сряда, юли 31, 2013

Който ни раздели, той ще ни владее

За примитивните народи е характерно това, че не разбират съвсем последиците от действията си. Съществували са американски туземни цивилизации, които са загинали заради това, че са изсекли горите по планинските склонове около плодородните долини, които са населявали. Един по–силен порой, свлачище и точка на историческия процес.

Има и други примери.

Ако продължава така, ще ни е все по–трудно да изтръгнем тарабите.

Чета материала на Иво Беров и си мисля – а какво ни крепи като нация?

Нямам ясен отговор, освен баналните, но каквото и да е то, трудно се изгражда и в момента е поставено под въпрос.

Вече 48 дни управляващите действат на байганювия принцип „Дума дупка не прави“. За тях протестите не са протести и не им представляват проблем, ако физически не ги ограничават – за тях те са карнавали, фестивали, хепънинги, пърформанси, концерти за пиано, абе – телодвижения на мързеливи глезльовци.

Протестирайте си, на никого не пречите, вас ви няма. Дори и автобус се опитаха да прекарат през главите ни. Нали ни няма.

И наистина, някои хора с по–примитивно мислене възкликнаха – „Само в арабския свят правителствата подават оставки под натиска на 2-3 хиляди души.“

Да, но защо заради 2–3 хиляди души би паднало едно правителство, ако притежава цялата физическа, символна и икономическа власт. Ако на страната на властта са танковете, автоматите и патроните, а другите имат само знамена? Две – три хиляди невъоръжени цивилни с велосипеди, деца и кучета не могат да се опрат на нито една армия, че дори на нито една жандармерия, въоръжена само с палки.

Тоест, това съждение е истина, но само на повърхността.

Тъпата упоритост, с която правителството и управляващото мнозинство бягат и отлагат отговорността си, само задълбочава прегрешението им, а именно – все по–дълбокото прокарване на разделителни линии на недоверие и неразбиране между големи групи от българското общество.

Разделяй и владей.

Един от методите за възпитание на куче е боят с вестник (признавам, не знам в момента дали е актуален). С вестника не боли истински, но кучето придобива различни навици.

Е, има и страничен ефект – не трябва да си забравяте вестника на ниската масичка, ако кучето е в хола, защото ще си го намерите на малки парченца като си го потърсите.

Въпреки сериозните усилия, властта засега постепенно отравя взаимоотношенията между полиция и протестиращи, между столица и извън столицата, между тези, които могат да си платят сметките и тези, които не могат, между тези, които имат бъдеще, независимо дали тук или извън България и тези, които нямат толкова перспективи.

Всеки ден на власт се плаща с още разделение и с още недоверие. Всеки ден, откупен от тази власт с палки, тараби и щитове, отваря все по–широки рани в тъканта на нацията, които все по–трудно ще зарастват. С мъка изработваните национални консенсуси ще се стопяват, ще изчезва едва прихваналото, трупаното с мъка и с години доверие.

За депутата Петър Курумбашев, това е обикновена игра на криеница – „Отвън се събират все повече хора“ и по спешност парламентарното заседание приключва.

Да, но не е игра.

Премахването на на стените между Източна и Западна Германия и на телените мрежи на Беласица беше преди десетилетия, но те все още са твърде осезаеми между хората. Раната от „възродителния процес“ още боли и дори понякога гноясва.

Изречените тежки думи бавно изчезват. Потопите от помия в медиите все по–трудно ще се забравят, хората все по–трудно ще си прощават.

Затова е необходимо час по–скоро правителството да подаде оставка, да проведем нови честни избори и да се съгласим за някакви по–справедливи правила за устройството на обществото, за да обърнем процеса и отново да се заемем с бъдещето си всички заедно.

Защото който ни раздели, той ще ни владее.

ОСТАВКА! 

9 коментара:

Адам Михник каза...

"Шпигел": Мнозина твърдят, че старите мрежи отново са на власт. Сред хилядите демонстранти в България на улиците са излезли и представителите на една нова, градска средна класа, които протестират срещу политическата класа в страната.

А. М.: Да, но и в България се провеждат свободни избори, които наскоро бяха спечелени от опозицията. При демокрацията властта е огледално отражение на обществото: тези хора са избрани. Понякога изборите се печелят и от разни типове от стария апарат, които заслужават всичко друго, но не и симпатии. Демокрацията обаче важи за всички, а не само за възвишените и умните.

Георги Павлов каза...

Трябва да се съгласим, че ще приемем изборите, дори ако резултатът не ни харесва. Имам предвид 6-7% за Реформаторския блок. (Да, ГЕРБ и БСП ще имат по-скъпа кампания и представители в избирателните секции. Те вина за това нямат.)

Намеците "избори до дупка" ДЕмотивират управляващите да се явят на избори.

Peter Petrov каза...

Комита,избраният подход за протест няма да свали правителството.Има само един начин за нежна революция и той е посочен от бившия президент Ж.Ж. - "огромани групи от хора излизат на улиците, блокират с масата си работата на държавните институции в столицата, остават по площадите и мирно предизвикват падането на властта". Ние първо нямаме столица, а град, който в Бургас с право наричат "главен град в провинцията." Протестиращите нямат достатъчна критична маса от хора, те не са постоянно с дни на улицата.как да стане граждански натиск от десетките хиляди и стотици хиляди селяни по произход и мислене,населилили София през последните 40-50 години които са основната част от протестиращите - те и техните деца....

Анонимен каза...

Ако никой не създаде конкурент на реформаторският блог.К, И ИМА НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ, ще имат 6-7%. Но едва ли... И какво?????????????????????????????????2 ще дадете рамо на борисов?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 да управлява и да си делите облагите

Анонимен каза...

Не. Реформаторският блоГ ще спечели 38 % и герб ще го подкрепи със своите 14, като в замяна ще получи единствено министерството на спорта.

това като най-лош вариант, ако няма пълно мнозинство за блога.

Анонимен каза...

Чудно ми е откъде се взеха 30-те%?От такива.които не достигнаха 4-те%,даже и механично събрани нямат толкова!И намя блок,пък особено "реформаторски"!Какви реформи да прави?Накъде по-надясно да ни подкара?В България се взема 10% на всеки 100 лева доход.И на най-бедните.А на ЕТ -15%!Това е ликвидация,добре,че никой не живее според официалните си доходи!Това,всъщност не е възможно!И сега ще правят "реформи"-дотук,23 години,"реформа" означава ликвидация.Вие го знаете.Както и тези,които ви плащат,.за да скачате като маймуни и да къртите/с голи ръце!/паветата.Фактът,че Русия в момента е силна и ще започне да изтиква господарите ви отвъд океана там,където им е мястото,ще трябва да го преживеете.За България изобщо не ви е еня.Плащат ви и правите всичко възможно да дестабилизирате страната.Хич не сте толкова законспирирани,колкото ви се иска!
И целта не са избори,а една мутра да оттърве кожата.

Комитата каза...

Не разбрах откъде се появи Реформаторския блок тук.

Анонимен каза...

Ми те ни владеят отдавна, защото сме разделени.
Който ни обедини той ще управлява.

Анонимен каза...

От предишния на моя пост.Там даже се казва "38%"!Впрочем,как си представяте доброто управление на държавата,Комита?Това,че сме разединени,на какво се дължи според Вас?Пример за добро управление/в национален и световен план/ на държава,подобна на нашата.Впрочем,има една/според мен/-подобна на България.Средна по големина и население в европейски мащаб.Езиково и етно-разнообразие.Щвейцария.Някой там да казва "аз съм интелигентен "/ерго-вие не сте/.Обаче са минали през Реформацията,да.Ние не сме.Сега ли да го минаваме този период?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)