сряда, юни 05, 2013

За „двойните“ критерии и глобализацията

Тия дни дни в българския интернет се случи една незабелязана от никого революция

BG-интернетът, известен с това, че ако зададеш въпрос ще получиш незабвния отговор, че си глупак; този интернет, който винаги всичко знае, по всичко има мнение и което мнение в масовия случай е критично до критикарско(за да не използвам по-друга дума) – изведнъж... дума не обели СРЕЩУ протестите в Турция. Забелязахте ли?

Протестът в град Адапазар (Сакария). 
На снимката виждате 3 кафената, в които съм пил кафе, чай или айран и поне двама, 
за които знам нещо повече от имената :)

Да, същият този интернет, който практически дума не дава да се издума в полза на бунтовниците в Сирия, практически не каза ни една дума срещу протестите в Турция! Ако бъдем обективни и в полза на Асад (освен от „русофилска” гледна точка, ама те наш'те интернет-русофили са си хора на заплата) няма коментари – изобщо: в Сирия – кучета ги яли, а в Турция – протестиращите са готини, а Ердоган е магаре

Смея да твърдя, че нещо подобно се случи и по време на обсадата на Дубровник – защо според вас сърбите не посмяха на обстрелват града с тежка артилерия, а само с минохвъргачки и леко оръжие? Войната беше кървава и имаше много по-големи жестокости от обсадата на някакъв си Дубровник (както показа съдът в Хага – виновни имаше от всички страни).

Защо обаче Дубровник беше пощаден, а Сребреница – не? Защо в Сирия и Либия – кучета ги яли, а в Истанбул да се танцува?

Има „двоен“ критерий? Както се досещате не говоря за политическото или държавно отношение, а за отношението на хората към дадените събития.
Има естествено :) И той е повече от естествен! (не се сърдете после, че държавите имат двойни критерии – всички ги имаме) Запитвали ли сте, колко човека познавате, които са ходили в Дубровник? А в Сребреница? А в Бенгази? А в Истанбул? А в Алепо? А в Бодрум и Мармарис?

Забелязвате ли разликата? Там, където има много туристи (именно туристи, а не бачкатори), там, където го помним с добро и симпатия – там са насочени и симпатиите ни по време на война или бунтове! Няма значение кой е крив или кой е прав – важното за симпатията ни е мястото и хората, при които сме били туристи и сме се чувствали добре! Та щяха ли сърбите да посмеят да бомбардират любимо място на европейските баби и дядовци?

А ако нямаше глобализация и туризъм – отношението ни към целия свят щеше да бъде като отношението ни към клането в Дарфур. Или беше Руанда...?

 Извод, валиден за българските правителства и население: развивайте туризма в България! Един ден ще ни се изплати! Подкрепяйте българите да пътуват по света – ще получите по-човечни граждани!

Послеслов: по също толкова лични причини подкрепям както опозицията в Сирия, така и протестите в Турция: познавам лично участници :)
Снимка: Diren Gezi Parkı

 (от Комитата) PS. Разговорът с Димитър Бечев от Европейския съвет за външна политика и Руслан Трад за събитията в Турция можете да гледате тук, включително в HD качество (само гласчето не си харесвам много как е излязло).

11 коментара:

Стойчо каза...

Забавен детайл е, че град Адапазар е един от градовете в Турция с най-много привърежници на Ердоган ;)

Filip Stoyanov каза...

Според мен не е много точен анализът. Турция първо ни е непосредствен съсед и ни касае много повече, отколкото Руанда, второ в България живеят турци и познаваме такива, трето Турция е партньор в НАТО, четвърто тя е демократична държава и подобни размирици са по-трудно обясними и приемливи, за разлика от авторитарни режими, където е дори очаквано властите да смазват протестите. А това, че ходим на екскурзии там е по-скоро следствие от стабилността, доверието, демокрацията, които виждаме в Турция.

Анонимен каза...

Авторката на тая публикация е абсолютна идиотка.

Стойчо каза...

Филипе, доводите са правилни, но според мене те се взимат предвид от политиците, експертите и размуните хора (то и много други доводи има), Позволи ми да се усъмня обаче, че точно разумът е надделял в среда, твърдо вярваща в еврейския заговор за 11 септември ;)

Анонимен каза...

За Русофилите и Русофобите честно - предпочитам да целувам Рускиня пред това да лижа оная работа на "Ердоган"!

Комитата каза...

На Путин задника на рускиня ли ти прилича, другарю? ;) Нови очила ти трябват.

tibet каза...

Положението в Сирия и Турция е диаметрално противоположно.
В Сирия ислямисти си борят против значително по-светската власт.
В Турция - гражданите протестираха против събарянето на центъра "Ататюрк" и построяването на мол с джамия там.
Не виждам основание за какъвто и да е паралел.

Стойчо каза...

Тогава направи паралела 11 спетември и еврейския заговор, където нямаме български туристи и реакцията при атентата на гара Аточа в Испания, където пращаме доста повече туристи.

Извършителят беше един и същ, степента на демокрация и държавност са вън от съмнение и в двата случая.

Сега си спомни рекацията на българския интернет („Изпанските служби сами го направиха!, Така им се пада!“)

Стойчо каза...

Иначе по отношение на русофилията като психично заболяване, трябва да споменем доста близките (по-близки в сравнение с България в момента) връзки между Ердоганова Турция и Путинова Русия – и за безвизов режим става дума, и за руска АЕЦ и още много.

tibet каза...

и в Испания, и в САЩ атентатите си ги организираха службите. И за двата случая реакцията на хората беше еднозначнаq това е вън от съмнине.

Стойчо каза...

аха, да

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)