за демокрацияТА" в Бългерия.Няма нужда от вас.Вие си мислите,че тя-ДЕМОКРАЦИЯТА,Е САМО,КОГАТО НИ ПОСИПЯТ ГЛАВИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН?И тогава да викате АЛИЛУЯ,или може би харе Кришна.Прав ви път,с другаря Борисов начело.

Стойчо каза...

Едно от най-забавните наблюдения върху анонимните коментатори е да се следи връзката между изказаната позиция и това, за кого бил(а) гласувал(а)
Страхотни тенденции има, ей! ;)

Анонимен каза...

ами тенденциите са,че ние,които гласувахме с някаква надежда към "десните",вече просто няма да се разхождаме до урните.И бездруго мутрите превърнаха това в безсмислено занимание.А БСП /все още/има баби.ГЕРБ си имат общински чиновници и тяхната родА.Горе-долу-това е.Това,че пиша като "анонимен"не е ,защото се крия.Няма от кого.Не съм оперативно интересен.Просто не ми с е занимава с логване.И,изобщо,има ли значение кой съм?Мога и да си измисля самоличност.

Комитата каза...

Не не, такива избиратели не ни трябват, анонимни. Моля гласувайте за левите следващия път и не помисляйте за други.

Анонимен каза...

О-о,спокойно,няма никаква опасност да ви нарушим имиджа ,гласувайки точно за вас.Не знам от коя точно партия сте в РБ,или дали изобщо сте там,но след като Р.Кънев реши,че ГЕРБ не бил мафия,ерго-ще се прегърнем и ще станем "дясното"-добре,ще гласуваме на БСП.Ние сме мафиоти.Мислех Кунева за разумен човек,но... Този филм"ние ще надзираваме мутрите,да не вършат бели",вече го гледахме.Виждаме и резултатите.Но,очевидно,пари не им липсват.А на вас не са ви излишни,ами добре!

Комитата каза...

Идеално, разбрахме се.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)