петък, юли 05, 2013

Имаме президент. Протестът победи

Още чувам скептичните гласове на мои приятели, ситуирани главно в розово–червения политически спектър, че този протест, който вече 21 дни люлее столицата не е протест, не иска правилните неща и няма да победи.

Нищо подобно, скъпи приятели, протестът победи!

Днес слушах речта на президента Росен Плевнелиев и се чувствам освободен, вдъхновен и оптимистичен.Спомняте си моите съмнения от предизборната кампания, какво не ми допада в кандидатурата му, както и ироничния ми видео коментар без думи при победата му на президентските избори. 

Дали президентът е самостоятелен и дали Борисов му влияе (т.е. дали е еманципиран)? Дали има сили да се справи с тежката задача (или ще опита да се скрие)? Дали от ентусиазиран експерт ще се превърне в истински политик? 

Днес получихме обнадеждаващи отговори на горните въпроси. 

Имаме президент!

Като баналната китайска капка, която безобидно капва върху главата на осъдения, 21–дневната ни (засега) лятна революция спечели. 

А уж властта е завардила всички подстъпи към себе си – реални и виртуални. В центъра на София се оформя нещо като Забранения град в Пекин, в който влиза дори и св. „Александър Невски“. По БНТ вървят безумните парламентарни „дебати“ без опозиция, за да не се чува гласа на улицата. Властта се старае да не вижда, да не чува и да не мисли за протестите. Опитва се да съществува в някаква си нейна пластмасово–хартиена реалност, фабрикувана ежедневно от пеевските медии и тиражирана от слугите ѝ

Това не е така – освен голата сила на полицията и загражденията, всичко останало отвъд оградите е бутафория и евтин спектакъл. Балонът Орешарски, който ще направи пук. Или пляк!


Протестиращи и власт контактуват в извънзаконовото пространство – протести необявени по реда на закона се сблъскват с необявено извънредно положение в центъра на София. 

Това трябва да спре, защото в сивата политика печелят само лошите. И президентът събра сили да излезе от това положение и да направи най–значимото политическо изказване от последните години. Той си позволи да заеме морална позиция, и лично да отдели добро от зло. 

Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем „Какво толкова?”,  след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване.
Трябва кауза, ако щете и червени линии - граници, които не бива да се прекрачват. Не безпринципни договорки, а ясно позициониране. Който е за това България да е достоен член на Европейския съюз - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн - от другата страна. Който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове - от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения - от другата страна. А народът ще съди само по делата, а не по декларациите. (текстът от тук)

Оттук нататък чорапът на олигархията ще се разплита и ние трябва да го подръпваме енергично, за да не спира. 

Да дообрулим ореха от площада! Знаете мястото на срещата.

След като гражданите постигнаха освобождаването на Пеевски, след като в сериозните западни медии се заговори за българските протести и така западните политици най–накрая забелязаха четирите слона в българския стъкларски магазин, след като президентът зае страната на гражданите, принципите и закона, можем да се поздравим с историческата победа. 

Знаците за победа са тук – Атака иска сваляне на президента, БСП контраатакува с пресконференция, но току–що Рубикон беше преминат и пътят за сегашните управляващи е само надолу. 

Как аз разбрах посланието на президента – Той е за нови избори, за ГЕРБ в парламента (тоест против това Сидеров да задава дневния ред), против Сидеров. Голяма коалиция е възможен вариант, но не предпочитан. Това са мои тълкувания, няма ги в прав текст.

Оставката на правителството идва!

PS. Какъв късмет, че българският президент в момента не се казва Цветан Цветанов.

11 коментара:

Георги Павлов каза...

Протестът победи?!

Традиционно всички наши партии се обявяват победители на изборите. Сега разбираме, че няма насрочени избори и правителството не е паднало, но протестът е... победил?

Оп-па, забравил съм си розовите очила, сори!

Анонимен каза...

"След като гражданите постигнаха освобождаването на Пеевски" - за съжаление се чуват слухове, че най-новата придобивка за утеха на Пеевски след оттеглянето на кандидатурата му е в-к Труд. Дано да са само слухове.

Belomore каза...

"PS. Какъв късмет, че българският президент в момента не се казва Цветан Цветанов."

С въпросния Цветанов ли беше балотажа, че ми се губи?

Губи ми се също - част от победителите днес не подкрепяха ли другия кандидат на балотажа, щото фашизмът заема всичко за заемане?

Късият поглед и късата памет враг са страшен,
рече Зайо Либералът* с глас уплашен.


(* по мотиви от народното творчество - всяка прилика с действителни лица и писанията им ke e случайна.
NB - нямам предвид домакина!)

Комитата каза...

Не разбирам метафорите. Аз гласувах за Плевнелиев.

Георги Павлов каза...

Президентът може много лесно да предизвика избори, АКО МУ СТИСКА: просто трябва да декларира, че ще връща всички закони. Ветото се преодолява със 121 депутати, а такова мнозинство няма.

Кентавър каза...

Действията на президента Плевнелиев по време на изборът на Марковска за конституционен съдия бяха на ръба на закона, да не кажа и една стъпка зад него.
Действията на президента Плевнелиев по времето, когато Цветан Цветанов раздаваше присъди от телевизора, назначи семейната си приятелка Владимира Янева за шеф на СГС и проваляше работата на прокурорите с некомпетентните си изказвания бяха ... всъщност не бяха, нищо не направи президентът. Дай му да си пее за енергийната ефективност и санирането.
Изборите винаги са изход и никога не са страшно нещо. А настоящето НС е резултат точно от такива свободни и честни избори. След като може да визира Сидеров в речта си, значи може да намекне на ГЕРБ, че работното място на депутатите е в НС и не върви да се правят на ощипани госпожици.
Въобще, много шум за нищо, много въздух под голямо налягане и изказвания от рода на "Много искахме, ама ..."

Киро каза...

Комита,

Виждам точно обратното. Изявлението на президента е победа за ГЕРБ, не за анти-олигархичния протест. Досега Плевнелиев се опитваше да балансира 2 дини - тази на ГЕРБ и тази на протеста (и горе-долу успяваше, при всички обосновани съмнения около него). С последното си изявление той обслужва главно ГЕРБ-овското крило на олигархията и неговите мераци да се върне на власт с бързи предсрочни избори. Направо съм потресен, че не виждаш това. Ако повечето протестиращи виждат нещата като теб, с анти-олиграхичния протест е свършено, и оттук нататък ще върви само надолу (или при Цветанов, което е същото). Дано да не е така!

Няма смисъл от нови избори, докато от амебата на протеста не се оформи алтернатива на БСП и ГЕРБ (освен ако не се бориш феномена 'Варна' да се повторя всенародно). Постоянен настиск и борба с/у знакови назначения тип 'Пеевски' - да; нови избори - не. За да не ме мажеш с розова боя, прочети Балцерович:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/02/2094975_polskiiat_ikonomist_leshek_balcerovich_protestite_po/

Анонимен каза...

Те тръгват, изпълнени със справедливо негодувание. Те тръгват с решимост да се преборят със Злото. Но не виждат къде е това Зло и кое е. затова техният път ще свърши в Пропастта.Спорът на младия Анакин и опитния конспиративен теоретик Оби-Уан

Анакин: Канцлерът не е лош човек, Оби-Уан.
Оби-Уан: Анакин, ние сме верни на Сената. А не на неговия лидер, който успя да остане на служба, дори след като мандатът му отдавна изтече.
Анакин: Сенатът настоя той да остане по-дълго.
Оби-Уан: Да, но вслушай се в интуицията си, Анакин! Нещо не се връзва.

Наредба 66 или „И даде му се да воюва против светиите и да ги победи; даде му се власт над всяко коляно, език и народ“ (Откровение, 13:7).

„Настъпи часът! Задействайте Наредба 66…“

Сенатор Палпатин и Анакин в операта — как черните мъдреци вербуват наивници с обещанието за безсмъртие. Това е причината Анакин Скайуокър да премине към тъмната страна и да се превърне в Дарт Вейдър.

Палпатин: Ситите и джедаите са еднакви в почти всяко отношение… включително в стремежа им за повече сила/власт.
Анакин: Ситите разчитат на страстите си за добиване на повече сила. Те мислят егоистично, само за себе си.
Палпатин: А джедаите не го правят?!
Анакин: Джедаите са безкористни — раздават се за другите.
()–(Раздай всичко и ела. Не търси своето си. Дай всичко на бедните. Бъдете равни, ако имаш две ризи дай едната на този който е като тебе но няма риза.)
Палпатин: Чувал ли си трагичната история за Дарт Плегиъс — Мъдреца?
Анакин: Не…
Палпатин: Разбира се… Не е история, която можеш да чуеш от джедаите. Това е ситско предание. Дарт Плегиъс беше водач на тъмните сили… толкова могъщ и всезнаещ… че можеше да използва силата си, като въздейства над мидихлорианите и така създава… живот. Той имаше такива познания в черната магия, че на онези, които бяха важни за него, може да им осигурява… безсмъртие.
Анакин: Значи, той е можел да опази хората от смъртта?
Палпатин: Черната магия е път към много възможности… смятани от някои хора за… неестествени.

Анонимен каза...

Президентът каза(перифразирам):
... Функциите на държавата не са само да се дават майчински, да се строят магистрали(кой строеше магистрали?) Подкрепях февруарските протести, подкрепям и сегашните(кой управляваше февруари?)
Верно не спомена поименно Борисов, но не спомена и Сидеров. Който разбрал- разбрал. Благодаря на Бога, че в момента не ни е президент Гоце.
Гласувах за Плевнелиев и днес не съжалявам за това.
Радостина

Анонимен каза...

Комита, следя блога ти всеки ден. Ако не пиша, има една проста причина- възхищавам ти се , но аз мисля, че нямам право да определям какво да правят младите! Когато смятах, че мога да направя нещо (включително за себе си), бях там на плщада и 1990 и 1997, но сега съм не само по-възрастна, но и болна. Надявам се на младите и ги подкрепям в борбата им за морал в политиката!

Георги Павлов каза...

Съкрушителен коментар на Деян Кюранов в Дневник (той обикновено не е определян като розовочервен, ама знае ли човек):

Кое може да предотврати поражението на протеста?
- Обединяваща политическа идея, която да стане знаме на протестиращите.

В момента такава идея няма.
- Няма кой да я формулира. Тук е нужно не само политическо въображение, но и политическо себеотрицание.


И още много: особено за фасоните към февруарските протестиращи.
Пообни неща каза и д-р Н.Михайлов (розовочервен и той?)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)