събота, август 10, 2013

Фарс и кафяви вълни

Упоритостта, с която правителството на Пламен Орешарски отказва да си подаде оставката, подложи цялото общество на титаничен удар, от който на всички ни се замайват главите и ни звънят ушите.

Вече писах за това, че разумният политик не нагнетява напрежението до краен предел, вместо да си подаде оставката, не разсича чрез разделителни линии дълбоки и труднозарастващи рани в обществото, които опустошават възможностите за цивилизован разговор, унищожават приятелства, внасят раздор в семейства и въобще ни връщат години назад.

Но политиците, които са на власт в момента, не са разумни хора и ние, които сме на улицата, това си го знаем и затова и не можем да си траем.

Като общество, всички заедно имаме проблем и за да излезем от сегашната ситуация ще ни трябва цялата мъдрост и цялото търпение, на които сме способни.

Назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС разкри простата и неумолима истина – министър–председателят е кукла на конци, а конците изчезват някъде в анонимното кълбо от бизнес, политически и медийни интереси, в сенките на офшорките, съмнителните банки, медиите които крещят с цял глас, че черното е бяло, а 2+2 прави 5 и т.н.

Държавата е превзета от мафията и олигархията.

И изборът на всеки честен човек става кристално ясен и затова, понякога – много труден.

Премиерът Орешарски официално покани на „неформална среща“ журналисти. Не съм сигурен, всички ли разбират какво значи това, освен оксиморона, затова ще дам пример – ако се обадите на някого, с когото досега сте се виждали само по работа, да се видите на неформална среща,  то или ще ставате приятели, или ако човекът е от интересуващия ви пол, може да се стигне и до обмяна на интимни нежности.

Млади журналистки са ми казвали неведнъж, че бившият премиер Борисов много е обичал неформалните срещи и често се стигало до недоразумения. Неговите неформални срещи не бяха обявявани публично, а само в лични SMS.

Затова и стилистиката на разказа за срещата със сегашния премиер е като спомен от първа среща:
„Орешарски бе избрал тъмносин костюм, летни елегантни черни обувки, черни чорапи. Още щом седна, извади от джоба на сакото си кутия син „Давидов“ и запали страстно цигара.“

Премиерът Орешарски се срещна и с „всички видове протестиращи“.

Бисер Петното на среща в Министерски съвет

Ако назначението на Пеевски е цунамито на трагедията на българската държавност, то репликите на Бисер Петното, че от него би излязъл един чудесен шеф на МВР, който с помощта на „ударни отряди“ да види сметката на „интелигентните“, е почти несмешен фарс, кафяви вторични вълни, чиито корени като трагедия можем да отправяме където си искаме, в който си искаме исторически момент, когато тиранията е била на власт. Предишната кафява вълна бяха идеите на Волен Сидеров и Атака за гражданските арести на протестиращи срещу правителството. Нищо ново и оригинално. Първата идея на всеки тиранин е била да се оправи с многознайковците, на които много им знае гагата и в случая оръжието е готово да играе по главите, на тия които работят с тях.
Миланов обясни, че не е прочел нито една книга през живота си, защото по думите му - който върви по следите на другите, не оставя път след себе си.
Премиерът отказа разговор в национален ефир, пред очите на всички, с протестиращите, искащи оставката му, а вместо това си поговори на затворени врати с „всички видове протестиращи“, разбира се освен с истинските. (А останалите за какво протестират?). И на самия разговор са си побъбрили за:
Забавянето на някои уволнения в стратегически предприятия и агенции, бавене на определени процедури, общуването между правителството и "всички видове протестиращи", поведението на гражданите и полицаите, нов обществен договор, нов изборен кодекс, бъдещето на държавната охрана СОД, проблемите в аграрния сектор, високите лихвени проценти и търговски цени и курсове за медиите "Кое определя една новина, като новина на деня"... 
Забравили сте лалугерите, делфините и Сорос!

Да изброим – неформална среща с журналисти, неформално МВР под формата на „ударни отряди“ под ръководството на криминално проявени (абе нямахме ли нещо такова през 90–те?), и официална среща на затворени врати с неформални протестиращи, които не искат оставкатата на правителството, среща на която се шикалкави около всичко друго, дори около въображаеми проблеми, но не се обсъжда най–нажежения въпрос – овладяването на държавата от мафията и олигархията и отговорността за това.

Какво е всичко това?

Това е подмяна. Все по–дребен, все по–жалък фарс и все по–дребни кафяви вълни.

Срещу това протестираме.

Как мислите, кой европейски премиер ще се срещне и ще се снима с Пламен Орешарски след срещите му с Михаил Михайлов (Шамара) и Бисер Миланов (Петното)? Кой ще го вземе насериозно? Може би някой премиер с прякор от бившите съветски републики?

Голям срам.

 И

ОСТАВКА!


15 коментара:

Daniel Dimitrov каза...

Фактите ги знаем всички, Комита. Време е да мислим за решенията - какво правиш, когато не можеш да направиш нищо - се казва в една зен гатанка. Как можеш да разкараш някой които не иска да си тръгне и ти се хили от джипа си, докато 100ина полицаи осигуряват комфорта му пред Народното Събрание. Започвам да виждам някъде вървят нещата и не ми харесва, ще си отидат и ще е унизително за тях и за нас.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Комита, ще ми отговорите ли на Откритото писмо, което Ви написах наскоро? http://aig-humanus.blogspot.com/2013/08/blog-post_5.html

Комитата каза...

Господин Грънчаров, нямам време да ви консултирам сега. Може би когато обстановката се успокои. А и не мога да разбера защо не ме питате по нормалния начин, а с открити писма.

Ангел Грънчаров каза...

Ще Ви отговоря на въпроса защо Ви запитах по този наистина доста странен, именно съвсем открит, публичен начин за тия неща, именно за това как се кандидатства за финансиране от тия западни фондове, тръстове и фондации.

Първо, щото тия дни се зашумя от разни медии за това колко хубави пари били получили от "западните спонсори на демокрацията ни" разните НПО на "най-активните водачи на протестите", сред които е упомената и Ваша милост. Второ, защото ми се чини, че след като се е зашумяло, всички вие, дето сте "набедени", че участвате в протестите срещу пари, сте длъжни тъкмо в настоящата нелека ситуация да отвърнете, и то най-убедително, на всички въпроси, съмнения, подмятания, щото, няма защо да си кривим душата, въпросът има несъмнен и то доста значим нравствен смисъл, а пък бягането от такива въпроси води до крайно усложняване на и без това тежката ситуация. Та аз лично, запитвайки Ви с нещо като "открито писмо", Ви дадох повод и шанс да отговорите осмислено и убедително на подмятанията от всякакъв род, които добре знаех, че ще се стоварят на главите ви. На трето място попитах Ви публично по тия въпроси за това как става кандидатстването за подобно финансиране, понеже смятам, че не само аз се вълнувам от този въпрос, а, предполагам, и много други хора, които нещичко правят, биха искали да са наясно с тия въпроси, понеже иначе, ако въпросната информация се крие и се дава само на "доверени наши хора", то тогава ще излезе, че и тук, в тази деликатна сфера, у нас се е настанил и действа все същия мафиотски принцип, т.е. ще излезе, че и ний, дето един вид се борим срещу "политическата мафия" в лицето на днешното правителство на Орешарски-Олигарски, на дело и на практика сме все същите, таман като ония, срещу които уж се борим. Щото ако се окаже, че сме носители на все същия манталитет, на все същото съзнание, именно, да представляваме една разнолика мафиотска тайфа, състояща се от разните му там "приятелски кръгове", "скачени съдове" и прочие, както си му е редът при всяка една мафиотска структура. Та именно затова, водейки се от доста съображения, Ви зададох този въпрос с едно открито писмо, надявайки се, че ще оцените жеста ми и ще се възползвате от него, за да отговорите най-убедително на безброй съмнения и обвинения, които, ето, вече сме свидетели, започнаха да се стоварят на главите Ви. Дълбоко съм убеден, че тактиката на мълчанието с оглед спазването на принципа "Всяко чудо за три дни", именно, надявайки се, че ще се пошуми, пошуми, пък като едната страна гузно мълчи, всичко ще се забрави; да, ама не, не е така; все нещо ще остане недоизяснено в съзнанията, пък после ще се чудите защо хората вече са започнали да ви възприемат по съвсем друг начин, да не ви вярват, да дърдорят, е то не съвсем неоснователно, ето така: "Абе остави ги бе, то и тия са като ония!".

Ангел Грънчаров каза...

Сфащате ли сега за какво именно става дума?

Ето затова се опитах да Ви предизвикам да ми отговорите публично и съвсем открито. И то да ми отговорите в позитивен план, не да се джафкаме, както обикновено става, а просто да ме информирате, мен и всички други, които се интересуват от въпросите за финансирането на разните му там народополезни инициативи от различните западни фондове, аз не мисля, че тия неща трябва да бъдат държани в тайна, само за "наши хора", само за тия, дето са ми приятели, дето са от моя приятелски кръг, сакън някой друг, който не е от "наште", да вземе да разбере и да се уреди и той с финансиране, щот тогава какво ще правим, като сме допуснали такъв голям гаф?

Тази е моята позиция. Та подновявам въпроса си. Любопитно ми е. Сега, когато се зашумя от медиите за финансирането на вашите избрани организации, вече няма как да продължите да си мълчите. Налага ви се да говорите, да отговаряте, и то на далеч по-грозни и неприятни въпроси. То това е заниманието с политика: да се отговаря на какви ли не въпроси, и то така да се отговаря, че хората да не остават с погрешното впечатление, а именно, че "и тия са като ония", абе остави, безнадеждна е нашата българска работа, щот матр`ьялът е крайно лош, гнусен даже. В този смисъл тъкмо сега е моментът да ме "консултирате", и не точно и само мен, а да се изкажете пред толкова много хора, които, тъй да се рече, със затаен дъх чакат от вас отговори на своите въпроси, голяма част от които са спотаени, неизречени, ненаписани още...

Анонимен каза...

Господин Грънчаров,

Хрумвало ли Ви е, че бихте могъл да получите отговор на въпросите си от съответните донорски организации? С два клика например стигнах до информацията за грантове от Америка за България: http://www.americaforbulgaria.org/application.

Всяка донорска организация има определени цели и предоставя финансиране на проекти, които работят за постигане на тези цели. Цялата информация е публична (на съответния сайт, включително с възможност за допълнителна информация по конкретни запитвания). Ако действително сте се интересувал и кандидатствал за финансиране (както пишете в писмото си), е доста странно как цялата тази информация Ви е убягнала и сте останал с впечатление, че тя е "държана в тайна" или "за наши хора".

Учудващо е защо очаквате от един изпълнител на проект да се чувства длъжен да Ви консултира как да получите финансиране за Вашата идея (дори оставам с впечатлението, че смятате, че така му правите услуга). Нали си давате сметка, че трябва да отдели време и да положи усилия да разбере Вашата идея, да проучи дали има донорски организации, в чиито цели да би могла да се впише Вашата идея, да проучи условията за финансиране на тези организации, да напише адекватно представяне на Вашия проект... Докъде точно очаквате да се прострат про боно консултантските услуги на Комитата?

С уважение,

Николай Янев

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Янев, а на Вас не Ви ли е хрумвало, че цялата тази достъпна информация от "донорските организации" е предоставена на определен контингент от човечеството, който може да се определи като "балъци"? Да, такива хора кандидатстват за средства, пишат старателно проекти, ала никога не биват одобрявани, никога не получават тия средства, особено в родните български условия, когато начело на съответните западни организации стоят обикновено българи, носители на все същия манталитет, за който говорим. Както и да е, благодаря Ви за толкова безкористната адвокатска услуга, която оказвате на г-н Комитата. А за консултантската услуга от страна на г-н Комитата аз ще му заплатя, бъдете спокоен, няма да оставя така високо квалифицирания му труд невъзнаграден. Апропо, а за Вашата консултация какъв хонорар Ви се полага, кажете, като съм тръгнал да плащам, барем да плащам на всеки наред?!

А иначе май Вие изглежда действително не разбирате в така и така сложилия се контекст важността на това, което предлагам на г-н Комитата. Този проблем за спонсорирането на нашите НПО вече възбуди общественото мнение и не може да бъде туширан, потиснат, заобиколен. Трябва да се отговаря. Аз подхвърлих идея за един смислен разговор по тия въпроси, който би довел до задоволяване и успокоение на общественото мнение. С високомерно мълчание този път няма как въпросните лица да се измъкнат. Трябва да се отговаря и то съвсем открито, пределно честно. Иначе няма измъкване. Работата, дето се казва, стана дебела. Тя има не само чисто правен, а най-вече морален аспект, който в случая е решаващ. Ето това ми се струва, че съвсем не сте разбрал - и то си личи във Вашето така самоотвержено адвокатско заявление от името и в интерес на г-н Комитата.

Впрочем, преди години аз се свързах с фондацията Аmerica for Вulgaria и им писах едно твърде любезно писмо за проекта си около издаването на списание ИДЕИ, за неговия смисъл, касаещ личностното и духовното развитие и укрепване на българската младеж и пр. И те най-любезно ми отговориха, че от такива неща съвсем не се интересуват. И че пари никакви няма да дадат. И на други фондации съм писал, и от тях получих все същите насърчителни писма. А ето, други хора, виждаме, получават, и то добри пари. Тъй че проблемът си заслужава, чини ми се, обсъждане.

Всичко у нас, не знам дали сте забелязали това, е "побългарено", и самият капитализъм ни е побългарен, та е стигнал до своята противоположност, и демокрацията ни е побългарена, да, абсолютно всичко у нас е побългарено. Тия, дето спомогнаха за побългаряването на всичко, дето бяха активни участници именно в побългаряването му, сега ни дават умни съвети за това как да го разпобългаряваме, т.е. как да се върнем при верните, при точните, при смислените неща. Позволете ми да забележа, че тия хора постъпват аморално. Така не се прави. Така не се печели доверие. Основният ни проблем, позволете да забележа, е този: позволяваме си да действаме, да живеем, да мислим аморално. По байганювски.

Ето затова у нас всичко е наопаки на това както трябва да бъде. Ще почнат да се оправят нещата когато почнем да постъпваме честно и открито. Аз за това апелирам към г-н Комитата да не мълчи повече, а да се опита да отговори на многото въпроси от страна на жадната за обяснения публика. И да се постарае да отговори задоволително. Иначе ще загуби доверие и ще се нареди в морално отношение при тия, срещу които, видите ли, той не само протестира, ами дори и се представя за един от водачите на протестите.

Така виждам за момента нещата аз. И в своя си обичай казвам каквото мисля. Противоотровата срещу обществената деморализация според мен е честността. Пределна честност. Да не увъртаме, да не усукваме, да не шикалкавим, да не лъжем повече. Да не се представяме на думи за каквито не сме, щото действията ни издават какви сме наистина. Това е нещото, което ще ни спаси...

Ангел Грънчаров каза...

С уважение: Ангел Грънчаров

Й каза...

Ситуацията с това Петно напомня на Берлин през тридесетте години - поощряване на отрядите на лумпените от СС и СА да свършат "мръсната работа". В такива ситуации куклата често се изплъзва от кукловода и последствията могат да са непредвидими.
Орешарски - фон Папен незабавно трябва да подаде оставка, а ДАНС да извърши разследване на организацията на това Петно.

Ернст Телман каза...

Е, айде сега - Берлин, 30-те, СА, СС, още малко и Миши Биг Ш. ще го изкарате Хорст Весел...
По-леко с образността, не обиждайте историята, бите.

Анонимен каза...

Ако до септември няма оставка предлагам, като са направили болшевиките през 1917 г., не признавайки законно избраната власт и са превзели Зимния дворец, ние да превземем Нар. събрание. Е, могат да но назоват болшевики, но какво от това. Независимо, че си признавам, че не знам какво гениално бихме сторили. И още не мога да проумея защо Пеевски не е обвиняем в нищо и кой персонално е член на мафията, която ни управлява, поне името на един мафиот.

Комитата каза...

Другарю, ти си се объркал. Твоето място е в БСП.

Анонимен каза...

А твоето - в комисариата на народното обвинителство или поне ЧК.

Анонимен каза...

Виж ти,сега ли установихте,че "държавата е превзета от олигархията и мафията"?!Много прозорливо,браво! Бисер Петното и Мишо Шамара ли са "олигархията и мафията"?Те просто са едни,които заработват в бъркотията...като вас,впрочем!Е,верно,не говорят за "цивилизационен избор",не къртят "с голи ръце" павета,ама си заработвате по ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН!И не се опитвайте да говорите от името на "цялото общество",за "търпение и спокойствие".Вие много спокойно наблюдавахте вакханалията на мутро-фашизоидите,начело с Буда.И,интересно,не тръгнахте с голи ръце да къртите паветата.Траяхте 3 и половина години.През 2011 г не разбрахте ли що за "избори" се произведоха?!
Или си мислите,че онова недоразумение Росен П сме го избрали НИЕ.Не,ТОЙ го избра,знаете много добре!Човек,ако има малко логическа мисъл,ще направи простата сметка,че само ББ има полза от нови избори.И няма начин да не си плаща!

пожарогасители каза...

И аз също не съм сигурна, всички ли разбират какво значи това, освен оксиморона. Много е глупаво да изпаднеш в такава ситуация където или ще ставате приятели, или ако човекът е от интересуващия ви пол, може да се стигне и до обмяна на интимни нежности или ще станете врагове както и вие давате добър пример в своята статия за което ви благодаря.Май малко разсъждаваме по този начин и затова сме на това положение сега, дори и със стачки май нищо няма да се промени.От колко време е това правителство а на лице нищо няма което да са направили и постигнали, явно трябва да променят тактиката си.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)