понеделник, юли 08, 2013

Двайсет и четвърти ден протести - с иновация

Днес присъствах на 24-тия ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Както виждам, нито една от двете страни в спора има намерение да се откаже. Поне при протестиращите плавно расте умората, но расте и решителността да не се отказват.


Нещо като имигрант от Star Wars предлагаше да реже опасни дървета ;)

Музиканти, ентусиасти, велосипедисти


 Изобретената от Артемий Лебедев нова буква в кирилицата намери неочаквано приложение в протестното шествие.


Някой е скъсал всички агит-материали от загражденията пред НС. Отваря се място за нови.


Не всички в заведенията са равнодушни към това, което става на улицата.Приветствам идеята да ни показват нещо красиво, докато се занимаваме с нещо важно и сериозно ;)


Влекачът за тролеи на Цариградско днес нямаше работа, освен да служи като площадка за снимки

Малка част от шествието. Краят е някъде към Окръжна болница, казаха запознати.


Поздрави за колите отдолу. Колите бибиткат в отговор.


 Краищата не се виждат.


Време за народно творчество

Чудесна беше идеята да се тръгне направо по „Цариградско шосе“, вместо да се завива надясно по „Евлоги Георгиев“. По този начин хората не се изморяват толкова, а и множеството може по-лесно да се обхване с поглед (макар че пак не е ясно колко хора остават извън картинката), така че днес се направиха много страхотни снимки на множеството, а и се пресякоха официалните лъжи за точната цифра на протестиращите. Десетки хиляди са!

 снимка: Емил Симеонов

снимка: Иво Мирчев

За съжаление, забелязвам първи търкания между полицията и протестиращите, защото протестиращите очевидно искат да разширят протеста, а полицията изглежда е получила инструкции да не допуска разширение по никакъв начин.  Също така и провокаторите се активизират тук - там, например заляха репортерка на bTV с бира, докато говори.

Снощи група от около 20 полицаи се вряза в протестиращите малко след 23 часа и учтиво, но твърдо, ги разпръсна, което доведе до известно ръмжене сред останалите на „Орлов мост“, дори се чуха викове „Слуги! Слуги!“. Също така разбрах, че полицията е попречила в Пловдив да се блокира АМ „Тракия“, а в София плакатите върху загражденията на НС бяха скъсани. Можете да видите и на видеото.За съжаление неумолимата логика на случващото се е тази – протестиращите ще правят опити да разширяват протеста на места и по начини, където той не е присъствал, за да притиснат властта, а властта ще се опитва да го ограничава плавно и уж неусетно, като мръсната работа ще бъде оставена на полицаите на улицата, тоест търпението и на двете страни започва да се изчерпва... Трябва много да се внимава и ако става нещо съмнително, веднага да се заснема.

Утре пак там. 

5 коментара:

симо каза...

"Снощи група от около 20 полицаи се вряза в протестиращите малко след 23 часа и учтиво, но твърдо, ги разпръсна, което доведе до известно ръмжене сред останалите на „Орлов мост“, дори се чуха викове „Слуги! Слуги!“.

Начинът да се разрешат такива конфликти е, първо, да се познават и спазват правилата, най-вече "редовните" правила, като това за шума след 22 часа, които ги има от десетилетия и общо взето не са спорни.

Останалото, което е спорно, трябва твърдо и учтиво да се обжалва по законовия ред, ако трябва до Страсбург.

А за случаите, когато някое правило трябва да се наруши е добре да има някой, който да помогне на нарушителите постфактум, за да не ги размаже системата съвсем.

Към момента обаче явно няма НПО-та, които да имат интерес да помагат за тия неблагодарни задачи, от БХК примерно даже не ми отказаха учтиво на молбата за помощ, ами просто #ignore.

Да бях писал на Орешарски, поне входящ номер щеше да ми даде секретарката :)

Кентавър каза...

1. Десетки хиляди са в неделния ден, в делничния се движите между 5 000 и 10 000. Една позната е редовен участник, праща ми снимки всеки ден, има какво да се желае.
2. Да блокираш Цариградско шосе щото сваляме комунистите не го прави по-малко незаконно. Контрапротестът пред НДК не блокира нищо и не пречи на никого.
3. Жена ми е трябвало да промени маршрута си в неделя вечерта заради блокираното Цариградско шосе и за което тя не е знаела. Не е кой знае какво, но все пак е неприятно.
4. Идат избори, ако на тях дружно обединени от събота вземете 3.95% пак ли ще протестирате?

Анонимен каза...

ааа, никак не е добра идеята да се тръгва после по Цариградско, защото сега не можем да караме колело, скейтове и ролери :)

Комитата каза...

Така, значи видя се, че са десетки хиляди и в делничен ден, което обезмисля забележката на Кентавър.

Ако вярваш, че блокиране на кръстовище като акт на граждански протест е незаконно, въобще таз раута с демокрацията не е за тебе.

Жената е можела винаги да си тръгне или да си организира алтернативно шествие. Поздрави за това, че е предпочела да остане!

Не се протестира за резултата от изборите, а да се накаже недопустимо управление в демократична държава.

Кентавър каза...

Айде, айде - чака 24 часа да видиш дали пак ще се съберете толкова. След 3 седмици протести стигнахте до някакво полусериозно число. Сега остава да се задържи.
Жена ми не е участвала в протеста и си е намерила алтернативния маршрут, но не е приятно да тръгнеш някъде (в случая за Пирогов, но не е било спешно) и да не можеш да стигнеш, щото група недоволни от нещо граждани са решили да блокират основна пътна артерия в града. Контра-протестът пред НДК блокира ли нещо, пречи ли на другите? Това си е детската болест на седесариата у нас - законите важат за другите, за нас е изключение, щото ние се борим против комунистите.
Недопустимото управление в демократичната държава съществуваше и в изминалите 3.5 години под мъдрото ръководство на милиционерите Борисов и Цветанов, но не съм забелязал такива масови протести, а поводи не е като да нямаше.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)