вторник, юли 09, 2013

Политиката без политиката, олигарси и алтернативни гласове

Вече 25 дни по софийските улици върви протестното шествие срещу мъртвороденото правителство на Пламен Орешарски.

Вече два пъти шествието тръгва по Цариградско шосе, за да демонстрира истинския брой на протестиращите, които според МВР са около 3000 души.

Задачка. Ако от „Плиска“ до „Орлов мост“ са 2,3 километра и ако през метър сложите по един човек, колко човека ще получите?

снимка: Найо Тицин

Колко пъти повече човека виждате тук?

Има и нещо друго – за разлика от 1997г., когато по улиците се носеха пъстроцветни партийни знамена, в момента всички носят националното знаме и то не защото на площада не е пълно с партийни активисти или с политици, а защото досега, през изминалите години, много умело бяха използвани партийните разделения, за да се внесе раздор между гражданите, партиите и гражданското общество, за да бъде нарязано то на тънки резенчета като саламче и погълнато от олигархията.

В момента на улицата са всякакви хора – Симпатизанти и членове на „Зелените“, на десни партии като ДБГ, ДСБ, „Синьо единство“ и други десни парти, хора, които от дълго време които не са се интересували от политика, но също и много леви, много членове на БСП, разочаровани и неразочаровани симпатизанти на ГЕРБ и какви ли не още.

Всички обаче носим националното знаме, защото каузата в момента е отърваването на България от захвата на мафията (олигархията) и никакви други разделители не са необходими, докато не свършим поне най-необходимото.

Кои са олигарсите в България?
Олигархът е много богат човек, който печели пари от близостта си до властта. Тоест, това е собственик на предприятие за „организирана корупция“, по подобие на „организираната престъпност“ (наричана още и мафия), на принципа на масовото производство.

Олигархичните империи са фабрики за корупция.

Това са фабрики, които разшириха капацитета си по време на управлението на ГЕРБ и завзеха държавата с правителството на Орешарски.

В този смисъл е сравнително лесно да отделим олигарсите от останалия бизнес, който се опитва да играе по правилата, ето например 98% от държавните поръчки се печелят от 2% от фирмите.  Сега остава да подредим печелившите фирми по дял в поръчките и да издирим собствениците им, за да получим представа кои са олигарсите в България.

Затова и сравнението, което левите критици на протестите (дистанцираните или откровено неодобряващите ги) се опитват да направят, вкарвайки всеки с по няколко милиона собственост в списъка на олигарсите ( жокер - при олигарсите говорим за стотици милиони!) или пък настоявайки, че всички са маскари – „Ама и вие имате своите олигарси“, е невалидно – просто трябва да видим, тези които са набедени за олигарси колко държавни поръчки и в какъв обем са получили, а за фина настройка на критерия можем да проверим и каква работа са свършили.

Не е кой знае колко сложно да се провери, ако има свободни медии и здрави институции.

Политически ли е протестът обаче? Протестът политика ли е?

Политиката има за цел да изработи добри решения с достатъчна легитимност. Всичко останало е второстепенно.

Така че протестът е политика и е политически. Легитимност му дават десетките хиляди участници, а решенията, които протестът взима (за символиката, маршрута, лозунгите и методите си) досега са били достатъчно добри.

Но все по-рафинираните провокации, все по-сложните маневри на властта, постепенно ще изискват до по-сложни решения, по-сложна организация на протеста, превръщайки го в политическо тяло, поне за известно време.

В момента олигархията е хвърлила всички сили да разколебае, уплаши или отчая протестиращите, произвеждайки немислими като логика тези и текстове и активирайки всички говорители, които поне малко могат да подкрепят тезите ѝ.

Това е добър знак, мобилизацията на всичко и всички означава, че краят е близо.

И ние ще издържим и ще победим!

Малко забавни четива, ако искате да се повеселите или пък зажадняхте за алтернативни мнения ;)
14 коментара:

Георги Павлов каза...

Ограничаването до обществените поръчки е неправилно.

Приватизацията, организираната престъпност, олигополите (по-рядко монополите), защитавани от закона са друг източник на олигархична власт.

Анонимен каза...

Вярвам, че доста конкурси, и то, колко то по тлъсти толкова по-вероятно, се печелят с корупционни методи. Но ми е странна тази статистика, че това са само 2% от всички фирми - сигурно е вярно но дали отчитат колко от регистрираните фирми нямат дейност или са собственици на кварталнаа баничарница? Според мен иститната е по-страшна - мафиотските фирмни хич не са само 2%...

Георги Павлов каза...

Впрочем разговорът по темата едва сега започва и има много да се учим. Реформаторската петорка ми дава хубав пример като нарича ТИМ "регионален монопол".

Сравнението ТИМ-КТБ на кратко: КТБ има по-голяма банка, но по-малка застрахователна компания и НЯМА пенсионно дружество (важно).
Многобройните публични компании на ТИМ трудно ще изредя.

Много, много отдавна ТИМ не е регионална структура. Без Виваком групата на КТБ е категорично по-малка.

Комитата каза...

Докато преди близо 2000 компании успяваха да спечелят обществени поръчки, сега броят им е сведен до 50-60. Сходна е ситуацията и в горския бизнес, обясни Орешарски.

Анонимен каза...

....носиш националното знаме ама парите ти идват отвън......много си нахитрял изведнъж ...

Комитата каза...

Не, не смея! Ръцете ми изгарят, щом се докосна до дръжката. Не мога да гледам цветовете му! Слагам очила! KLETA MAIKA BALGARIQ!

Анонимен каза...

ясно. олигархията започва от 2009. преди това България беше цветуща демокрация, но някак си попадна в смъртоносната хватка на демоничния пожарникар. при костов, царя и станишев максимално много фирми участваха в обществените поръчки и затова корупция нямаше. пожарникаря обаче успя да прекъсне тази демократична традиция. и то с европейски пари под благосклонния поглед на европейските идиоти.
също така ми стана ясно, че протестират всички - "Симпатизанти и членове на „Зелените“, на десни партии като ДБГ, ДСБ, „Синьо единство“ и други, от дълго време които не са се интересували от политика, но също и много леви, много членове на БСП и какви ли не още", но привържениците на ГЕРБ не.
сега вече ми е ясно. благодаря на комитата. сега дишам по-леко с бодрост и оптимизъм в утрешния ден.
ВТОРИ ШАНС

Комитата каза...

Оо ГЕРБ плаче. Да, ГЕРБ бяха досега във формулировката „и други“ но явно анонимните пожарникари са се засегнали.. затова ви добавих специално

Стойчо каза...

Ееее, Коце, ама не ги ли виждаш привърженижите на ГЕРБ всяка вечер (освен когато вали дъжд)?!? Бива ли така??? Даже се образува като отделен остров покрай тях ;)

Анонимен каза...

благодаря, че отразихте и моите скромни усилия в борбата срещу олигархията. както е казал поета 'стига ми тая награда'.
досега са ме наричали много неща, но 'анонимен пожарникар' не са. звучи ми симпатично.
втори шанс

Стойчо каза...

Ейц, поне един анонимен да ни похвали... ;)

Анонимен каза...

Ами за задачката (моля другарко) - аз преброих приблизително 20 човека в една редица, и ако се движат на разтояние метър един след друг, значи протестиращите са 46000.
"Методиката" за броене на протестиращите на МВР оправдава всички солени милиционерски вицове и дава материал за още стотина нови. Не!новините, които отново се показаха по-адекватни от редица да!-медии, бяха побликували една статийка по въпроса.В нея се твърдеше че ако МВР започне да изчислява задълженията на Титан, ще излезнат към 6 лева. Нямам какво да допълня.
Между другото по повечето медии са плъзнали едни ботове, дето усилно и еднакво пишат под всяка статия как снимките от протестите били фотошопени. Моля хора, правете снимки на протеста и го документирайте колкото може по-добре. Нека се събере достатъчно снимков материал, та дори Прас Прес да не може да го игнорира.

Стойчо каза...

Е, достатъчно е на полицаите да им се плаща на бройка охраняван на протест и веднага ще получим друг резултат ;)

Анонимен каза...

Капиталът е колективен продукт. Ако занесеш какъвто и да било капитал в пустинята, на Марс, или останеш сам на Земята, и няма кой да се интересува от капитала ти - ТО ЗНАЧИ НЯМЯШ КАПИТАЛ!! а собствеността на капитала е държавен продукт!


НАРОДА ДА СТАНЕ И ИЗМЕТЕ БУРЖОАЗНИЯ ПРОТЕСТ И ОРЕШАРСКИ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)