сряда, август 28, 2013

Борис III - 70 години историята още не е дописана

На днешната дата 28-ми август, през 1943 година умира цар Борис III, последният действащ български монарх.


(Въпреки че синът му Симеон II e бил цар между 1943 и 1946 година, вместо него управлява Регентски съвет)

На цар Борис се пада участта да преодолее последиците от двете национални катастрофи, свързани с Междусъюзническата и Първата световна война, възстановяването на икономиката и преодоляването на изолацията на България.

Преживява няколко преврата.

През 1940г. дори успява да постигне дипломатическа победа, приклещен между месомелачките на Хитлер и Сталин - България успява да си възвърне Южна Добруджа с градовете Тутракан, Балчик, Силистра, Шабла, Добрич, Дулово и т.н.

Вероятно с цената на присъединяване към Тристранния пакт.

Едва ли някой си прави илюзиите, че спасяването на евреите в рамките на „Стара България“ е станало без знанието и въпреки волята му. 

Изпращането на евреите от Македония, Тракия и Западните покрайнини в лагери също едва ли е минало без неохотното му съгласие. 

Някои исторически извори сочат, че вероятно е ставало дума за сделка за спасяването на живота на едни за сметка на други. Чудовищно е, но преди да го осъдим безжалостно се чудя всеки един от критиците му какво ли биха направили на негово място. 

Въпреки че се навършват точно 70 години от смъртта му, България дължи на своя последен цар честно отношение и справедливост.

В Македония последният български цар е любима мишена на всякакви пропагандисти. В Скопие, например, в новопостроения музей на Холокоста, цар Борис е посочен като основния виновник за депортирането на македонските евреи. Дотам, че дори в музея няма снимка на Хитлер, а само на българския цар. 

Същият цар, който е бил посрещнат много сърдечно в същите тези македонски градове като освободител и обединител на българите.

Може би има и известен подтекст в това отношение ;)

Не смятам, че има заговор или мистерия около смъртта му. След депортирането на македонските и тракийските евреи, след битката при Курск, десанта на Съюзниците в Италия и изхвърлянето на силите на Тристранния пакт от Африка, Борис III със сигурност е знаел какво очаква както него, така и България и най–вероятно не е издържал на напрежението. 

Лошото (както и доброто) на монархическата институция е това, че децата хем носят отговорност за родителите си и въобще за предците си, хем се възползват от наследствените си привилегии.

Симеон II, наричан още Симеон Сакскобургготски, наскоро разкритикува протестиращите за  „липса на респект към институциите“ и за това че „се излагаме пред света“ като „плашим и инвеститорите, и туристите.“ 

Не знам какво е мотивирало сина на Борис III и бивш български министър–председател да напише това обръщение, може би е искал да не бъдат отменени честванията на баща му в България. А може и мотивите да са му по–прагматични.

Но както това, което прави бащата, тежи на сина, така и това, което направи сина, ще тежи на бащата.

Въпреки това, планираният почетен караул на гроба на Борис III се отменя. Жалко. Годишнината беше добър повод да изтръгнем от себе си малко по–честно отношение към миналото, още повече че две трети от едно столетие не са малко време.

Сдобряването с миналото остава за по–добри времена.Оставка!

8 коментара:

Симеон каза...

Един малко по-критичен поглед:
http://www.dw.de/исторически-нюанси/a-17044170

Комитата каза...

Супер, мерси! Ето че противоречията са живи.

Hristo Hristov каза...

Слаб авторитарен управник, вкарал държавата в по-голяма каша от колкото баща му.

Георги Павлов каза...

Много трудна му е била задачата.. през 44-та определено липсва.

Борис е нерешителен, а Регентството направо парализирано.

Анонимен каза...

Най-голямото проклятие на бедния български народец е династията Сакскуборготски. Фердинант е загубил всички войни и ние сме били принудени да изплащаме на съседите и Англия и Франция огромни репарации. Прочети речта на Борис III пред Парламента във връзка с обявяването война на САЩ и Англия. Благодарение на всичко това сме изплатили пак огромни репарации, непосилни за бедната ни държава и народ ( провери). Само не мога да разбера какво е обединил и на какво основание главния булевард в Столицата да е на името на сестра му.

Анонимен каза...

Симеончо се съюзи с комунистите за да си запази царските имоти. С политиката си тази династия докара СССР в България.

Анонимен каза...

Хайл Борис!

Георги Павлов каза...

Булевардът е на името на бабата Мария-Луиза
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%9B%D1%83%D0%B8%D0%B7%D0%B0_%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BD-%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)